Son günlerde turistik tekne turlarıyla da hareketlenen ırmağı, suyunun denize döküldüğü boğaza kadar tarayan TÇD üyeleri, karşılaştıkları olumsuzluklarla şaşkına döndü.
Çevreciler, ırmağın her iki kenarındaki derme çatma balık çiftlikleri, tur tekneleri, restoranların, tekne bakım, onarım ve yapım tersanelerinin yarattığı çevre kirliliğini, suya bırakılan pet şişeler, yoğurt kapları, meyve kasaları ve daha birçok atık maddeyi fotoğraflayıp, kameraya kaydetti. Çevreciler, ırmak suyu ve çevresinde gördükleri manzara için "Tam bir çevre felaketi" dedi.
TÇD Başkanı Remziye Kartal Rosenblat, ırmak ve çevresinde tespit edilen olumsuzlukları, belgeleriyle birlikte ilgili makamlara rapor edeceklerini açıkladı. Rosenblat, "Dünya turizmine açılan Manavgat Irmağı'nda çok sayıda tekne mevcut. Irmağın kirlenmemesi mümkün değil. Tekne trafiğinin yoğun olduğu ırmağın çevresi de son derece bakımsız" diye konuştu.
Derme çatma balık çiftliklerinin ırmağın muhteşem manzarasını gölgelediğini aktaran Rosenblat, "Balık yemleriyle, çiftlik malzemeleriyle su ve çevresi kirletilmiş. Turistin tekneden plajlara indirildiği ahşap iskeleler harabeleşmiş. Hiçbirinde can güvenliği kalmamış. Irmak kenarındaki ince kumlu plajlar, atık maddelerle, eskimiş, yırtılmış bez, ya da naylon gölgeliklerle kirletilmiş" dedi.
Irmak suyuna restoranlardan, teknelerden pet şişe, naylon poşet, plastik yoğurt kabı, sebze ve meyve kasaları ile daha birçok atık madde bırakıldığını sözlerine ekleyen Remziye Kartal Rosenblat, "Tersanelerin bulunduğu alanlardaki kirlilik ve çirkin görüntüler ise tam bir rezalet" diye konuştu.
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)