Bilgin, Gazipaşa ve Manavgat inşaatlarını yapan müteahhidin iflas, Alanya inşaatını yapan müteahhidin ise intihar etmesi nedeniyle inşaatların durduğunu aktardı.
Antalya'da 2013 yılı ikinci İl Koordinasyon Kurulu toplantısı, Vali Ahmet Altıparmak başkanlığında Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantının başında il genelinde yürütülen projeler hakkında bilgi veren Vali Ahmet Altıparmak, yapım süreci uzayan ve yavaş ilerleyen projelerin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda kamu kurum ve kuruluşlarını uyardı.
ZAMAN KAYBINI AZALTMALIYIZ
Hala bazı işleri yapmada ciddi zaman kaybı yaşandığına dikkati çeken Vali Altıparmak, bu kayıpların özellikle mevzuattan kaynaklandığına vurgu yaptı. Çok sayıda kurumu ilgilendiren konularda herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini aktaran Vali Altıparmak, sürenin kısaltılması için özellikle vatandaşı ilgilendiren temel işlerde 'kaç kurumun imzası gerekiyor', 'ne kadar zaman alıyor' gibi hususların Valiliğe iletilmesini istedi.
GENEL MÜDÜRLÜKLERE BASKI YAPIN
Bu sayede Başbakanlık ile irtibata geçerek zaman kayıplarının önüne geçilebileceğine değinen Vali Altıparmak, "Elimizde 100 küsür imzayı gerektiren işler oluyor. Süreyi tamamlamak o kadar zaman alıyor ki, halbuki Bakanlar Kurulu kararıyla çözülecek işler var. Ama bu sürecin ne kadar uzadığını ilgili genel müdürlüklerin çıkarıp onların çözmesini beklemeyelim. Bizim buradan baskı yapmamız lazım" dedi.
ETKİN VE HIZLI İŞ ÜRETİMİ SAĞLANMALI
Sürecin uzamaması için gerekli koordinasyonun sağlanması gerektiğine dikkati çeken Vali Altıparmak, "Bize bildirin, bunların takibini yapalım. Bizatihi bakanlıklar ve başbakanlığa başvurarak işi geliştirelim. Bunu ne kadar azaltabilirsek daha rahat ederiz. Daha etkin, hızlı iş üretme kapasitemiz olur" diye konuştu.
2012'DE 1800 PROJE TAMAMLANDI
Antalya'da 2012 yılında yapılan, 2013 yılında ise yapılması planlanan ve yapımı devam eden çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Altıparmak, geen yıl genel ve özel bütçeli kuruluşlar ile mahalli idareler tarafından toplam bedeli 6.79 milyar TL olan 2 bin 734 proje yürütüldüğünü aktardı. Altıparmak, bunlardan 1812'sinin tamamlandığını, 493'ünde çalışmaların devam ettiğini, 67'sinin ihale aşamasında olduğunu, 362'sinin ise ödeneğin olmaması veya geç gelmesi nedeniyle çalışmalara başlanılamadığını anlattı.
YATIRIMDA ASLAN PAYI ULAŞIMA
Bu projeler için 2012 yılında 1.43 milyar TL ödenek geldiğini, bunun 938,2 milyon TL'sinin harcandığını belirten Vali Ahmet Altıparmak, 31 Aralık 2012 itibariyle ulaştırma sektörüne 292,6 milyon TL, eğitim sektörüne 110 milyon TL, enerji sektörüne 94 milyon TL, tarım sektörüne 84,6 milyon TL, turizm sektörüne 47,4 milyon TL, sağlık sektörüne 20,4 milyon TL ve diğer kamu hizmetleri sektörüne 289 milyon TL harcama yapıldığını ifade etti.
BU YIL 56 PROJE PROGRAMA ALINDI
2013 yılı Ulusal Yatırım Programı'nda Antalya için 6'sı diğer illerle birlikte olmak üzere toplam 62 proje öngörüldüğünü dile getiren Vali Altıparmak, Antalya'ya ait 56 projenin bedelinin 5.2 milyar TL olduğundan bahsetti. Bu projelerle ilgili toplam 284 milyon TL ödenek gönderildiğini söyleyen Vali Altıparmak, 58 milyon TL'sinin tarıma, 41 milyon TL'sinin sağlığa, 31 milyon TL'sinin eğitime, 24 milyon TL'sinin ulaştırmaya, 5 milyon TL'sinin enerjiye, 1 milyon TL'sinin turizm sektörüne, 124 milyon TL'sinin de diğer kamu hizmetleri sektörüne ilişkin projelere harcanacağını kaydetti.
5 BİNDEN FAZLA SAĞLIK PERSONELİ ÇALIŞIYOR
Vali Altıparmak'ın konuşmasının ardından Antalya Kamu Hastane Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş bir sunum yaptı. Kentte birlik bünyesinde 1 eğitim araştırma, 13 devlet ve 3 ağız diş sağlığı merkezi olmak üzere toplam 17 hastane ile çalışmalar yapıldığını belirten Erdoğan Taş, bu hastanelerde toplam 5 bin 338 personelin görev yaptığını aktardı. Kent genelinde kamuya ait 2 bin 365 yatak kapasitesi bulunduğunu ve ilerleyen dönemde bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini anlatan Erdoğan Taş, kent merkezinde ve ilçelerde hastane yatırımlarının da devam ettiğini vurguladı.
İNŞAATLARDA ERGONOMİ SORUNU VAR
Bazı hastanelerde 'ergonomi' ile ilgili sıkıntılar yaşandığından bahseden Erdoğan Taş, bu konuda teknik elemanlara eğitimler vererek bu sıkıntıyı önlemeye çalıştıklarını kaydetti. Bu konunun ciddi sıkıntı yarattığına vurgu yapan Vali Ahmet Altıparmak ise anaokullarında bile çocukların kullanacağı lavaboların boyutlarının ayarlanamadığını, inşaat yapılırken bu konuya dikkat edilmesi gerektiğinden bahsetti.
AKAYDIN 229 PARSELİ SORDU
Dr. Erdoğan Taş'ın sunumunun ardından söz alan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, geçmişte vatandaşın kendisini taşlamasına neden olan 229 parselde herhangi bir sağlık yatırımı yapılıp yapılmayacağını sordu. Akaydın'ın sorusuna yanıt veren Sağlık İl Müdürü Adem Bilgin, bakanlığın Göçerler bölgesinde 1000 yataklı bir hastane yatırımı yapmaya karar verdiğini, 229 parselde herhangi bir yatırımın söz konusu olmadığını ifade etti.
MÜTEAHHİT İNTİHAR ETTİ İNŞAAT DURDU
Vali Altıparmak'ın özellikle Elmalı, Korkuteli ve Gazipaşa gibi ilçelerde yapımı devam eden hastane inşaatlarında yaşanan gecikmenin sebebini sorması üzerine Adem Bilgin, "Müteahhitler tarafından zorluk çekiyoruz. İnşaatlar TOKİ tarafından yapılıyor. Gazipaşa ve Manavgat'ın müteahhidi aynı müteahhit, iflasa gittiği için feshedildi. Alanya müteahhidi intihar etti. Orada da feshedilme durumu var. Elmalı'da sorun vardı çözüldü. Kırımı biraz fazla yapmışlar. Süreci takip ediyoruz ama şimdi başlasak 5-6 ay gecikmemiz olacak. Bakanlığımız TOKİ'de sorun yaşadığı için Kadın Doğum Hastanesi ile Alanya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hastanelerini biz yapacağız. TOKİ'den bazı hastanelerin ihalesi vazgeçildi" diye konuştu.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)