Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
19 Şubat 2015 Perşembe - 15:09

İnsan boyutu unutuluyor..

Kent Konseyi’nde ‘Kent ve Adalet’ konulu bir konferans veren Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, kentlerin yapılaşmasında insan faktörünün göz ardı edilmekte olduğunu söyledi.

İnsan boyutu unutuluyor..
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Kent Konseyi’nin geçtiğimiz yıl başlattığı ‘Kent Konferansları’ dizisinin bu ayki konuğu Akdeniz Üniversitesi’nden Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç oldu. Yoğun bir katılımın olduğu ve yaklaşık iki saat süren konferans boyunca ‘Kent ve Adalet’ konusunda bir sunum yapan Prof. Dr. Kılıç, kent mimarisinde sadece fiziksel değil, metafiziksel ihtiyaçların da karşılanmasına yönelik planlamaların dikkate alınması gerektiğini belirterek, ancak bugün gelinen noktada bu felsefenin göz ardı edilerek, insan boyutunun unutulmakta olduğunu söyledi.

İNSAN DEĞİL, RANT DÜŞÜNÜLÜYOR
Moderatörlüğünü Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt’un yaptığı konferansta ‘Kent ve Adalet’ konusundaki sunumu ilgiyle izlenen Prof. Dr. Muharrem Kılıç, bireylerin mutluluğunun sağlanamadığı kentlerin mutluluğunun da temin edilemeyeceğini belirterek, “Kentleşmenin ve mimarinin maalesef günümüzde rant felsefesine göre gittiğini görüyoruz. Kalabalıklaşan toplumsal yapılar bir anlamda yalnızlaşıyorlar. Kentsel adaletin temini adına en kritik noktalardan bir tanesi rasyonelize edilmiş bir planlama ile farklılıkların ve çeşitliliklerin göz ardı edilmesi söz konusu. Yani homojenize ediyorsunuz. Oysa farklılıkları, çeşitlilikleri ile kent hetorojen bir yapıdır. Kenti karakterize den de budur. Onun için bu çeşitliliklerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulması gerekiyor” dedi.

ANTALYA’DA SUÇ ORANI YÜKSEK
Sunumunda, ‘Kent-Suç İlişkileri’nede değinen Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Antalya’nın yüzde 9.34 ile Türkiye’de en yüksek suç oranına sahip bir il olduğunu, buna neden olan etkenin ise hetorojenlik ve kalabalık yapının gelmekte olduğunu vurguladı. Hetorojenin bir taraftan çoğulculuğu, çeşitliliği ifade eden olumlu bir özellik olmakla birlikte, bir taraftan da gerçekten başa çıkılması zor suç tipleri üretmekte olduğunu ifade eden Prof. DR. Kılıç, “Sosyolojik anlamda bunu var eden şey sosyal kontrolün zayıf oluşudur. Eğer kamu güvenliği gerçekten temin edilemiyorsa söz konusu zenginlik ve servetin beraberinde bazı suç tipleri de ortaya çıkmaktadır. Kentin soysal, fiziksel imkanlarının paylaşımındaki dengesizlik, adaletsizliği beraberinde getirdiği bir suç durumunun ortaya çıkmasına da neden olmaktadır” diye konuştu.

ÇEVRESEL OLUMSUZLUKLAR SUÇ ORANINI ARTTIRIYOR
Çevre kirliliği, yoğun trafik, ulaşım sorunu, ekonomik problem, geçim kaygısı, işsizlik, yüksek hizmet maliyetleri gibi durumların bir anlamda psikolojik bir travma yaratarak, olumsuz etkilere yol açtığını, bunun da bir şiddet eğilimi ve suç oranını arttırdığını ifade eden Prof. Dr. Muharrem Kılıç, “Kentte tüketimin özendirilmesi ve reklamların çekiciliği de bir ruhsal dengesizlik yaratıyor. Tüketen ile tüketim dışı kalan arasında önemli bir uçurum oluşmakta, kentsel dönüşüm sorununa dayalı şiddet eğilimleri ağırlık kazanmaktadır”  değerlendirmesini yaptı.

SOSYAL BOYUTUYLA DA ELE ALINMALI
Günümüzde büyük kentlerde uygulanmakta olan Kentsel Dönüşüm Projelerinin, sosyolojik boyutuyla da ele alınması gerektiğini, ancak bu konunun göz ardı edilmekte olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kılıç şöyle konuştu:
“Kentsel dönüşüm projeleri, rant bölgeleri kulağa çok cazip geliyor. Özellikle bu rant konusu gerçekten büyük bir fecaat. Özellikle de kentin imkanlarının adil paylaşımı noktasında büyük bir fecaat.  Büyük kentlerde bunun olduğunu görüyoruz ve bu ne yazık ki siyasal irade, yönetsel iradenin de eşlik ettiği, teşvik ettiği bir bağlamla ortaya çıkıyor. Bu çok tehlikeli bir boyuta gidiyor. Temel hedef rant olunca, medeniyetin merkezi olarak gördüğümüz insan odaklı hizmet anlayışı ortadan kalkıyor. İnsan ihtiyaçları ortadan kalkıyor. Doğal alanlara bir yığılma oluyor. Bu da kentsel imkanların paylaşımında adaletsizlik yaratıyor. “

MARKA MANYAĞI OLDUK
Konuşmasında, Avrupa ülkelerindeki kent yapılaşmalarından örnekler de veren Prof. Dr. Muharrem Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yapılan işin hakkını vermek, dinin de temel emridir. Estetikle birlikte sağlamlıkta şart. Bunu  Avrupa kentlerinde görüyorsunuz. Bizde ise yapılan kaldırım bir seneyi geçmiyor dökülüyor. Diğer önemli bir konusu ise bizde bir marka hastalığı var. Adeta marka manyağı olduk. Toplum olarak bir marka manyaklığımız sosyolojik anlamda var ama kente hangi markayı giydireceğimizi de şaşırıyoruz. Burası turizm kenti mi, kültür kenti mi, tarım kenti mi, spor mu bu mu, bocalayıp duruyoruz. Bunlar yanlış şeyler. O kentin tarihsel dokusu her neyse onun markası zaten kendiliğinden gelir. Buna ekstra işte o da olsun, bu da olsun dediğinizde bir bütünlük, bir ahenk olmuyor. Daha fazla rant elde edebilmek adına konutlarda ki yaşam alanları da giderek küçülmektedir. Örneğin ilgili yönetmelikte yer almasına rağmen konutlardaki otopark alanları ve sığınakların tesis edilmediğini de görmekteyiz. Halbuki olması gereken temel paradigma insan odaklı toplumsal mekan oluşturmaya yönelik olmalıdır. Bir kenti imar etmek o kadar bilgelik yetkinlik, büyük beceri istiyor ki yani belediye başkanı demek bu denli yüksek meziyet isteyen bir şey. Çünkü ona siz yaşayacağınız kenti emanet ediyorsunuz.” 

 
Sivil toplum Antalya'da farklıdır
 
Evsizler soğuk geceyi sıcak yataklarında geçirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'nin en büyük kapalı yüzme havuzu Antalya'da olacak
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kızıltoprak Mahallesi'nde ...
Silahlı soygunculara jandarma operasyonu
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde jandarmanın yaptığı operasyonda, 7 ayrı ...
Fettah Tamince'den iş dünyasına Özgecan çağrısı
ANTALYA'da Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, katıldığı toplantıda, ...
 
Lisede kısa etek giyen kızlara 'erkek timi'
KEPEZ Atatürk Anadolu Lisesi'ne yeni atanan kadın müdür yardımcısının, ...
MÜSİAD Antalya'dan tanışma toplantısı
MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi, yeni ...
Kar altında bikini defilesi
ANTALYALI mankenler, Isparta Davraz Kayak Merkezi'nde kar altında mayo ve bikini defilesi düzenledi.
 
Yöresel yemekleri yeni nesillere taşıyacaklar
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde unutulmaya yüz tutan yöresel yemeklerin ...
2014'de 220 bin kişiye diş tedavisi
ANTALYA'da Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi geçen yıl 220 bin kişiye hizmet ...
Senfoni de Rudin esintisi
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO) tarafından, senfoni müziğini ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva