Tamince, "Biz öncelikle işyerlerimizde, buna müsaade etmeyeceğiz, göz yummayacağız. Bu eğilimde olan herkesin polisten önce yakasına biz yapışacağız. Ya eğiteceğiz, ya doğru yola götüreceğiz" dedi.
Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Antalya'da Organize Sanayi Bölgesi'ni de içine alan Döşemealtı İlçesi'nde işadamlarının oluşturduğu Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (DÖSİAD) konuğu oldu. DÖSİAD üyesi işadamlarıyla, mütevelli heyeti başkanı olduğu Antalya Uluslararası Üniversitesi'nde kahvaltıda buluşan Fettah Tamince, Mersin'in Tarsus İlçesi'nde hunharca öldürülen Özgecan Aslan'ı rahmetle andığını belirterek, bunu yapanları da lanetledi.
İki kız çocuğu olan bir baba, eş olarak, bir annenin evladı, kız kardeşleri olan bir ağabey olarak bu yapılanları duyunca tüylerinin diken diken olduğunu belirten Fattah Tamince, “Hepimizin evlatları, eşi sokağa çıkıyor. Toplumda bu olanları duyunca, insanın adeta 'ben niye yalnız değilim, niye çoluğum çocuğum var' diyesi geliyor. Çünkü vahşetin boyutunu öngörmek mümkün değil. Ben çok korku filmi seyretmem ama seyredilen en korkunç korku filmlerinde bile bu vahşetlerin yaşandığına şahit olmadık" dedi.
Özgecan sonrası benzer birçok olayın daha haberlerden duyulmaya devam ettiğini belirten Fettah Tamince, “Bunları okudukça duydukça ne yapabilirim, kendi kendime sormaya başladım. Hepimizin ciddi anlamda bunu sorması gerekiyor. Hepimiz işvereniz, ciddi anlamda imkanları olan insanlarız. Burası eğitim kurumu, bunlar nasıl engellenir, bu olayların olmaması, minimize olması için neler yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum" diye konuştu.
'İŞYERLERİMİZDE İZİN VERMEYELİM'
Bunların eğitimle, insanlara bilinç, Allah korkusu ve 'sana yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma' duygusunu aşılayarak çözülebileceğini kaydeden Tamince, kötülüklere karşı anında tepki gösterilmesi gerektiğini söyledi. Tamince, şöyle devam etti:
“Topluma, insanlığa, ailelerimize, evlatlarımıza karşı sorumluluklarımız var. Biz öncelikle işyerlerimizde ben kendimden başlamak üzere buna müsaade etmeyeceğiz, göz yummayacağız. Bu eğilimde olan herkesin polisten önce biz yakasına biz yapacağız. Ya eğiteceğiz, ya doğru yola götüreceğiz. Çünkü atmak da sorun değil. Attığınızda daha büyük bir felaket olarak ortaya çıkıyor. İşyerlerimizden başlayarak, yaşadığımız mahalle ve kentte buna ne kadar çok müdahale olursak, duyarlı olursak inanıyorum ki bu meseleler minimize, azalma olur."
POLİS SADECE SONUÇLARI YÖNETİYOR
Özgecan olayının iş dünyası içinde en önemli gündem olduğunu belirten Fettah Tamince, “Burada imkanı olan sanayiciler bu üniversiteye, öğrencilere hepinizin sahip çıkmasını istiyorum. Bu mahalleyi, ilçeyi güvenli bir bölge yapalım yoksa polisin tek başına bu işlere sahip çıkması, müdahale etmesi önlemesi mümkün değil. Polis zaten sonuçları yönetiyor, süreçleri değil. Bir olay oluyor polis çağırıyorsunuz, o da zamanında yetişirse gelip teşhis yapıyor ondan sonra bakalım kim niye yapmış diye araştırıyor. Toplum buna sahip çıkmazsa bunun önlenmesi mümkün değil" dedi.
ANTALYA'NIN SÜSLEME SORUNU BİTMEDİ
Yılbaşından önce yılbaşı süslemesine ilişkin sözlerinin epey bir gürültü olduğunu kaydeden Tamince, 'Antalya sokaklarını süsleyelim' dediğinde 'Ya işte Fettah bey belediyeye mi, Ak Parti'ye mi bir şey söyledi' diye değerlendirmeler yapıldığına dikkati çekti. Turizmci işadamı Tamince, bu konuda şöyle konuştu:
"Kimseye bir şey söylemedim. Sadece kendime söyledim ve bedelini de ödedim, sokağı süsledim. Ama Antalya'nın süsleme sorunu bitti mi, bitmedi. Çünkü benden sonra birçok arkadaşın yürümesini bekliyordum. Birçok arkadaşın beraber gelmesini bekliyordum. Şunu da hep tekrarladım. Günahı varsa birinin o günah benim, çünkü benim imkanım var. Kendimi yapmakla sorumlu hissetmeliydim, yapmalıydım diye. Çok gürültüler oldu ama inşallah bundan sonraki bayramlarda yılbaşlarında Antalya'yı çok iyi süsleriz."
TAMİNCE'DEN DOĞA ÖZELEŞTİRİSİ
ABD'den gelen misafirleriyle dün Belek'ten başlayıp Antalya turu yaptıklarını belirten Fettah Tamince, “Baktıkça diyorsunuz ki ya nerede yaşıyoruz? Bunlara niye biz sahip çıkamıyoruz, niye biran önce düzelttiremiyoruz. Bunlar niye başka ülkelerin sahip olduğu yerler kadar güzel, yerinde olmuyor" dedi.
Antalya'nın 15 milyona yakın turist gelmesi nedeniyle şanslı olduğunu belirten Tamince, şunları söyledi:
“Ama şanssızlığı dünyanın birçok gelişmiş ülkesinden insanlar geliyor. Bu sorunların hepsini çözmüş ülkelerden geliyor. Gelince buradan üçüncü dünya ülkesi imajıyla dönmesini istemiyoruz. Doğru değil. Burası bizim ülkemizden çok daha güzeldir desinler diye bu işi yapmak istiyoruz. Doğanın kapattığı, bizim ulaşmadığımız her yer dünyanın en iyisi. İçine girmediğimiz orman, kenarında otel yapmadığımız deniz, içine giremediğiniz tarihi kalıntılar dünyanın en büyük zenginliği bu kent için, dünyada oralardan daha güzeli yok. Gelen insanlarda o güzellik, zenginlik ve mirasın bulunduğu yere gidiyoruz diye geliyorlar. Onlar bizim yaptıklarımızı hayal bile edemiyorlar, bozduklarımızı öngörmüyorlar, öngörseler zaten gelmezler. Bir eğitim kuralım ve burada hem toplumda vahşetlerin önüne geçici eğitim verelim hem de en az toplumda insanları öldürmek kadar günah olduğunu düşündüğüm doğanın, çevrenin bekçiliğini, sahipliğini yapalım. Eğer biz bu iki unsura toplumda sahip çıkmazsak bizim fabrikalarımız ne işe yarar. Zenginlik nedir?"
Toplantının sonunda Tamince'ye DÖSİAD Başkanı Gültekin Gencer ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından Döşemealtı Halısı hediye edildi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA,(DHA) -