Kerem Zabun, Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Kasım'dan itibaren sürdürülen 'Referans Fiyat' ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan 'Kamu Kurum İskontosu' uygulamasındaki fiyat düşüşü nedeniyle eczacıların, stok ilaçlarında 129 milyon lira zarar ettiğini aktardı. Stok zararını yasa gereği ilaç firmalarının karşılaması gerektiğini vurgulayan Zabun, ilaç depolarının stok zararını karşılayıp eczacıların zararını karşılamayan firmalara tepki gösterdi.
Tepkilerini göstermek amacıyla Türkiye Eczacılar Birliği olarak karar alındığını anlatan Zabun, ülke genelinde eczacıların ilaç depolarından vadeli aldığı ilaç parasını vadesinin son gününde ödeyeceğini kaydetti. Bir haftadır Antalya ve ilçelerindeki eczacıları ziyaret ederek alınan karar ile stok zararı hakkında bilgi verdiğini belirten Zabun, eczacıların stok zararının karşılanması için hastaların ilaca ulaşmasını engellemeyecek şekilde protestolarını sürdüreceklerini dile getirdi.
STOK İLAÇLARDA ZARAR
Eczacıların yüzde 12-25 arasında kar ettiğini, ancak fiyat uygulaması ile satın alınan ilaç fiyatının düşmesi sonucu stok ilaçlarda zarara uğradıklarını vurgulayan Zabun, şunları söyledi:
"Referans Fiyat ile Avrupa'daki en ucuz fiyatın yüzde 60'ı Türkiye'de uygulanıyor. SGK tarafından bu fiyat pahalı görülürse 'Kamu Kurumu İskontosu' yapılıyor. Eczacıların depodan ilaç aldıktan sonra uygulama ile ilaç fiyatlarının düşmesi, stok zararına yol açıyor. Yasa gereği bu zarar ilaç firmaları tarafından karşılanmalı. Depolar bizim fatura ettiğimiz stok zararını kabul etmiyor. Vatandaşı mağdur etmemek için zararına satış yapıyoruz, ama depolar eczacıları mağdur ediyor. Bizler de eczacılar olarak depolara hesabımızı kapatmıyoruz. Vadeli aldığımız ilaçları vadesinin son gününde ödeme yapıyoruz. Depo da fatura kesimini geciktirdiği için ilaç alımında sıkıntı yaşıyor."
Tolga YILDIRIM/ ANTALYA, (DHA)