ADSO konserleri devam ediyor
ADSO konserleri devam ediyor
Sanatın kalbi Antalya'da atıyor
Sanatın kalbi Antalya'da atıyor
Muratpaşa’da Ebeveyn Atölyesi başladı
Muratpaşa’da Ebeveyn Atölyesi başladı
Kıraathanede cinayetinin 2 şüphelisi tutuklandı
Kıraathanede cinayetinin 2 şüphelisi tutuklandı
1 Mayıs 2024 Çarşamba - 10:43

İhtiyati Haciz

İcra İflas Hukuku kapsamında, kanun koyucu alacaklıların haklarını koruma amacıyla ihtiyati haciz mekanizmasını geliştirmiştir. Bu düzenlemenin ana gayesi, alacaklının olası mağduriyetlerinin önüne geçmektir.

İhtiyati Haciz
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İhtiyati haciz süreci ve bu kapsamda gerçekleşebilecek diğer hukuki süreçlerde hak kaybına uğramamak için uzman bir İstanbul icra avukatı veya hukuk bürosundan yardım alınması son derece yararlı olacaktır. 

İhtiyati Haciz Nedir?

Borçlunun borcunu ödememe eğilimindeki hareketlerinin önüne geçmek için alınan önlem, hukuk alanında ihtiyati haciz olarak tanımlanır.

İhtiyati Haciz Şartları

İhtiyati haciz kararının mahkeme tarafından verilebilmesi için belirli şartların karşılanması zorunludur. İlk olarak, alacağın nakdi bir değere sahip olması gerekmektedir. İkinci olarak, alacağın herhangi bir rehin ile güvence altına alınmamış olması şarttır. Üçüncü ve son olarak, alacağın vadesinin dolmuş ve borcun muaccel hale gelmiş olması gerekmektedir.

Bununla birlikte, borcun muacceliyetinin bazı istisnaları bulunmaktadır. Örneğin, borçlunun sabit bir ikametgah adresinin bulunmaması veya borçlunun Türkiye dışında yaşaması gibi durumlar istisnai haller arasında yer alır. Ancak, borçlunun yurt dışında belirli bir adresi varsa, bu istisna hükümlerinden faydalanamaz.

İcra İflas Kanunu'nun 257. maddesine göre, borçlunun borçtan kaçma, mal kaçırma girişiminde bulunması ya da benzeri hazırlıklar yapması, ihtiyati haciz için gerekli şartlardan biridir. Ancak, borçlunun bu tür eylemleri gerçekten borçtan kaçma amacıyla gerçekleştirdiğinin kanıtlanması gerekir. Bu kanıt, borçlunun malının yangın, deprem, sel gibi doğal afetler sonucu zarar görmesi gibi durumlarla da sağlanabilir. Bu tür durumlarda, borçlunun üzerine ihtiyati haciz kararı uygulanması mümkün değildir.

Ancak, borçlunun borcunu ödememek için kendi malına kasten zarar verdiğinin ispatlanması durumunda, durumun aksine karar verilebilir.

İhtiyati Tedbir ile Arasındaki Fark

Hukuki uygulamada, ihtiyati haciz, ihtiyati tedbirin özel bir türü olarak kabul edilir. İhtiyati haciz ve ihtiyati tedbir arasındaki en belirgin fark, amaçlarıdır. İhtiyati hacizde alacak genellikle nakit para şeklindedir, ihtiyati tedbir ise alacaklının genel mal varlığını, yani nakit paraları, taşınır ve taşınmaz malları kapsar.

İhtiyati Haciz Süreci

Mahkeme tarafından ihtiyati haciz kararı verildiğinde, alacaklı, süreci başlatmak üzere ilgili İcra Dairesi'ne başvurabilir. İcra İflas Kanunu'nun 261/1 maddesi, İcra Dairesi'nin mahkeme kararını uygulama yükümlülüğünü belirtir.

Alacaklının İcra Dairesi'ne başvurması için tanınan süre 10 gündür. Eğer bu süre içinde başvuru yapılmazsa, karar otomatik olarak hükümsüz hale gelir.

Borçlu, teminat miktarını yatırarak haczedilen mallarını geri alabilir. İcra İflas Kanunu'nun 263. maddesi, bu durumu, teminatın nakit para ya da değerli evraklar şeklinde yatırılması ve borçlunun malının geri verilebilmesi için gerekli koşulları belirtir.

İhtiyati Haciz Uygulama Alanları

İcra takip süreci, her türlü mal üzerinde uygulanabilir. Alacak konusu nakit para olsa dahi, alacaklı, alacağının tehlikeye girmesi halinde, borçlunun tüm mallarına ihtiyati haciz işlemi başlatabilir.

İhtiyati Haciz İşlemi

Alacaklı, ihtiyati tedbir başlattıktan 7 gün sonra mahkemeye başvurarak alacak davası açmalıdır. Aksi takdirde, ihtiyati tedbir geçersiz sayılır. İcra İflas Kanunu madde 264/2, alacak davası sürecinde ihtiyati haciz uygulamasının detaylarını açıklar.

Yetkili Mahkeme

İcra İflas Kanunu'nun 258 ve 50. maddeleri uyarınca, ihtiyati haciz davalarında yetkili mahkemeler asliye hukuk mahkemeleridir. Ticari davalarda ise Asliye Ticaret Mahkemeleri yetkilidir. Ev sahibi ile kiracı arasındaki sorunlar için Sulh Hukuk Mahkemeleri görevlidir. Dava açılmışsa, davanın açıldığı mahkeme ihtiyati haciz talepleri için de yetkilidir.

Teminat Miktarı

Kararın verilmesi için alacaklının belirli bir teminat yatırması gerekmektedir. Kanun, teminat miktarı konusunda net bir oran belirlememiştir, ancak uygulamada genellikle alacak tutarının %15'i kadar bir teminat yatırılması gerekmektedir. Mahkeme, bu oranı artırma yetkisine sahiptir.

İhtiyati Haciz ve Tazminat Davası

İhtiyati haciz kararı alınması, borçlunun zarar görmesine yol açabilir. Bu durumda borçlu, tazminat davası açarak zararının karşılanmasını talep edebilir. Tazminat davalarında zamanaşımı süresi 2 ila 10 yıl arasında değişir. Zarar genellikle öncelikle teminattan karşılanır.

Borçlunun, alacaklının haksız yere ihtiyati haciz kararı aldığını ispatlaması gerekmektedir. İspat sağlandıktan sonra borçlu, manevi tazminat da talep edebilir.

İİK Hakkında

İcra ve İflas Kanunu, 9 Haziran 1932 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunun temel amacı, borçlu ve alacaklı arasındaki sorunları çözüme kavuşturmaktır.

İhtiyati Haciz Örnek Yargıtay Kararları

Aşağıda, ihtiyati hacizle ilgili örnek Yargıtay kararlarına yer verilmiştir.

Karar 1 (Yargıtay 23. Hukuk Dairesi, 209/2282 Esas, 2019/3683 Karar):

İhtiyaten haczedilen mallar, kesin hacze dönüşmeden başka bir alacaklı tarafından haczedilirse, ihtiyati haciz sahibi, İcra İflas Kanunu'nun 100. ve 138. maddeleri uyarınca belirtilen koşullarda hacze iştirak edecektir. Bu durumda, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, şikayetin reddine karar vermiş, karar şikayetçi vekili tarafından temyiz edilmiş ancak delillerin değerlendirilmesinde bir yanlışlık olmadığı için temyiz itirazları reddedilmiştir.

Karar 2 (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, 2018/3486 Esas, 2019/5280 Karar):

Davacının ihtiyati haciz talebi, davanın tespit niteliğinde olduğu ve dava konusu yapılmayan bir alacak hakkında ihtiyati haciz kararı verilemeyeceği gerekçesiyle reddedilmiştir. Davacı vekilinin temyiz talebi, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince temyiz edilemez olduğundan reddedilmiştir.

 
Ehliyetsiz Araç Kullanma ve Cezası
 
Şantaj Suçu Nedir?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ehliyetsiz Araç Kullanma ve Cezası
Ehliyetsiz araç kullanma, geçerli bir sürücü belgesine sahip olmadan motorlu ...
Antalya'da Ev Arkadaşı Bulmak Artık Çok Kolay!
Evde.org ile Antalya'da ev arkadaşı arayanlar için bulmak artık çok kolay! ...
Uzun Ömürlü Olmasını Sağlayan Uçak Bakım İpuçları
Bir hava aracı olan uçaklar geçmiş yıllardan beri kullanılan, çeşitli ...
 
İnegöl Koltuk Takımı Modelleri
Mobilya seçerken pek çok seçenek olması, bazı durumlarda seçim sırasında ...
Vozol Fiyat
Vozol Fiyat, pazardaki en çekici tekliflerden birini sunarak tüketicilere ...
Kartvizit Bastırma
Günümüzde dijital iletişimin yaygınlaşmasıyla birlikte, kartvizitlerin ...
 
Muhasebe Yazılımlarında Güncellik ve Kolay Kullanılabilirlik
Günümüz iş dünyasında muhasebe programları, finansal süreçlerin yönetilmesinde ...
Ozon Tedavisi: Doğal Bir Tedavi Yöntemi
Gündelik yaşamın getirdiği stres ve çevresel etkenler sağlığımız üzerinde ...
Bebek Arabası Seçiminde Pratik ve Şık Çözümler
Bebek sahibi olmanın heyecanı ve mutluluğu, yeni ebeveynler için bazen ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva