Antalya Tekstil İhracatçıları, ‘toplamın yüzde 2’sini ihraç etme kriterini’ de karşılayamıyor
Antalya’da Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği çatısı altında faaliyet gösteren üç ihracatçı birliği maddi açıdan zor duruma girince, kapanma ihtimali taşımaya başladı. Antalya Yaş Meyve Sebze, Tekstil ve Hammaddeleri ve Süs Bitkileri ile Mamulleri İhracatçı Birlikleri bütçelerinin eksi bakiye vermesinin yanı sıra personel giderlerini karşılayamayacak duruma düştüler. Ayrıca Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği’nin ihracatı son dört yılda tekstil sektörü toplam ihracatının yüzde 2’sinin altında kaldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birliklerinin Kuruluşu Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelik gereği bir ihracatçı birliği, iki yıl üst üste faaliyet gösterdiği sektördeki toplam ihracatın yüzde 2’sinin altında ihracat yaparsa TİM’in teklifiyle Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) bağlı olduğu bakanlık tarafından kapatılabiliyor. Yine bir birliğin personel giderlerinin toplam içindeki payı, kanunun çıkmasından itibaren üç yıl üst üste yüzde 40’ın üzerine çıkıyorsa birlik kapatılma sürecine uğrayabiliyor.
TEK BİRLİK OLMA ÖNERİSİ
Antalyalı üç ihracatçı birliğinin durumu ise ocak ayında TİM’e Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından gönderilen yazıyla ortaya çıktı. Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yazıda ya Antalya’daki birliklerin tek birliğe çevrilmesini ya da kendisinin Antalya İhracatçı Birlikleri’nden ayrılarak, bağımsız birlik olmasına izin verilmesini istedi. Yazının birliklerin durumuyla ilgili kısımları şöyle: “Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği genel sekreterlik bütçesinin yüzde 78’ini karşılıyor. Personel ve ortak giderlerin neredeyse tamamını karşılıyor. Birliğimiz, 2010’u eksi bakiye ile kapattı. Bu şekilde devam etmesi mümkün gözükmüyor. Bütçeye yüzde 16 katkısı olan Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı, ilgili sektörün ihracatının üst üste son 4 yılda yüzde 2’sinin altında kaldı. Birlik, kuruluş hükümlerindeki ilgili sektörün son iki yıldaki toplam ihracatının yüzde 20’sinin üzerinde olan 75 ihracatçı firma kriterini de yakalayamıyor.
"SÜRE 2012'DE DOLUYOR YENİ YAPILANMA ŞART"
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin TİM’e gönderdiği yazıda genel sekreterliğin 1 milyon TL borcu olduğu, personel ile mecburi giderleri karşılayamadığı belirtildi. Antalya’nın üç ayrı ihracatçı birliği yerine tek birliğe sahip olması halinde toplam 1.5-2 milyar dolar ihracat ile 2.5 milyon dolar gelir öngörüldüğü, bunun da destek almadan ayakta durmaya yeteceği vurgulandı. Yazıda ayrıca Tekstil ile Süs Bitkileri İhracatçı Birlikleri’yle konunun görüşüldüğü ama uzlaşma sağlanamadığı kaydedildi. Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, “Yeniden yapılanma şart. Personel giderleriyle ilgili süre 2012’de doluyor” dedi.
SÜS BİTKİLERİ İHRACATÇILARINA DTM’DEN MESAJ
"BAŞKA İLE TAŞININ"
Yazıda, Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği’yle ilgili şu ifadeler yer aldı: Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği giderlere yüzde 6 oranında katılmasına rağmen 2010 bütçesini eksi bakiye ile kapattı. TİM ve DTM yetkilileri birlik başkanına kapanmamaları için birlik merkezinin farklı bir ilde bulunan genel sekreterlik altına taşınmasını tavsiye etti.”
"KENDİ İÇİMİZDE ÇÖZÜM ARIYORUZ"
Antalya Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan, konuyla ilgili olarak “Bu konu halen ihracatçı ailesi içinde tartışılıyor. Kendi içimizde çözüm arıyoruz. Tek birlik olursa, Antalya bölgesel birlik olacak. Bölgesel yapılanmaların sektörlerin sesi açısından doğru olmadığını düşünüyorum. Mali realiteler tabi ki var. TİM’le görüşmeler devam ediyor” diye konuştu.
Seçkin Ürey-HT EKONOMİ