Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
13 Haziran 2011 Pazartesi - 10:22

IMF'den açıklama

IMF uzmanları 2030 itibarıyla yaşlı nüfusun artış oranlarının hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde GSYİH’ların ortalama yüzde 1’i düzeyinde ek pay ayırma zorunluluğu hesapladı. Ancak Türkiye’de 2030 yılında emeklilere yapılması gereken ödemeler GSYİH’nın yüzde 4’üne karşılık gelen bir miktara ulaşacak.

IMF den açıklama
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

IMF’nin Finance and Development Magazine yayınında, kurum uzmanlarınca hazırlanan yaşlanmanın maliyetini konu alan bir araştırmaya dayalı makale yayınlandı. Buna göre 1990’dan bu yana G20 ülkeleri içindeki gelişmiş ülkelerde kamunun emeklilik harcamaları GSYİH’larının 1.25’ine eşit miktarda artış gösterdi. Gelecek 20 yılda nüfusta yaşlanma artışının, hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülkelerde GSYİH’ların “ortalama” yaklaşık yüzde 1’i düzeyinde ek pay ayırma zorunluluğu getireceği hesaplandı. Makalede “Kamu emeklilik giderleri 2030 itibarıyla hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde GSYİH’nın ortalama yüzde 1’inden biraz fazla artacak” denildi. Artışların GSYİH’lardaki pay itibarıyla en fazla görüleceği "yükselen ekonomiler" şöyle sıralandı:
Ukrayna: Yüzde 6,
Türkiye: Yüzde 4
Rusya: Yüzde 2.3
Meksika: Yüzde 2.1
Romanya: Yüzde 2
Litvanya: Yüzde 1.8
Malezya: Yüzde 1.8
Suudi Arabistan: Yüzde 1.4
Brezilya: Yüzde 1.2
Letonya, Güney Afrika, Filipinler, Hindistan, Pakistan, Arjantin, Endonezya ve Çin: Yüzde 1’in altında.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DURUM

Gelişmiş ekonomiler sıralamasında ise Lüksemburg’da 2030 yılında emekliler için GSYİH’nın yüzde 5.5’una karşılık gelen miktarda ek pay ayrılması gerekecek. Yunanistan’da 2030 itibarıyla emekliler için GSYİH’nın yüzde 5.4’ü oranında finansman gerektirecek. Kıbrıs, Belçika, Finlandiya, Slovenya, Norveç, Hollanda, İzlanda, Yeni Zelanda, İspanya gibi yaşlı nüfusun arttığı ve “emeklilik reformlarını yapmayan” ülkelerde de finansman yükü artacak.
Yükselen ekonomilerden 2010’da bu alanda görece yüksek harcama yapanlar, gelecek 20 yılda en yüksek gidere sahip olacak.
Makaleye göre, Çin ve Hindistan gibi yaşlı nüfus oranı görece yüksek bulunmayan ülkelerde gider artışları daha az şiddetli olacak, fakat emeklilik sistemlerinin nüfusun daha büyük bölümünü kapsar hale gelmesi durumunda buralarda da hızlı gider artışları görülebilecek. Ayrıca gelişmiş ekonomiler şu anda yaşlı nüfus oranında hızlı büyüme deneyimi yaşıyorlar, fakat bu 2030’dan sonra, yükselen ekonomiler daha hızlı adımlarla yaşlanmaya başladıklarında değişecek.
Kimi ülkeler şimdiden emeklilik sistemlerinde reform yaptılar ve harcama baskıları bu yola gidilmesini zorunlu kılacak gibi görünüyor. Küresel çapta 65 yaşını geçenlerin çalışan nüfusa oranı 2009-2050 yılları arasında ikiye katlanacak, bu "borçluluk oluştuğu anda ödemenin başladığı sistem" olarak bilinen, hali hazırda gelecek nesillerin de kendilerini finanse edeceğini düşünen çalışan işçiler tarafından finanse edilen pas-as-you-go planlarına dayalı kamu emeklilik sistemleri üzerine büyük bir baskı yükleyecek.

EK REFORMLAR KAÇINILMAZ GÖRÜNÜYOR

Ek reformlar yapmak kaçınılmaz görünüyor, ülkelerin nasıl ya da ne zaman reform yapacakları noktasında halihazırdaki ya da gelecekteki emekliler arasında tek sorun "adalet" olmayacak. Tercih, ekonomileri de önemli ölçüde hem küresel hem de ulusal ölçekte etkileyecek. Ayrıca ülkelerin söz konusu reformları tek başlarına mı yoksa diğer ülkelerle bir koordinasyon içinde mi yapacakları, sınır ötesi ve yatırım bağlantıları göz önüne alındığında, makroekonomik performans açısından önemli olacak. Makalede ülkelerin “emeklilik yaşını yükseltmek, işçilerin primlerini artırmak ve emeklilik maaşını düşürmek” gibi üç seçeneği bulunduğu belirtilirken şöyle denildi:
“En olumlu uzun vadeli ekonomik etkileriyle birlikte emeklilik reformu, kişilerin çalışma süresini uzatan önlemlerden biridir. Emeklilik yaşının yükseltilmesi etkin emek gücünün miktarını emekli nüfusa göre önemli ölçüde artırır. Kısa vadede iç talebin yükselmesine yardımcı olur fakat aynı zamanda hükümetler üzerinde -özel tasarruf eğilimini artıracak ve hassas iç talep üzerinde kısa vadede ek baskı yaratacak olan emeklilik ödemelerinde kesinti ya da çalışmaktan caydırıcı etkisi olacak- prim miktarını yükseltme baskısını azaltır.
Çalışmalar yaşla ilgili mali reformların ülkelerin işbirliğiyle yapılmasının reel GSYİH üzerinde, sadece bir bölgede girişilen reformlardan daha fazla etkide bulunacağını ortaya koydu. Kamu finansmanı çerçevesinde elde edilen sonuçlar ise yaş bağlantılı harcamaların GSYİH içindeki payının istikrara kavuşturulmasının, borcun GSYİH’ya oranında oldukça büyük düşüşlere yol açtığını gösterdi.
Gelecekteki yaş-bağlantılı harcamaların azaltılmasına yönelik cesur hareketler (tercihan emeklilik yaşının artırılması yoluyla) orta vadeli mali sürdürülebilirlikte önemli iyileşmelere yol açabilecek, bu özellikle eğer bu gibi reformlar bir işbirliği tartında yasalaştırıldığında gerçekleşecek. (ANKA) 
 

 
Bahçeli'den sert değerlendirme
 
İşte Antalya’nın yeni vekilleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çekirdek inancını duydunuz mu
Çekirdek inançlar, çocukluk döneminde bizi çok etkileyen olayların ardından ...
Okuma bilmeyen sandık görevlisi
Aydın'da 662 sandıkta 180 bin 506 seçmenin oy kullandığı seçim sakin geçti. ...
Aynı kuyuda ikinci ceset
Aydın'ın Germencik ilçesi Ortaklar Beldesi'ndeki 10 metrelik bir su kuyusundan ...
 
1 yaşındaki bebeğe tecavüz
Denizli'nin Akköy ilçesinde, 1 yaşındaki kız bebeğe tecavüz ettiği iddiasıyla ...
Köylüler sandığa gitmedi
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Çıkrık, Kavaklıdere, Kayacık ve Akyurt ...
Yıldırım çarpan 3 çocuk öldü 2 çocuk yaralı
DİYARBAKIR'da yağmurdan korunmak için ağaç altına sığınan 16 yaşındaki ...
 
Şengör: Yıllardır ben de seyrederim
Prof. Dr. Celâl Şengör, porno sitelerinin insanlar için son derece faydalı ...
Milyonerlerin sayısı artıyor
Türk bankacılık sisteminde 2011 yılı Nisan ayı itibariyle 628 milyar 713.2 ...
Çadırkent'e yıldırım düştü
Kütahya'nın Simav İlçesi'nde 19 Mayıs'taki 5.9'luk depremin ardından kurulan ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva