Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı ile Kavaklıdere Belediyesi iş birliğinde Kavaklıdere sınırları içerisinde bulunan Hyllarima Antik Kenti'nde 2021 ekim ayında yüzey temizliği olarak başlayan kazı çalışmaları, 2022 yılının şubat ayından itibaren 5 arkeolog, 1 restoratör ve 30, işçi ile devam etti. 2022 mayıs ayından itibaren de Çayboyu Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Asarcık Tepe'de 3 arkeolog ve 15 işçi ile kazı, restorasyon ve temizlik çalışmalarına başlanıldı. Antik kette yürütülen kazı çalışmasının büyük bölümünde bölgedeki köylerde yaşayan kadınların görev alması kırsalda kadın istihdamının artmasına ve kadınların aile ekonomilerine katkı sağlıyor.
Muğla Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Asarcık Tepe'nin Tunç ve Demir Çağı yerleşiminin bulunmasının yanı sıra zirvesinde barındırdığı ortaçağ kalesi ile kesintisiz bir kültür geçişinin olması yönünden önemli olduğu görüldü. Bölgede ilk kez 1993-2008 yılları arasında yapılan yüzey araştırmaları sonucunda her iki tepe üzerindeki kalıntılar haritaya aktarıldı.
Hyllarima'nın da yer aldığı iç Karia bölgesinde daha önce herhangi bir kazı çalışmasının yapılmamış olması yapılacak tüm çalışmaları önemli kılıyor. Bölgede bulunan yerleşimin görülebilen ayakta kalmış yapılarının ortaya çıkarılması bölgenin kültür turizmine katkı sağlaması açısından da oldukça önemli. 2022 yılı içerisinde yürütülen kazı çalışmalarının öncelikli hedefi yüzeyde görülebilen mimari yapıların anlaşılmasına yönelik oldu. Bu amaç doğrultusunda, tiyatro, Tümülüs ( kahraman mezarı), güney teras mekanları, kuzey surlar üzerindeki kule, bouleuterion ve agora yapılarında çalışmalar yürütüldü" denildi.
Hyllarima'nın yaklaşık 1.5 km güneybatısında Kıllıaliler mahallesinde yerleşik Asarcık Tepe mevkiinde kapsamlı kazı, temizlik, konservasyon ve belgeleme çalışmasının yapıldığının anlatıldığı açıklamada, "Asarcık Tepesi'de ortaçağ kalesi surlarında ve iç mekanlarında, Hellenistik öncesi kule yapısında ve Tunç Çağı'na kadar ulaşan höyük yapılanmasında stratigrafi sondajları yapıldı. Özellikle tepenin doğu yamaçlarındaki sur ve kule yapılarına ait kalıntılar, batı yamaçlardaki bitki örtüsü ve tepenin zirvesindeki ortaçağ kale yapısının etrafında yapılacak olan çalışmalar buradaki yapı izlerini daha anlaşılır kılacak ve bölge adına önemli bilgi eksiklikleri giderilecek. Konservasyon çalışmaları ise arazi ve kazı evi olmak üzere iki farklı sektörde yürütüldü. Hyllarima'da yürütülen konservasyon çalışmalarında kazılarda açığa çıkarılan mimari yapıların mimari parçalarının kırık bölümlerinde lokal sağlamlaştırmalar yapıldı. Asarcık Tepe'deki orta çağ kalesinin kulelerinde ve surlarında ise anastylosis uygulaması göz önüne alınarak kış şartlarına mukavemetini arttırmak için keeping çalışması yapıldı. Açığa çıkarılan küçük buluntular ise Muğla Müzesi'ne teslim edilmeden önce kazı evinde konservasyonu uygulamasına tabi tutuldu" denildi.
Muğla'nın tarihi geçmişine ışık tutacak Hyllarima ve Asarcık Tepe kazı çalışmalarının 2023 yılında da Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nca hız kesmeden devam ettiği ifade edildi.
Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |