AHEF tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen uluslararası katılımlı Aile Hekimliği Kongresi 'AHEKON 2012' Antalya'nın Manavgat İlçesi Kızılağaç turizm bölgesindeki Starlight Otel'de başladı. Yerli ve yabancı 1400 aile hekiminin katıldığı kongrenin ilk gününde sağlık çalışanlarına 'şiddet' konusu işlendi. Kongre öncesi basın toplantısı düzenleyen AHEF Başkanı Dr. Murat Girginer, kongrenin ana gündem maddesinin hekime ve sağlık çalışanlarına 'şiddet' olduğunu belirtti.
FİZİKSEL ŞİDDET SADECE GÖRÜNEN KISMI
Nisan ayında Gaziantep'te meydana gelen ve Dr. Ersin Arslan'ın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olayı unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını kaydeden Dr. Girginer, "Hekime şiddet çok önemli ancak medyanın ilgisini fiziksel şiddet çekiyor. Aslında sözel ve fiziksel şiddet buzdağının görünen kısmı. Bir de 'sözel şiddet' var. Şiddete, hastaların beklentilerinin yüksek olması ve uygunsuz istekleri sebep oluyor. Hastaların bizim her şeyi yapabileceğimize olan inançları da şiddeti meydana getiriyor" dedi.
Medyanın şiddetin artmasında ya da azalmasında büyük rolü olduğunu savunan Dr. Girginer, "Gaziantep'teki olayı takip eden birkaç günde Türkiye'de adeta sağlık çalışanlarına yönelik şiddette bir patlama yaşandı. Bununla birlikte vatandaşlar dizilerde gördüklerinden etkileniyor. Benzer şeyleri yapmak istiyorlar" diye konuştu.
ŞİDDET UYGULAYANLAR TUTUKLU YARGILANSIN
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için saldırganların tutuklu yargılanmasını öneren Dr. Murat Girginer, "Doktorlara ve sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar tutuksuz yargılanıyor. Eğer bunlar ilk duruşmaya kadar tutuklu kalsa sağlıkta şiddetin önüne biraz olsun geçebiliriz. Ayrıca sağlık hizmetine de standartlar getirilmeli. İnsanlar hangi hizmetleri alacağını bilmeli. Hekimler ya da sağlık çalışanlarından yasal olmayan hizmetleri istememeli" dedi.
Şiddetin sadece sağlık sektörü çalışanları ya da hekimlerle sınırlı olmadığını kaydeden Başkan Girginer, toplumda genel olarak şiddetin yükseldiğini söyledi. Dr. Girginer, şiddetle tüm kurumların ortak mücadele etmesi gerektiğini savundu.
HEKİM SAYISI AZ, HASTA FAZLA
Dr. Murat Girginer, aile hekimlerinin özlük hakları konusunda da hazırlıklar yaptıklarını ve hem Sağlık Bakanlığı hem de TBMM'de girişimlerde bulunduklarını aktardı. Türkiye'de 21 bin aile hekiminin bulunduğuna dikkati çeken Dr. Girginer, her aile hekimine 3 bin 600 hastanın düştüğünü söyledi. Aile hekimi sayısının 40 bine çıkarılması gerektiğine değinen Dr. Girginer, hasta sayısının da 2 bine çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Kongreye katılanlar, gece düzenlenen 'Cennete Işıklarımızı Yolluyoruz Etkinliği'nde geçen nisan ayında Gaziantep'te görevi başında bir hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan için gökyüzüne fener bıraktı.
Kamil ATALAY/MANAVGAT (Antalya), (DHA)