Örneğin, yiyecek ve içecek maddeleri uygun sıcaklıklarda saklanmaz veya temiz koşullarda işlenmezlerse zararlı bakterilerle kirlenebilir ve havaalanı yiyeceklerinin ne kadar iyi düzenlendiğini bilmiyor olabilirsiniz. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre bu maddeler mutlaka kötü bir tada veya kokuya sahip olmasa bile yine de bunlardan hastalanabilirsiniz. Ve bu bir uçağa binmeden önce olmasını isteyeceğiniz son şeydir.
Savvy Food Safety Inc.'in kurucusu ve yıllarca havalimanı tesislerini denetleyen bir gıda güvenliği danışmanı olan Francine Shaw, "Tüketim maddeleri havaalanı servis alanlarına ulaştığında, gıda güvenliği protokollerine sıkı sıkıya bağlı kalınarak uygun şekilde depolanmalı, çözülmeli ve hazırlanmalıdır. Aksi takdirde, gıda kaynaklı hastalık riski her adımda artar" diye açıkladı.
Gıda güvenliği uzmanları, havaalanında hangi yiyecek ve içecekleri atlamayı tercih ettikleri ve bunun yerine hangi daha güvenli seçenekleri tercih ettikleri konusunda açıklama yaptı.
Çeşme içecekleri ve buzlu çay
Northeastern Üniversitesi'nde gıda güvenliği uzmanı ve profesör olan Darin Detwiler, çeşme tipi içecek makineleri ve buzlu çay makinelerinin temizlenmesinin özellikle zor olması nedeniyle "tehlikeli bakterilerin üreme alanı" olabileceğini söyledi .
"Havaalanları gibi makinelerin sürekli içecek dağıttığı yoğun trafikli alanlarda risk daha da büyüktür" diye açıkladı. "Paslanmaz çelik urnlar ve soda dağıtıcıları lekesiz görünebilir... içlerinde özellikle musluklarda, nozullarda ve şurup hatlarında yapışkan bir bakteri ve küf tabakası sıklıkla birikir."
Çay makinelerinin şekerli, nemli bir ortamı vardır ve bu da E. coli, salmonella ve hatta Legionella'nın büyümesini besleyebilir ve bu da Lejyoner hastalığı adı verilen ciddi bir zatürreye yol açabilir dedi. Ayrıca çeşme makinelerinin "kapalı, nemli iç kısımları" nedeniyle listeria ve pseudomonas gibi bakterilerden kurtulmak zor olabilir. Bunlar özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, hamile kadınlar ve yaşlı yetişkinler için tehlikeli olabilir.
Daha güvenli bir alternatif nedir? Şişelenmiş, kapalı içecekleri öneriyor. Sıcak kahve veya çay da genellikle iyi bir seçenektir çünkü kaynar su bakteri riskini en aza indirir.
Shaw, "Açıkta ve oda sıcaklığında duruyorsa süt veya kremaya dikkat edin" diye ekledi. FDA'ya göre süt gibi çabuk bozulan ürünler oda sıcaklığında iki saatten fazla bırakılmamalıdır .
Önceden paketlenmiş sandviçler ve salatalar
"Bunlar genellikle uzun süreler boyunca güvenli olmayan sıcaklıklarda bekleyerek bakteri üremesi riskini artırıyor.Bunu havaalanlarındaki marketlerde çok fazla gördüm" dedi Detwiler.
Shaw, özellikle bu paket servis yiyeceklerini kapısı olmayan bir soğutma ünitesinde saklıyorsanız dikkatli olmanız gerektiğini, çünkü sıcaklığın yeterince düşük olmayabileceğini sözlerine ekledi.
Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi'ndeki Güvenli Tabaklar programının tanıtım direktörü Ellen Shumaker, hemen yemeyecekse hazır salata satın almıyor.
"Kesilmiş yapraklı yeşillikler, kesilmiş domatesler ve kesilmiş kavunlar, oda sıcaklığında dört saatten uzun süre tutulursa potansiyel olarak zararlı bakterilerin üremesine ve hastalığa neden olabilir" dedi.
Ayrıca çiğ filiz içeriyorsa salatalardan ve sandviçlerden de kaçınıyor. FDA'ya göre, sıcak ve nemli koşullarda yetiştirildikleri için E. coli, salmonella ve listeria gibi bakteriler içermeleri muhtemeldir.
Peki hangi önceden paketlenmiş yiyecekler iyi seyahat eder? Shaw, fındık, granola barlar ve kurutulmuş meyveler gibi mühürlenmiş ve daha uzun raf ömrüne sahip atıştırmalıkları öneriyor. Atıştırmalık seçenekleriniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak ve daha az para harcamak istiyorsanız, her zaman kendi atıştırmalıklarınızı getirebilirsiniz diye öneriyor Detwiler.
Meyve kupaları
Alıp götürebileceğiniz bir tezgahtan veya havaalanı bekleme salonlarından önceden kesilmiş meyveler sağlıklı bir seçenek gibi görünebilir, ancak düzgün bir şekilde işlenmediğinde riskli olabilir.
"Meyve dilimlendiğinde, koruyucu kabuğu çıkarılır ve bu da onu elleçleme, işleme ve depolamadan kaynaklanan bakterilere maruz bırakır" diye açıkladı Detwiler. "Uygun soğutma sıcaklıklarında saklanmazsa, kesilmiş meyveler listeria için üreme alanı haline gelebilir ve ayrıca uygunsuz temastan kaynaklanan E. coli ve salmonella."
Bunun yerine, kabuğu hala üzerinde olan taze meyveleri deneyin.
Shaw, "Sarılmış kesilmemiş elmalar, soyulmamış portakallar veya muzlar doğal olarak kapalıdır ve kirlenme olasılıkları daha düşüktür" dedi.
Pastörize edilmemiş meyve suları ve süt ürünleri
FDA'ya göre, meyve sularında olduğu gibi, taze sıkılmış meyve sularında da pastörize edilmemiş ürünlerdeki bakteriler bulunabilir. (Pastörize, zararlı bakterileri öldüren bir ısıtma işleminden geçmiş oldukları anlamına gelir.)
Detwiler, "Pastörize edilmemiş veya soğuk sıkım olarak etiketlenen meyve suları tazelikleri nedeniyle cazip görünebilir, ancak özellikle uygun olmayan sıcaklıklarda bekletilmişlerse E. coli, salmonella ve listeria ile kirlenme riski daha yüksektir" dedi.
Aynı durum pastörize edilmemiş süt ürünleri, çiğ süt veya çiğ sütten yapılan peynir ve yoğurt için de geçerlidir.
Gıda bilimcisi ve gıda bilimi danışmanı Bryan Quoc Le , "Ayrıca taze smoothielerden de kaçınıyorum çünkü satıcının veya içeriklerin temizliğinden asla emin olamıyorum, bu yüzden seyahat ederken temkinli davranmayı tercih ediyorum" diye ekledi.
Detwiler, alternatif olarak kapatılmış, soğutulmuş ve "pastörize" olarak etiketlenmiş meyve suları ve süt ürünlerine yönelmenizi öneriyor.
Açık buzdolabı, yiyecekleri kapalı buzdolabı kadar soğuk tutamaz.
Suşi veya çiğ deniz ürünleri
Detwiler, "Havaalanı ortamında çiğ balık için güvenli sıcaklıkları korumak zor olabilir" dedi. "Sıkı hijyen prosedürleri uygulayan özel suşi restoranlarının aksine, havalimanı suşileri saatlerce bekletilmiş olabilir ve bu da parazit, vibrio ve listeria riskini artırabilir."
Protein seçeneği arıyorsanız, tamamen pişmiş deniz ürünleri yemeklerini (ızgara karides veya somon gibi), pişmiş etleri (ızgara tavuk gibi) veya bitki bazlı proteinleri öneriyor.
Le ayrıca havaalanında pizza ve sıcak sandviç gibi sıcak, pişmiş seçenekleri veya ekmek veya hamur işleri gibi oda sıcaklığında saklanabilen her şeyi tercih ediyor.
Detwiler, "Şüpheye düştüğünüzde, soğuk veya çiğ seçenekler yerine sıcak, pişmiş yiyecekleri tercih edin" dedi. "Daha yüksek sıcaklıklar zararlı bakterilerin varlığını azaltmaya yardımcı olur."
Yiyecek satıcısının veya restoranın genel görünümüne ve temizliğine dikkat etmeyi unutmayın.
Shumaker, "Temiz görünmeyen yerlerden uzak durmanızı öneririm çünkü bu başka sorunların göstergesi olabilir" dedi.
Shaw'ın dikkat ettiği kırmızı bayraklar arasında zayıf kişisel hijyen (örneğin çalışanların ellerini yıkamaması veya eldiven takmaması), yapışkan zeminler ve masalar, düşük kaliteli malzemeler, zararlılar (böcekler veya kemirgenler gibi) ve sosyal medyadaki olumsuz yorumlar yer alıyor.
Detwiler ayrıca kahvaltı gibi normalde restoranın menüsünde yer almayan havaalanı yemek katındaki yiyecekleri de yemekten kaçınıyor.
"Bu, onların gelirlerini artırma fırsatıdır ve büyük ihtimalle normal işletme prosedürlerinin veya standartlarının bir parçası olmayan yiyecekler veya prosedürlerle birlikte gelir" dedi.
Son bir not: Ellerinizi sık sık yıkayın
Le, "Seyahat sırasında yemek yerken birçok kişinin muhtemelen gözden kaçırdığı bir faktör kendi ellerinin temizliğidir" dedi.
Shumaker, her gün binlerce insanın aynı havaalanı yüzeylerine dokunduğunu, kulplardan asansör düğmelerine ve kapı kollarına kadar, diye ekledi. Seyahat ederken, özellikle yemek yemeden önce, mümkün olduğunca sık ellerini yıkıyor. Ayrıca, el dezenfektanının norovirüse karşı işe yaramadığını bilmek de önemlidir, bu nedenle el yıkamak gerçekten en etkili olanıdır.
(HuffPost)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() Koç ![]() 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |