Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
15 Mart 2013 Cuma - 14:15

Hapis riskini göze alıp uzuv nakli iznini verdim

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, başarısız olması halinde hapis yatma, tüm unvanlarının elinden alınması ve 'yerin dibine batırılma' risklerine rağmen, yasası olmayan bir dönemde AÜ'de kompozit doku, uzuv nakli yapılmasına izin verdiğini söyledi.

Hapis riskini göze alıp uzuv nakli iznini verdim
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (AKDÜBAT) tarafından düzenlenen 5'inci Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi- Transplantasyon, Antalya'nın turizm beldesi Belek Spice Otel'de başladı. 24 üniversiteden 2 bin başvuru arasında 600'ün üzerinde kayıtlı öğrenciyle toplanan Türkiye'nin en büyük tıp öğrencisi kongresi, iki gün boyunca devam edecek.
Kongrenin açılışında konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, bugün AÜ'nün organ nakli alanında sadece Türkiye'de değil, dünyada tanınan marka değere dönüştüğünü kaydetti. Göreve ilk geldiği 2008'de, o yıla kadar Prof. Dr. Alper Demirbaş liderliğindeki organ nakli ekibinin, aldıkları kararla üniversiteden ayrıldığını anlatan Rektör Kurtcephe, "Aman Allah'ım, Türkiye'de kıyamet koptu. Bizi yerden yene vurdular. Ünlü köşe yazarları benim mesleğimi de ifade ederek, bizimle çok sert cepheleşmeye girişti. Söylediklerimiz, açıkladıklarımız çok fazla dinlenmedi" diye konuştu.
Bu ortamda bir dönem AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar'ı odasına çağırdığını kaydeden Prof. Dr. Kurtcephe, aralarında geçen diyalogu şöyle anlattı:
"'Hocam, basının ünlü simaları bizi yerden yere vuruyor. Bu arkadaşları biz kovmadık, mesleklerini özel bir hastanede icra etmek için gittiler. Ne yaparsak yapalım derdimizi anlatamıyoruz. Sizin yeni hedeflerinizi projelerini öğrenmek istiyorum' dedim. Hocamın güzel bir tebessümü var. 'Siz tarihçisiniz size bazı bilgiler vermemem lazım' dedi. 'Hocam bunları dert etmeyiniz. Biz yine çok böbrek, pankreas nakli yaparız, sorun değil. Yeni bir ekip kurar bunları hallederiz' dedi. Ben kendisine 'Uzuv nakli yapabilir miyiz' diye sordum. Uzuv ancak biz tarihçilerin kullanacağı bir kelimedir. Bizim literatürümüzde 'uzuv' deniyor. Bu soru üzerine Prof.Dr. Süleymanlar, 'Hocam siz tarihçisiniz bilgilendirmem gerekiyor' dedi ve bir böbrek damarının serçe parmak kalınlığında olduğunu, bunu her cerrahın dikebileceğini anlattı. 'Uzuv, kompozit doku naklinde ise sinirler, kaslar, kılcal damarlarda zor' dedi."
Rektör Kurtcephe, sonrasında Prof. Dr. Süleymanlar'a dünyada bu işin nasıl yapıldığını sorduğunu ve 'multidisipliner ekipler' yanıtının ardından 2008 Ağustos'ta 302 öğretim üyesi olan AÜ'de bir arayış başladığını söyledi. AÜ'nün dünyada ses getiren çift kol ve yüz nakli operasyonları, kadavradan rahim nakli ameliyatının hikayesinin bu diyalogla başladığını belirten Prof. Dr. Kurtcephe, o arayış içinde AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'la yollarının kesiştiğini söyledi.
'BENİ AĞLATMAYACAKSAN VARIM'
Uzuv naklini teklif ettiğinde Prof. Dr. Ömer Özkan'ın gözlerinin açıldığını belirten Rektör Kurtcephe, "Meğerse ben hayatının en büyük projesini, hayalini ifade etmişim de farkında değilmişim" dedi. Prof. Dr. Özkan'ın, uzuv naklini konuşmak için önce kendisinin bir şeyleri anlatmasına izin verilmesini istediğini aktaran Prof. Dr. Kurtcephe, Prof. Dr. Özkan'ın 2006 yılında kendisinin o dönemki üniversite yönetiminden kompozit doku nakli için izin istediğini, fakat bu izni alamadığını kendisiyle paylaştığını söyledi. Prof.Dr. Özkan'ın 'O gün ağladım, siz de beni ağlatacaksanız konuşmayalım' dediğini belirten Rektör Kurtcephe, o günleri şöyle anlattı:
"Bunu konuştuğumuz dönemde kompozit doku naklinin kanunu yok. Bir aile verici olur ise yasa olup olmadığına bakmaksızın her türlü riski göze alıp izin vermem gerekiyordu. 25 Eylül 2010 günü, kanun tasarısı üzerindeki çalışmalar bitmemişti. Cumartesi günüydü, Ömer Özkan Hoca'dan bir telefon geldi, 'Verdiğiniz sözü tutma zamanı geldi' dedi. Çift kol nakli için izin istedi. Ömer Hoca'ya alacağımız riski hatırlattım. 'Ben alacağım riski biliyorum. Başarısız olursak yerin dibine batırırlar, mesleğimiz gider, unvanımızı alırlar, yargılanırız, özgürlüğümüz gider. Hapse atabilirler' dedim. Kendisine 'Benim bir evim, bir arabam var bana destek olursan riski almaya hazırım' dedim."
SAĞLIKTA NOBEL İDDİASI
Böyle bir ortamda AÜ'de Türkiye'nin ilk çift kol nakli ameliyatının gerçekleştiğini ve onu yüz nakli operasyonlarının takip ettiğini belirten Rektör Kurtcephe, 9 Ağustos 2011 günü ise dünyada ilk kadavradan rahim naklini gerçekleştirdiklerini, hamilelik çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Gebelik sağlanırsa sağlık alanında Nobel'in en güçlü adayının AÜ olacağını belirten Prof. Dr. Kurtcephe, "2008'de beni eleştiren, yerden yere vuran o yazarlarımız, Türkiye'de bunların olacağını hayal bile etmiyorlardı. AÜ bilim dünyasında dünyanın en iyilerinden biri olabileceğini gösterdi" diye konuştu.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)

 
26 metrelik ‘Urgan’ çıktı
 
2B eylemcileri serbest
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
26 metrelik ‘Urgan’ çıktı
ANTALYA'nın Korkuteli İlçesi'nde gebe ineğe müdahale eden veteriner Nejdet ...
Sağlıkçılara 'Kırım-Kongo' semineri
ANTALYA'nın doğu ilçelerinde toplum sağlığı, devlet hastanesi ve özel ...
2B eylemcileri adliyede
ANTALYA'da, hükümetin belirlediği rayiç bedelleri yüksek bularak dün protesto ...
 
Şiddete hayır
GAZİPAŞA İlçe Jandarma Komutanlığı, İl Jandarma Komutanlığı Çocuk ve Kadın ...
Gübrede nano teknoloji devrimi
AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) 2011 yılında başlatılan araştırma ve geliştirme ...
Evlilik fuarında evlendiler
ANTALYA'da bu yıl 8'incisi düzenlenen Evlilik ve Düğün Hazırlıkları Fuarı ...
 
Eski ortakların silah ve bıçaklı kavgasında 3 yaralı
ANTALYA'da eski ortaklar arasında yaşanan alacak verecek tartışması kanlı ...
2 bin kadınla Çanakkale çıkartması
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ...
14 Mart Tıp Bayramı kutlandı
ANTALYA'da 14 Mart Tıp Bayramı, İl Sağlık Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva