Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan kutlamada sağlık çalışanları Atatürk Anıtı'na çelenk bırakt. Daha sonra 14 Mart Tıp Bayramı'nın 186'ncı yıldönümü nedeniyle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Vali Yardımcısı Mehmet Kurtoğlu, Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, Başsavcı Hüseyin Baş, İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Erdoğan Taş, Akdeniz Üniversetesi Tıp Fakültesi Dekanı Oktay Dinç, Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk ile sağlık çalışanları katıldı.
Etkinlikte konuşan Vali Yardımcısı Kurtoğlu, sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı. Sosyal devletin en büyük görevinin insan sağlığını korumak olduğunu ifade eden Kurtoğlu, sağlık alanında yapılan yatırımların artırılması gerektiğini vurguladı. Antalya Tabip Odası Başkanı Ertürk ise Sağlık Bakanlığı'nın son dönemde gerçekleştirdiği yatırımları eleştirdi. Hekimlerin çoğu hakkının elinden alındığını aktaran Ertürk, “Anayasa Mahkemesi'nin iptaline rağmen Tam Gün Yasası uygulanmaya başlandı ve şu anda da yamalı bohça halinde. Üniversitede öğretim görevlisi kalmadığı için yeniden hak verilmesine yönelik çalışmalar yapılıyor" dedi.
Ertürk, Tam Gün Yasası'ndaki sorunların çözümü için tüm hastanedeki hekimlerin muayenehane açmasına izin verilmesi gerektiğini ve hekimini seçen hastanın katkı payını hastaneye yatırarak hastanenin bu paradan payını alabileceğini söyledi. Çözüm önerisiyle bıçak parası sorununun da ortadan kalkacağını ifade eden Ertürk, hastanın bu yöntemle hekimini seçtiği ve daha çok hizmet alacağı için mutlu olacağını dile getirdi. 2003 yılına göre vatandaşların sağlık harcamalarında 10 yılda 4 kat artış yaşandığını belirten Ertürk, “2003'den bu yana sağlık harcamaları 13 milyar dolardan 45 milyar dolara çıkmıştır. Peki bu vatandaşın parası değil mi?" diye konuştu.
2012'de uygulamaya konulan Kamu Hastaneleri Birliği sisteminin sağlıkta özelleştirmenin ilk adımı olduğunu dile getiren Ertürk, sistemle sağlık alanındaki her birimde farklı yönetimlerin oluştuğunu ve çalışanların sözleşmeli haline getirildiğini söyledi. Sistemle hastanelerin işletmeye dönüştürüldüğünü anlatan Ertürk, esas amacın sağlık hizmeti yerine hizmetten kar etmeye dönüştüğünü dile getirdi.
İl Sağlık Müdürü Bilgin de Sağlık Bakanlığı'nın politikalarında öncelikle insan sağlığının amaçlandığını ifade etti. Aile hekimliği sistemini eleştirenlerin günümüzde sesleri çıkmaz halde olduğunu ve unutulduğunu dile getiren Bilgin, “Çünkü biraz mahcup oldular. Bu eleştiriler yapılabilir ama beklemek lazım. Aile hekimliği sistemi gibi gerek kamu özel ortaklığı gerek özel hastanelerin durumu gerekse de özel hastanelerin özerk bir yapıya kavuşması ileride daha güzel olacağı umuduyla yapıldı ve tedbirler her zaman alındı" diye konuştu.
AÜ Tıp Fakültesi Dekanı Dinç ise Türkiye'deki 82 tıp fakültesine her yıl 5 bin öğrencinin kayıt yaptırdığını, 10 bin akademisyenin 34 bin tıp öğrencisine ders verdiğini anlattı. Konuşmaların ardından etkinlikte Vali Yardımcısı Kurtoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından Antalya'da yılın doktoru seçilen Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Emmiler'e çiçek verdi. Etkinlik müzik dinletisiyle sona erdi.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)