İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi ise Ekim 2010’daki değerini aşarak ‘en yüksek iyimserlik seviyesi’ olan 111.21’e yükseldi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, “Eğilim ve Beklenti İndeksi’ndeki artış bize şunu açıkça söylüyor: Piyasalar güçleniyor” dedi.
İTO, üçer aylık dönemler itibariyle gerçekleştirilen İstanbul Piyasa Güven İndeksi ve İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi’nin 2011 yılı Ocak ayı sonuçlarını açıkladı. 2010 Ekim ayında 107.91 puan ile en yüksek seviyesine ulaşan Güven İndeksi, 2011 Ocak ayında bir önceki döneme göre biraz azalsa da 105.38 ile iyimserlik sınırının üzerinde gerçekleşerek, istikrarını korudu. Uygulanan ekonomik programlar ile 2010 Ekim döneminde 109.48’e yükselen Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi ise olumlu havanın devamı ile 2011 Ocak ayında 111.21 ile en yüksek iyimserlik seviyesine ulaştı.
-PİYASA BEKLENTİSİ, EN YÜKSEK İYİMSERLİK SEVİYESİNDE-
İstanbul Piyasa Güven İndeksi, gıda ve turizm sektörü dışında inşaat, tekstil, taşıt ve metal eşya sektörlerinde iyimserlik sınırının üzerinde gerçekleşti. Tekstil ve taşıt sektörlerindeki iyimserlik bir önceki döneme göre azalış gösterdi. Ancak yine de güven sınırının üzerinde kaldı. İstanbul Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi ise Ekim 2010’daki değeri de aşarak 111.21’e yükseldi. Uygulanan ekonomik programlar ile 2010 Ekim döneminde 109.48’e yükselen indeks, olumlu havanın devamı ile 2011 Ocak ayında 111.21 ile en yüksek iyimserlik seviyesine ulaştı.
-“ALINAN KARARLARIN BÜYÜK ETKİSİ OLDU”-
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, hem Piyasa Güven hem de Eğilim ve Beklenti İndeksi’nin iyimserlik sınırının üzerinde gerçekleşmesinde reel kesim için alınan tedbirlerin büyük etkisi olduğunu kaydetti. Başkan Yalçıntaş, “Piyasa Güven İndeksi’nin iyimserlik düzeyinde kalmasında mali disiplinin sürdürülmesi, finansal istikrara ilişkin risklerin azaltılması etkili oldu. 105.38’lik indeks değeri bize şunu söylüyor: Piyasalar güçleniyor” dedi.
-“TÜKETİM VE YATIRIM TALEBİNİN BÜYÜMESİ, BEKLENTİYİ GÜÇLENDİRİYOR”-
Başkan Yalçıntaş, Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi’nin en yüksek iyimserlik seviyesine ulaşmasına da dikkati çekti. Yalçıntaş, “Türkiye ekonomisinde tüketim ve yatırım talebinin büyümesi, piyasa beklentisini güçlendiriyor. Önümüzdeki altı ayda sektörlerin iş yapma durumu ve ülkenin genel ekonomik durumuna yönelik beklenti artışı da cesaret verici. Piyasa Eğilim ve Beklenti İndeksi'nin 2006 Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 111.21 puana çıktığını görüyoruz. Bu da İstanbullu firmaların geleceğe son derece olumlu baktıklarını ortaya koyuyor” diye konuştu.