Türk-İş Şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporunu yayımladı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) hesaplamalarına göre, dört kişilik bir ailenin “insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyini sağlayabilmek için” yılbaşına göre yapması gereken aylık harcama tutarının 71 TL arttığının belirtildiği raporda, ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken harcama tutarının geçen yıla göre 22 TL arttığı ifade edildi. Açıklamada, asgari ücrete yılbaşında 30 TL zam yapıldığı dikkate alındığında, asgari ücrete yapılan artışın üçte ikisinin mutfak harcamasındaki artışı ancak karşıladığına vurgu yapıldı.
Türk-İş dört kişilik bir ailenin, sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken ve açlık sınırı olarak adlandırılan harcama tutarını yaklaşık 889.54 TL olarak hesapladı. “İnsan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” için gerekli olan ve yoksulluk sınırı olarak adlandırılan tutar ise 2 bin 897.5 TL olarak tespit edildi.
Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarının bir önceki aya göre yüzde 2.20 arttığı bildirilen açıklamada, yıllık ortalama artışın yüzde 10.93’ü bulduğu ifade edildi. Yılın ilk iki ayı itibariyle ise artış oranının yüzde 2.51 olduğu ifade edilirken, gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranının yüzde 5.52 oranında gerçekleştiği bildirildi.
-“SÜT, YOĞURT VE PEYNİR DE FİYAT DEĞİŞMEDİ”-
Türk-İş’in hazırladığı raporda gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin Şubat’ta gözlenen fiyat değişikliklerine de yer verildi. Bu göre, süt, yoğurt ve peynir grubunda fiyat değişikliğinin gözlemlenmediği, et, balık, tavuk, sakatat ve bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta ise ithalatıyla birlikte gerileyen etin fiyatın Şubat’ta değişmediği vurgulandı.
Yaş meyve sebze de ise ağırlı ortalama fiyatı Ocak ayına göre yüzde 6.25 oranında artışla 2.55 TL olarak hesaplandı. Sebze ortalama kilogram fiyatı 2.72 TL, meyve ortaklama kilogram fiyatı ise 2.16 TL tutarında oldu.