CHP’li Acar, Katma Değer Vergisi’nde değişiklik öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Acar, kitap ve eğitim amaçlı kırtasiye malzemeleri ile sütten KDV alınmamasını istedi. Teklifin gerekçesinde ağdaş ve gelişmiş ülke olmanın yolu eğitimden geçtiğini kaydeden Acar, “Gelişmişlikle eğitim süresi ve okuma alışkanlığı arasındaki bağ açıkça görülebilecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Büyük Atatürk’ün gösterdiği hedef doğrultusunda çağdaş ve güçlü bir ülke olabilmesi için çocuklarımıza, gençlerimize çağın gereklerine uygun nitelikli eğitim verilmesi zorunludur” dedi.
Anayasa da temel eğitimin her çocuk için zorunlu ve parasız olmasının hüküm altına alındığını ancak ekonomik koşulların, bir çok bölgede eğitime erişimin önünde engel oluşturduğunu kaydetti. Ders kitapları ücretsiz dağıtımının yeterli olmadığını, okul kıyafetleri, defter ve diğer kırtasiye malzemeleri için yapılan harcamaların velileri zorladığını vurgulayan Acar, “Ayrıca, bütçeden ödenek ayrılmaması nedeniyle okulların temizlik, elektrik, ısınma su gibi temel ihtiyaçları da velilere omuzuna yüklenmektedir. Bu tablo da okul çağında olmasına karşın binlerce çocuğumuzun tarlalarda işçi, sanayi sitelerinde çırak olarak çalışmasına yol açmaktadır. Toplumun neredeyse dörtte biri yoksulluk sınırında yaşarken, aileler çocuklarının eğitim giderlerini karşılamakta zorlanırken, bu yükün vergilerle arttırılması kabul edilebilir değildir” diye konuştu.
KÜLTÜRDE KDV OLMAZ
Okur-yazarlık oranının yükseltilmesinin önemli ancak yeterli bir gelişme olmadığını, toplumun kültürel düzeyinin yükseltilebilmesi için kitap okuma alışkanlığının da geliştirilmesinin gerekli olduğunu kaydeden Acar, “Kitabın önemini Büyük Atatürk, ‘Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini kitaplara vermeseydim, bugün yaptıklarımın hiç birini yapamazdım’ diyerek vurgulamıştır. Ancak Türkiye, kitap okuma alışkanlığının kazandırılması konusunda mesafe alabilmiş değildir. Gelişmiş ülkelerde düzenli kitap okuyanların oranı yüzde 15-20 düzeyine çıkarken, Türkiye’de bu oran on binde bir düzeyindedir. Kitap okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması için bugün vatandaşlarımızın büyük bölümü için yüksek düzeyde bulunan kitap fiyatlarının aşağı çekilmesi yararlı olacaktır. Bu kapsamda kitaplarda da yüzde 8’lik katma değer vergisinin (KDV) kaldırılması sağlanmalıdır” dedi.