Teknik desteklerle bu hane ve işyerleri de güneş enerjisi sistemi kurarak kendi elektriğini kendi üretmeye başladı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Güneş Ev Projesi Koordinatörü Engin Erarslan, 3 Nisan 2011'de hizmete açılan Güneş Ev'in saatte 20 kw/h (kilowatt/saat), günde ise 80/90 kw/h enerji üretimi gerçekleştirdiğini ve alanın enerji ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra, zaman zaman Cam Piramit bölgesine de takviye yaptıklarını söyledi. Güneş Ev'in olduğu alanda 1 kw/h'lik rüzgar türbini de kurulduğunu açıklayan Erarslan, bugüne kadar Güneş Ev'i 20 bine yakın Antalya ve dışından insanın ziyaret ederek temiz enerji kaynakları, kurulum ve kullanımlarına ilişkin detaylı bilgilendirildiklerini dile getirdi.
GÜNEŞ EV ÖRNEĞİ 10 HANEDE UYGULANIYOR
Engin Erarslan, Güneş Ev projesinden esinlenerek ve sağlanan teknik desteklerle Antalya'da 10 hanede güneş enerjisi sistemi kurulduğunu ve kullanan kişilerin evlerindeki elektrik ihtiyaçlarını bu sistem üzerinden karşılamaya başladıklarını söyledi. Beycik'te yaşayan bir çift, bazı arıcılar ile çobanların da yine verilen destekler ile güneş enerjisinden ihtiyaçları olan elektriği ürettikleri kaydeden Erarslan, Kepez'de bir manav, SunExpress'in binası ve Serbest Bölge'de Wagner Kablo'nun da güneş enerjisinden elektrik üretimine başladıklarını açıkladı.
GÜNEŞ EV MODEL OLUYOR
Tüm bu haneler ile işyerlerine Güneş Ev'in model olduğunu belirten Engin Erarslan, burada bir taraftan halkı temiz enerji kaynaklarının kullanımı, potansiyeli ve teknik bilgilerinin paylaşıldığını, diğer tarafta da bu sistemleri kullanmak isteyenlere yine aynı şekilde destekler verildiğini ve Antalya'nın güneş enerjisinde Türkiye'nin öncü ili olması konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)