Turizmcilerin isteklerini dinleyen Bakan Günay, 1983 yılından bu yana Türkiye'nin dünya turizminde 20'nci sıradan 7'nci sıraya yükseldiğini, hedefin Cumhuriyet'in 100'üncü yılında ilk 5 olduğunu söyledi. Binali Yıldırım ise liman ücretleri ve taşımacılıkta kullanılan belgelere düzenleme yapılabileceğini söyledi.
Toplantı, İzmir Hilton Oteli'nde düzenlendi. Toplantının başında konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ulaşımdaki yüzde 18 KDV oranının yüzde 8'e indirilmesini, limanlarda gemiler için uygulanan fiyatların düşürülmesini ve turizm şirketlerinin turist taşımak için kullandıkları araçlardaki belge sıkıntısının giderilmesini istedi.
YILDIRIM'DAN '118-18' BENZETMESİ
Ulusoy'dan sonra kürsüye gelen Binali Yıldırım, geçen dönem turizm yollarına yönelik çalışma yaptıklarını, mevzuata göre Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılması gereken turizm yollarının bir anlaşma ile Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaya başlandığını söyledi. Başaran Ulusoy'un kendisine yönelik taleplerinden KDV'nin 18'den 8'e indirilmesine yönelik bir benzetme yapan Yıldırım, şöyle konuştu:
"18-8 bana iki şeyi hatırlatıyor. Birincisi paslanmaz çelik vardır. Biri de yeni bilinmeyen numaralardır. Dolayısıyla ben 18- 8'i tuttum. Bizim havacılar dünden beri karargah kurdular. Kuşatılmış vaziyetteyiz. Buna bir çözüm bulmamız gerekecek. İkinci konu taşımacılıkla belgelerle ilgili konu. O çok karışık bir konu. Teferruatlı çalışılması gereken bir şey. Birine yarayan ötekine yaramıyor. Bu işi ya olduğu gibi bırakacaksın eski karmaşaya dönecek ya da bazı şeyleri yerleştireceksin. Bu konuda sürekli düzeltme yapıyoruz. Taksicilerin otobüsçülerin aykırı talepleri var. Sorun düzenleme değil, burası çatışma alanı. Bu çatışma alanını tanımlamamız gerekiyor. Ama burada bu belgeleri vermekten daha önemlisi denetlemekte sıkıntımız var. Bir şeyde anlaşsak bile denetlemede zaafiyet olduğu için uyulmuyor sonra da kavga başlıyor. Bunları oturup yeni baştan konuşacağız ve uygun bir düzenleme yapacağız."
Limanlardaki gemi ücretlerinin de gözden geçirilebileceğini sözlerine ekleyen Yıldırım, fiyatlardaki artışa rağmen liman trafiğinde yüzde 30 artış olduğunu bunun yeni fiyatların kabul görmüş olduğunu gösterdiğini buna rağmen yine de bir düzenleme yapılabileceğini söyledi.
İZMİR PAHALI TURİZMİN MERKEZİ
Profesyonel anlamda turizmin başladığı 1983 yılından bu yana Türkiye'nin dünya turizminde 20'nci sıradan 7'nci sıraya yükseldiğini, hedefin Cumhuriyet'in 100'üncü yılında ilk 5 olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kitle turizmi ülkesi olan Türkiye'nin artık bir turizm türü bulması gerektiğini vurguladı. Bakan Günay, şunları söyledi:
"Antalya kitle turizminin merkezi. Ancak artık yeni bir turizm türü bulmamız lazım. Kitle turizminden vazgeçmeyeceğiz ama daha yüksek gelir ve kültür gruplarına dönük destinasyonlara ihtiyacımız var. O da Kuşadası'ndan Ayvalık, Truva'ya Çanakkale'ye kadar uzayan bölge. Bu bölgenin şimdiki haliyle bu tür turizmin yapılması gerekiyor. Turizmin dünyada algılanması değişiyor. 2 binli yıllarda kültür alış verişi haline geliyor. Turizm artık bir yerlere gidip dinlenmek değil. Türkiye'nin kendisini taşıması gereken evre budur. Türkiye turizmine yeni bir sıçrama yaptırmak ihtiyacındayız. Çünkü Antalya yatak kapasitesinin yüzde 40'ını kapsıyor İzmir yüzde 4'ünü kapsıyor. Bu bir geç kalmışlık ama bunu imkana dönüştürebiliriz. İzmir ve Ege Bölgesi kitle otelleriyle dolmadığı için yüksek gelir gruplarına hitap eden turizm atılımını İzmir merkezli yapabiliriz."
Türkiye'nin petrolü olmadığını ancak tarih ve arkeoloji zenginliği olduğunu belirten Bakan Günay, "Bunun değerini iyi bilmemiz gerekiyor. Dünya daha bilinçli bilgili hale geldikçe bu tür değerlerin önemi daha da artıyor. O yüzden ülkemizden kaçırılmış tarihi eserleri geri almak için büyük çaba harcıyoruz. Son 3.5 yılda 3 bin'den fazla eseri geri aldık" dedi. Bakan Günay, Türkiye'ye önümüzdeki on yıl içinde 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri beklediklerini sözlerine ekledi.(DHA)