2006 yılında kurulan firma, rüzgar tribünlerinde tamir ve bakım, yüzlerce metre yükseklikteki kulelere boyama ve cam temizliği, karayollarında ve barajlarda da kaya ve taş düşmesini engellemek için çelik ağ örme işlemini gerçekleştiriyor. Yükseklikleri 80 metreyi bulan 200'ün üzerinde rüzgar tribünü kurulumunu yapan ekip, Osmaniye'de yer alan Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrali Gökçedağ'ın dış çevre tamiratında da görev aldı. Kule kurulum ve tamiratına yönelik Norveç, Moldova ve Suriye'de de görev alan ekip, rüzgar türbinleri ve kanatlarına ilişkin bakım-onarım çalışmalarının ilkini ise Pakistan'da yapacak.
250 METREYE KADAR ÇIKTILAR
Kozan'da Kavşakbendi Barajı'nın kaya ve taş düşmesi, ölçüm, patlayıcı yerleştirme ve kaya bariyeleri montesi için 250 metre yüksekliğe kadar iple erişen ekip, yine onlarca metre yüksekte Malatya Köprüsü'nün ışıklandırmasını yaptı.
ÜRGÜP'TE BİR İLK
Dünyaca ünlü Ürgüp'ün Kadı Kalesi'nden şehre kaya ve taş düşmelerini önleme çalışması ise Türkiye'de ilk olarak burada yapıldı. Düşen kaya ve taş parçalarının enerjisini alan sistem, örümcek ağına benzetiliyor. 50 metredeki bu çalışmada düşen kaya-taş parçaları belli bir müddet ilerledikten sonra yavaşlatılarak ağa takılı kalıyor. Yaklaşık 60 metre yükseklikteki Mardin Kalesi'nde restorasyon çalışması için ulaşılması güç alanlardan, hangi alanlarda nasıl taşlar kullanılmış bilgisine ulaşmak isteyen uzmanlar için iple erişimle taş örnekleri alımı yapıldı.
YÜKSEK KATLI OTELLER BOYANIP, TEMİZLENİYOR
Yer çekimine meydan okuyan ekibin çalıştığı bir diğer alan ise yüksek katlı oteller. Ağırlıklı Antalya'da olmak üzere Mardan Palace, Amara Dolce Vita, Concorde Hotel, Delphin grubuna ait otellerin 60-70 metreyi bulan yüksekliğindeki ışıklandırmalar, boyama işlemleri, camların silinmesi, temizlik, bakım-onarım çalışmaları da yapıldı.
HAN ÇADIRINA HALAT MONTAJI
Ekip, Kazakistan'da inşa edilen ve dünyanın en büyük Han Çadırı olan merkezin de 120 metre yüksekliği bulan halat montajlarını gerçekleştirdi. Çalışma alanlarının en önemli kısmı olan karayollarında ise kaya ve taş düşmelerine karşı çelik tel ağlarla koruma bantları oluşturuluyor. Bugüne kadar Pozantı otobanında 200 bin metrekare, Bilecik-İstanbul otoyolunda 60 bin metrekare, Türkmenistan'da 145 bin metrekare kaya ve taş düşme ve çelik halatla sabitleme çalışması tamamlandı.
Firma ortaklarından Yusuf Çelebioğlu, Türkiye'de daha önce rüzgar türbini ve kulelerine ilişkin tüm hizmetlerin 2 yıl öncesine kadar yurtdışından alınırken, bugün 90 metre yüksekliklere çıkarak gerekli her türlü hizmeti veren ilk Türkler olduklarını kaydetti.
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)