AÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Özbek ve Gerontoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, bir sempozyuma katılmak için Antalya'ya gelen Japon bilim adamlarına Finike'deki Gökbük Mahallesi'nde kurulacak merkezi gezdirdi. Gezi sırasında gruba, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Remzi Aslan, ziraat mühendisleri, Köy Muhtarı İsmail Aydıntaş ve projenin hayata geçirilmesine destek veren işadamı Okay Sütçüoğlu eşlik etti. Öğretim üyeleri ve Japon konuklar, köy ziyareti sırasında önce nar bahçelerini gezdi. Gökbük Mahallesi'nde yaşayan Okay Sütçüoğlu tarafından Japonya'dan gelen konuklara 6 adet nar ağacı hediye edildi. Sütçüoğlu, Japon bilim adamlarına her nar sezonunda ürünleri toplamak için gelmeleri davetinde bulundu. Konuklar, daha sonra kendilerine hediye edilen nar ağaçları önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
BÜTÇESİ BELİRLENECEK
Geziye katılan grup daha sonra, araştırma merkezi olarak restore edilmesi planlanan atıl durumdaki eski köy okulunu ziyaret etti. Gerontoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, "Atıl halde duran okulu, kullanılabilir hale getirerek yöre insanının faydalanabileceği, aynı zamanda bilim insanlarının ve öğrencilerimizin gelip çalışmalarını yürüttüğü bir araştırma merkezi olarak oluşturmak istiyoruz. Başlattığımız bu çalışma için inceleme yaptık" dedi.
Projeyle ilgili fizibilite çalışması yaptıklarını vurgulayan Doç. Dr. Arun, önümüzdeki ay sonunda bütçeyi belirledikten sonra 2015 yılı itibariyle de çalışmalara başlamayı hedeflediklerini kaydetti.
BİLİMSEL ÜS OLACAK
Oluşturulacak merkezi bilimsel bir üs olarak değerlendirmeyi planladıklarını kaydeden Doç. Dr. Arun, merkezde özellikle demans ve alzheimer hastalarına yönelik çalışmalar yapmak istediklerini söyledi. Dünyada bilim insanları tarafından kullanılan bu tür merkezlerin olduğunu aktaran Doç. Dr. Arun, şöyle dedi:
"Bizim farkımız; burası sadece bilim insanlarının kullandığı bir yer olmayacak. Yerel halkın da gelip burayı kullanmasını istiyoruz. O nedenle burası insanların vakitlerini değerlendirebilecekleri, güçlü yönlerini sürdürüp daha da güçlendirmek ya da zayıf yönlerini güçlendirmek için kullanacağı merkez olsun istiyoruz. Ayrıca, Gerontoloji Bölümü öğrencilerinin uygulama derslerini gerçekleştirebileceği bir staj bölgesi olacak. Doğanın içinde gelip rahatça üretimlerini yapsınlar. Ve burada üretilen her şeyin de gündelik yaşamda kullanılabilir olması gerekiyor. Yani teorik bir takım düşüncelerden ibaret olmasın."
Suat Söğüt/FİNİKE, (DHA) -