Ülkemizde özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yaşanan hayvan dövüşü ve bahis gerçeğinin bu filmle bir kez daha gözler önüne serildiğini belirten Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu Genel Sekreteri Seray Yörük, her türlü canlıya yapılan şiddete karşı olduklarını söyledi.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 11'inci maddesine göre, hayvanları başka bir canlı hayvanla dövüştürmenin yasak olduğunu belirten Seray Yörük, köpek dövüşleriyle ilgili maddenin yaptırımının idari para cezası olmasının, yasanın hiçbir caydırıcılığı olmadığını ve yetersiz kaldığını gösterdiğini söyledi.
DÖVÜŞ SAHNELERİ GERÇEK
Hayvan dövüşünün meşrulaştırılmasını kabul etmenin mümkün olmadığını kaydeden Yörük, şunları söyledi:
"Hayvanların acı çekerek birbirleriyle öldüresiye dövüştürülmeleri yaşam hakkına aykırı bir durumdur. Filmde sadece bir köpek değil, birden fazla köpeğin dövüş sahnesi mevcuttur. Her ne kadar filmin yönetmeni Kaan Müjdeci ilk gösterimden sonra gelen tepkiler üzerine 'Dövüş sahnelerini, Süperman nasıl çekildiyse biz de öyle çektik' şeklinde beyanda bulunmuşsa da ne yazık ki filmi izlediğimizde dövüş sahnelerinin gerçek olduğu izlenimi yaratmıştır. Kaldı ki, bu sahneler gerçek olmasa bile hiçbir şekilde hayvana uygulanan şiddet kanıksanacak, benimsenecek ve olağan bir halmiş gibi meşrulaştırılacak bir durum değildir."
YASAYA AYKIRI
Yasanın 10'uncu maddesinde, 'Bir hayvan acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde film çekimi, reklam vb. işlerde kullanılamaz' denildiğini hatırlatan Yörük, "Bu sebeple Sivas filmi ve buna benzer diğer hayvan şiddeti içeren diğer işlerde hayvanların dövüştürülmesi, sakinleştirici verilmek sureti ile dizi ve reklamlarda kullanılması hayvana eziyet ve doğasına aykırılık oluşturmaktadır. Hayvanla ilgili bir sahnenin çekilebilmesi için sakinleştirici madde verildiği, ceza yönetimi uygulandığı ve en iyimser ihtimalle ödül yönetimi uygulamak için aç bırakıldığı bilinen bir gerçektir. Bu sebeple bu durumun kabulü bizlerce mümkün değildir" diye konuştu.
ATIN ÖLÜ TAKLİDİ YAPMA YETENEĞİ YOKTUR
Seray Yörük, "Filmde at öldürülme sahnesinde de atın 'ölü taklidi' yapma gibi bir yeteneği olmadığı düşünülürse, ata uyuşturucu iğne yapıldığı ve Sivas isimli kangal köpeğin dövüş sahneleri dışındaki bazı sahnelerde aşırı sakin olması bu şüpheyi kuvvetlendirmektedir. Her ne kadar çekim zamanı veteriner kontrolünde bu tür uygulamaların yapıldığı iddia ediliyor ise de hayvanın herhangi bir sağlık sorunu olmadan sırf insan menfaati ve eğlencesi için hayvanlara bu tür ilaçların verilmesi hayvan haklarına aykırıdır" dedi.
KÖPEK DÖVÜŞLERİNİ MEŞRULAŞTIRIYOR
Birçok hayvanın reklam, dizi ve film setlerinde yaşamını kaybettiğini kaydeden Yörük, "Biz hayvan hakkı savunucularının etik olmayan ve vicdana sığmayan durumları tasvip etmesi mümkün olamaz. Bu sebeple Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu olarak festivalde yarışan 'Sivas' adlı filmin ekibini köpek dövüşlerini meşrulaştırdığı için kınıyor, hayvanların film, dizi, reklam vb işlerde kullanılmasını hayvan haklarına aykırı bulmamız nedeni ile onaylamıyoruz" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -