Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nce (ANSİAD) bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Girişimcilik Haftası'nın üçüncü gününün ilk panelinde, Akdeniz Üniversitesi'ndeki (AÜ) öğrencilere yönelik 'Başarının İpuçları' anlatıldı. AÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy'un başkanlık ettiği panele, konuşmacı olarak Deulcom International Kurucu Başkanı Baybars Altuntaş, Kadooğlu Grubu Yönetim Kurulu Tarkan Kadooğlu ve Sesli Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli katıldı.
Parası olup iş fikri olmayan ile parası olmayıp iş fikri olanların bir araya getirilerek yatırıma dönüşmesini sağlayan Dünya Melek Yatırımcılar Derneği'nin Türkiye Başkanı Baybars Altuntaş, Türk girişimcisinin 'Melek Yatırımcılık' adında yepyeni bir iş yapma ve başarılı olma modeliyle tanıştığını söyledi. İş fikri olan, ancak yeterli sermayesi olmayan Türk girişimcisinin, artık yerli ve yabancı finansman kaynaklarına rahatlıkla ulaşacağını ve kendisine ortak bulabileceğini anlatan Baybars Altuntaş, ABD'deki yıllık işlem hacmi 50 milyar dolar olan bu sistemin uygulanması ile Türkiye'nin, ortaklık kültürü ile tanışmaya hazırlandığını kaydetti.
ABD ve Avrupa'da ekonomik kriz sonrası girişimciliğin öneminin arttığını dile getiren Baybars Altuntaş, ABD Başkanı Obama'nın bu yüzyılı girişimcilik yüzyılı ilan etmesinin perde arkasında ise küçük girişimciler ile bu krizden kurtulma hedefi olduğunu anlattı.
'MONEY' KELİMESİ PARANIN İCAT OLDUĞU MANİSA'DAN GELİYOR
Toplumumuzun maalesef 'Para elinin kiridir' diyen toplum olduğunu ve dünyanın hiçbir toplumunda bunun görülemeyeceğini anlatan Altuntaş, eskilere göre girişimcilik böyleyken şimdi farklı bir anlam kazandığını ve aslında Anadolu topraklarının girişimciliğe uzak olmadığını söyledi. Altuntaş, dünyada paranın ilk icat olduğu yerin Manisa olduğunu ve paraya 'Money' denilmesinin sebebinin de bu olabileceğini kaydetti.
FİKRİNİZİN YATIRIMCIYLA BULUŞMA ŞANSI YÜZDE 1.2
Türk girişimcinin sunum yapmayı ve İngilizce bilmediğini belirten Altuntaş, dünya ortalamasında bir girişimcinin yatırımcıyla karşı karşıya kalma ihtimalinin yüzde 8, fikrinin yatırıma dönüşme şansının ise yüzde 1.2 olduğunu ama Türkiye'de bu oranın daha düştüğünü söyledi.
'Benim fikrim var ve melek yatırımcı bulmak istiyorum' diyenlerin fikrinin yatırıma dönüşme ihtimalinin yüzde 1.2 olduğunu ve bu konuda sabırlı davranılması gerektiğini anlatan Altuntaş, şunları söyledi;
"Neticede pek çok arkadaşın iş fikri var ama parası yok. Dünya Melek Yatırımcılar Derneği bunun için bir çözüm sunmuş. 1991'de franchising oranı Türkiye'de yüzde 80'i yabancı markaydı. Şu an ise yüzde 40 yabancı, yüzde 60'ı yerli marka. Artık faize para koysanız kazanamıyor, başkasının yaptığını yaparak para kazanamıyorsunuz, sadece para kazanmak değil, yapılan işten keyif almak için girişimcilik üçüncü kulvardı. Şimdi ise dördüncü kulvar melek yatırımcılık kulvarı. Kuracağınız işte önce satın, sonra harcayın. Hepinizi Bağ-Kur'lu olmaya davet ediyorum, SSK'lı olmaya değil."
Girişimcinin en sevmesi gereken sayıların '7', '24' ve '365' olduğunu aktaran Altuntaş, "Yani bu işin ne cumartesisi, ne pazarı olmuyor. Yılın 365 günü iş başında ve dolayısıyla 'pazartesi sendromu' da yok. Bardağın içindeki boş kısma bakanlar memur, dolu kısma bakanlar ise girişimci oluyor. Neticede bardağın içindeki bir damla dahi olsa o dolu kısmı görün, bakmayın. İnsan koleksiyonu yapın. Kartvizitteki insanları arayın, işiniz düştüğünde aramayın. Eğer girişimci olacaksınız siyasetten uzak durun, ama siyasetçiye de yakın durun" diye konuştu.
Baybars Altuntaş, Melek Yatırımcılar Derneği olarak, yatırımcılara sunum tekniklerine ilişkin workshop eğitimlerinin önümüzdeki günlerde İstanbul'da başlatılacağını sözlerine ekledi. Altuntaş, öğrenciler için 'Otobüsten indim BMW'ye bindim' adlı kitabını da imzaladı.
TÜRKİYE'DE SERMAYE BULMAK ÇOK KOLAY
Girişimcilik ve liderliğin insanın yüreğinde olduğunu anlatan Tarkan Kadooğlu ise şunları söyledi:
"Zengin veya fakir bir ailenin çocuğu olabilirsiniz, bu girişimciliğin önünde bir engel değildir. Güven ve dürüstlük esastır. Türkiye'de sermaye bulmak çok kolay. 'Paramız yok nasıl yapacağız' diye vazgeçmeyin. Eğer idealistseniz ve 'Yapacağım' diyorsanız yaparsanız. Son dönemde artık Anadolu'nun her tarafından dev firmalar çıkmaya başladı. Türkiye coğrafyasında yaşayan insanlar kadar zeki insan görmedim."
GİRİŞİMCİLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR
Girişimciliğin aslında insanın doğasında olan bir ruh olduğunu belirten Hazim Sesli ise bununla beraber hayata daha sıkı sarılındığı, inanıldığı zaman gelecekle alakalı güzel şeyler yapılabildiğini söyledi. 1980'li yıllarda döviz yasağı, ihracatın sadece 3 milyar dolar olduğu ve yatırımcının yaşadığı büyük zorlukları anlatan Hazim Sesli, bugün 130 milyar dolar ihracat yapabilen, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıldönümünde 500 milyar dolar ihracat ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefleyen Türkiye'nin işadamları, sanayici ve yeni girişimcilerine büyük sorumluluk ve görevler düştüğünü kaydetti.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)