TUGİK, 2016 İş Zirvesi Antalya'da başladı. Titanic Deluxe Belek Otel'de düzenlenen zirvenin açılışı, TÜGİK Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erhan Özmen ve TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral tarafından yapıldı. Türkiye'nin dört bir yanından TÜGİK üyesi işadamlarının katıldığı zirvede Ali Sabancı, Nevzat Aydın, Sadettin Saran, Davut Doğan gibi iş dünyasının tanınmış isimleri fikir ve vizyonlarını paylaştı.
2015'i çok gerildiğimiz bir yıl olarak gösteren Erhan Özmen, yüksek tansiyonlu iki seçim, içerde huzurun bozulması, bölgesel huzursuzluğun sınırlarımıza dayanması gibi bir yılın tamamlandığını anlattı. Dolayısıyla her kesimiyle çok hırpalandığımız bir yılı geride bıraktığımızı belirten Erhan Özmen, "Elbette 77 milyonun tüm beklentileri 2016'da. Terörün yerini huzurun, kaygıların yerini geleceğe güvenin almasını büyük bir arzuyla istiyoruz" dedi.
FARKLILIĞIMIZ EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ
Sultanahmet ve Diyarbakır'da meydana gelen üzücü olayları hatırlatan Erkan Güral, özellikle zor zamanlarda birarada olmak ve acıların paylaşılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi. Erkan Güral, Rusya krizi nedeniyle özellikle turizm sektöründe yaşanacak büyük krize karşı geliştirdikleri projeyi açıkladı.
'BU SENE TÜRKİYE TURİSTİYİZ'
Erkan Güral, bu sene uygulayacakları 'Bu Sene Türkiye Turistiyiz' adlı projeyi şöyle anlattı:
"Sultanahmet'te yaşanan acı olaydan söz ettim. Ayrıca, bu sene yaşadığımız diğer terör olaylarının yanı sıra, Rusya ile gerilen ilişkilerimiz ülke turizmini maalesef olumsuz yönde etkileyecek. Bu sebeple 2016 yılında yurtdışından gelecek turist sayısında önemli bir düşüş bekleniyor. TÜGİK üyeleri olarak bu yıl turistik gezilerimizi yurtiçinde yapalım. Roma yerine Nevşehir'e, Paris yerine ülkemizin başka bir bölgesine gidelim. Yetmedi, çevremizi de böyle yapmaya davet edelim. Böylece, iç turizmi canlandırarak sektöre destek vermek istiyoruz."
Açılış konuşmalarının ardından Patronlar Okulu'nun kurucusu Sibel Kaya'nın moderatörlüğünde Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve yemeksepeti.com kurucu ortağı ve CEO'su Nevzat Aydın tecrübelerini paylaştı. Aile şirketlerinin özellikle belli bir dönem sonra çok ortaklı bir şirket haline geldiğini ve çocuklar, gelinler, damatlar gibi çok ortaklı olduğunu dile getiren Ali Sabancı, çok hissi davranışlar oluştuğu ve liyakatın değil, hissiyatın öncelik aldığını dile getirdi.
SENİN NE YAPTIĞIN ÖNEMLİ
Ailenin önünde duran en büyük sıkıntının hissiyat olduğunu belirten Sabancı, "Senin kimin oğlu veya kızı olduğun çok önemli değil, senin ne yaptığın önemli. Günün birinde farkettim ki benim artık başka bir şeyler denemem lazım. Babam çok destekledi. Babam bunun öncülüğünü yapıyordu, 'çocuklar kendi işinizi yapın' diye. Daha ufak olabilir yaptığınız işler ama daha mutlusunuz" dedi.
KORKU PARA DEĞİL İTİBAR KAYBI
Aile şirketlerinden ayrılanların en büyük korkusunun paradan daha çok itibar korkusu olduğunu belirten Sabancı, '25-26 yaşındaki çocuk ne yapmış ki? Karta bakıyorsun Sabancı, dolayısıyla en önemli şey o itibarı kaybetmemek. O itibarın çok büyük avantajları var. Anahtar kapının deliğinde, anahtarı aramıyorsun. Ama karşınızda birçok insan, süründen ayrılmışsınız çünkü" dedi.
'ZATEN' VE 'AMA' KELİMELERİNE CEZA
Toplantılarda 'zaten' ve 'ama' kelimeleri kullananlara ceza kestiğini söyleyen Sabancı, 'zaten' diyenden 10 TL, 'ama' diyenden 5 TL ve bunların İngilizce karşılıklarının da aynı şekilde olduğu ve bu kelimeleri kullananların kumbaraya para attığını dile getirdi. Söz kesene ise 20 TL ceza uyguladıklarını belirten Sabancı, bu vesilelerle mizah yarattığını dile getirdi.
Liderlerin en büyük sorununu tek başına gökdelene çıkan biri olarak gösteren Ali Sabancı, çalıştığı insanları ise kendisine benzemeyen insanlardan tercih ettiğini söyledi. Sabancı, "Bana 'hayır yanlışsın, böyle yapmayacaksın' diyen insanlarla çalışmayı tercih ederim. Kendinize benzeyen insanlarla çalışmayın, size danışmanlık yapacak insanlarla çalışın" dedi.
KAPİTALİZM SORUSU
Toplantıda Ali Sabancı'ya kapitalizmle ilgili düşünceleri de soruldu. Asıl malı götüreni kapitalizm olarak gösteren Ali Sabancı, şu anda kapitalizmin yarattığı en büyük sorun olarak gençlerdeki işsizliği gösterdi. Sabancı şöyle konuştu:
"Bizim çözmemiz gereken, hani şanslıyız biz, işvereniz, Allah bize yardım etmiş hepimize, biz iş veriyoruz. Bizim şu anda en büyük problemimiz gençlerde işsizlik. Bunu birkaç defa dile getirdim. Yani her sene 850 bin genç iş bulmak için pazara giriyor. Bizim bu gençlere iş bulmamız lazım. Yüzde 20'ye yakın gençler işsiz. Yüzde 24 üniversite mezunu işsiz. Bunlara bir çözüm bulamazsak patlamaya hazır bomba. Bana göre kapitalizm bu boyuta geliyorsa zaten sürdürülemez. Ama bu da zaten kendi kendini kontrol eden bir şey."
GÜNDE 3-5 SİPARİŞTEN 135 BİNE
2000'li yıllarda internet bugünkü kadar yaygın değilken kurduğu yemeksepeti.com üzerinden günde 3-5 sipariş aldıklarını anlatan Nevzat Aydın ise bugün rakamın 135 binlerde olduğunu, 300-400 milyon dolar satış için teklif aldıklarını, ancak şirketi satmadıklarını anlattı. İstanbul'da ortalama günde 70 bin, Antalya'da 2 bin 500, Isparta'da 2 bin civarında siparişin yemeksepeti.com üzerinden gerçekleştiğini dile getiren Aydın, kuruluşun 2001 krizi dönemine denk gelmesinin, bugün dahi bu alanda kendilerine rakip alamayacak yeni bir yapı oluşmasını engellediğini ve avantaj oluşturduğunu söyledi. Şirkette bugüne kadar 140 kişiye 27 milyon dolar kardan pay dağıttıklarını da açıklayan Aydın, Türkiye'de paket servislerin hala yüzde 15'inin internetten olduğunu, İngiltere'de bu oranın yüzde 50 olduğunu dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -