Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Programı; Herkes İçin İnsana Yakışır İş: Ulusal Gençlik İstihdam Programı ve Antalya Pilot Bölge Uygulaması'nın kapanış konferansı, Ramada Otel'de gerçekleştirildi. Gençler arasında işsizliğin azaltılması ve özellikle genç kadınların işgücüne katılımının artırılmasını amaçlayan projenin kapanış konferansına, Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Veli Tekkanat ve destekleyici kurumların temsilcileri katıldı.
SONBAHARDA İŞSİZLİK SORUNU ARTIYOR
Konferans öncesinde konuşan Vali Yardımcısı Cevheroğlu, turizmin ve tarımın başkenti Antalya'nın projenin pilot bölgesi olarak seçilmesinin doğru olduğunu söyledi. Antalya'da özellikle sonbahar aylarında ciddi anlamda işsizlik sorunları yaşandığını vurgulayan Cevheroğlu, "İlkbahar aylarında bir sürü kurum bize 'İşçi var mı' diye gelirken, sezon bittiğinde onlarca, yüzlerce kişi bu sefer 'İş var mı' diye kamu kurumlarının kapılarını aşındırıyor. Bu sorunu aşmamız lazım. Herkesin sosyal güvencesi olan, yarının ne olacağını bilerek çalışması lazım" dedi.
İŞ-KUR İYİ REKLAM YAPAMIYOR
Günümüzde gençlerin yaşadığı en önemli sorunun geçim kaygısının yanında, aldıkları eğitime rağmen herhangi bir işe yaramadıklarını düşünmeleri olduğunu vurgulayan Halil Serdar Cevheroğlu, gençlere bu duyguyu tattırmadan hayata hazırlamak ve bir şekilde işe yerleştirmek gerektiğini anlattı. Türkiye İş Kurumu'nun da son dönemde bunu önlemek adına önemli çalışmalara imza attığını ifade eden Cevheroğlu, buna rağmen İş-Kur'un reklamını iyi yapamayan bir kurum olduğunu dile getirdi.
İŞSİZLİK RAKAMLARINA İNANMIYORUM
Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın ise özellikle 2000'li yıllardan itibaren işsizliğin bütün dünya için önemli bir sorun haline geldiğini belirtirken, Türkiye'deki işsizlik verilerine inanmadığını söyledi. "Yüzde 8.8 işsizlik hayali bir rakam" diyen Başkan Akaydın, buna gerekçe olarak kendisinden sürekli iş istenmesini gösterdi. Akaydın, Türkiye'de ve son yıllarda dünyada okumuş insan işsizliğinin daha da arttığına değindi.
Başkan Akaydın, "Bu çok ciddi bir sosyal sorun. Bunda globalizasyonun rolü var, teknolojinin suçu var, otomasyonunun suçu var. Ama eğitim sektörünün, yani Milli Eğitim Bakanlığı'nın işverenlerle, sendikalarla, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelip Türkiye'deki eğitimle istihdam ilişkisini net bir şekilde ortaya koyup bir stratejik plan yapması lazım. Bu Türkiye'de hiç yapılmamış" ifadelerini kullandı.
İŞ OLANAKLARININ ARTIRILMASINI SAĞLADI
2009 yılında başlatılan ve Ulusal Gençlik İstihdam Eylem Planı'nın oluşturulmasını amaçlayan proje hakkında açıklamalarda bulunan ILO Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu da ulusal ve yerel düzeyde son derece örnek işbirlikleriyle uygulanan ortak programla gençlerin insana yakışır işlere erişmesi yolunda oldukça önemli sonuçlar ortaya konulduğunu söyledi.
BAŞARILI UYGULAMALAR YAPILDI
Genç kadın ve erkeklerin daha iyi istihdam olanaklarına erişmesi için gerçekleştirilen faaliyetlerin gerek kırsalda yaşayan ya da tarımsal faaliyetlerle işgücü piyasasına katılan gençlere gerekse göçle kente gelmiş gençlere yönelik başarılı pilot uygulamaların geliştirildiğini aktaran Ümit Demiz Efendioğlu, Türkiye İş Kurumu tarafından Türkiye'nin farklı şehirlerinde de hayata geçirilen bu uygulamaların kamu istihdam hizmetlerinin daha kapsayıcı ve etkin olması yolunda önemli katkılar sunduğunu kaydetti.
DESTEKÇİLERE PLAKET VERİLDİ
Açılış konuşmalarının ardından Birleşmiş Milletler Ortak Programı; Herkes İçin İnsana Yakışır İş: Ulusal Gençlik İstihdam Programı ve Antalya Pilot Bölge Uygulaması'na katkıda bulunan kurum ve kuruluş temsilcilerine plaket verildi.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)