Ermeni meselesi ve Arap Baharı ile ilgili soruları yanıtlayan Fransız Büyükelçinin "1915 Ermeni Soykırımı" şeklinde sözleri üzerine bir öğrenci-, "Sayın Büyükelçi Türkiye'de yaşayan Ermenilerle görüştünüz mü? Bu konudaki görüşleri neler, biliyormusunuz?" diye sordu. Büyükelçi Bili, öğrenciye gazeteci- yazar Hasan Cemal'in '1915 Ermeni Soykırımı' adlı kitabını okumasını tavsiye etti. 'Arap Baharı' ile ilgili soruları da yanıtlayan Büyükelçi Bili, "Suriye'deki muhalefete silahsız destek veriyoruz. Eğer kimyasal silah kullanırlarsa durum değişecek" dedi.
İLİŞKİLER ÇOK İYİ
Türk- Fransız ilişkilerinin her zamankinden iyi olduğunu ve önümüzdeki dönemde sonuçlarının daha somut görüleceğini söyleyen Büyükelçi Bili, Türkiye- Fransız ilişkileri zoru geçti. Önümüzdeki yıllarda daha iyi olacak. Türkiye'de son 10 yıldaki değişim ve gelişim açık olarak görülüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davudoğlu Fransa'da çok iyi tanınıyor. 1990'lı yıllarda çok sık değişen siyasilerden hiçbiri Fransa'da bilinmiyor" diye konuştu.
Fransız Büyükelçi, bir öğrencinin, "Fransız Devrimi insan düşüncesinin özgürce ifade edebilmesi ile öne çıkmıştır. Fransız Parlamentosu'ndan Ermeni soykırımıyla ilgili yasanın çıkmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz. Bu bir çelişki değil mi" sorusuna, "Bu uzun bir hikaye, 100 yıla dayanıyor. O tarihte savaş ve açlıktan yüz binlerce insan öldü. 1915'teki soykırım yüzünden Ermeniler çoğunlukla Fransa'ya ve ABD'ye yerleşti. Fransa'da 500 bin Ermeni kökenli var. Bu tarihi onlarla paylaşıyoruz. Kısacası gerçekleri kabul etmemek doğru değil" diye konuştu.
SOYKIRIM YOK DESEM TUTUKLANIR MIYIM
Konferans sonunda bir öğrencinin, "Fransa'da, 'Ermeni soykırımı yok' desem, misafir öğrenci olarak tutuklanır mıyım" şeklindeki sorusuna ise Fransız Büyükelçi, "Hukuk açısından bugünkü Fransa'da sorun yok. Fakat dini inançlara karşı olup, küfrederseniz hukuk açısından sorun var" diye cevap verdi. "2007 yılında AB'ye giren Romanya'da yaşayan Çingenelerin Fransa'dan sınır dışı edilmesi nasıl özgürlükçülük, yaşam hakkına müdahale değil mi" şeklindeki soruya Fransız Büyükelçi, "Çingene sorunu o kadar kolay bir sorun değil. Üç ay için Romanya'dan geliyorlar. İş bulamayınca sokaklarda dileniyorlar. Gecekondu yapıyorlar. O nedenle hukuk açısından kovmak mümkün. Fransız hükümeti bu nedenle Romanya'ya göndermek istiyor. Çingene sorunları Romanya'da çözülmeli Fransa'da değil" karşılığını verdi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)