Işıklar Mahallesi'nde bulunan Aile Destek Merkezi'nde açılan Filografi Kursu, bu sanata ilgi duyan kadınlarla dolup taşıyor. Halk Eğitim Merkezi İşbirliği ile açılan filografi kursuna katılan dezavantajlı kadınlar, bir yandan sanat öğrenirken bir yandan da sosyalleşip, hem meslek öğreniyor hemde el becerilerini geliştirerek, aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Filografi Kursu’nda çivi çakarak tel saran kadınlar, gündelik hayatın stresini atma fırsatı buluyor. Her dönem sayıları değişen sınıfta şu anda 15 ev hanımı eğitim görüyor. Kimi zaman ahenkli kimi zaman da uyumsuz çekiç seslerinin hiç eksik olmadığı sınıfta Kurs Eğitmeni Hülya Kendir'in talimatları doğrultusunda ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasında teller geçirilerek, belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydana getiriliyor. Acemiliğin bitip elin, çekiç, çivi ve tele alışmasıyla kursiyerler de kendi aralarında sohbet etmeye başlıyor. Bir yandan eserler üretilirken diğer yandan da dostluklar pekiştiriliyor. Ev hanımlarının filografiyi tercih etme sebepleri ise birbirinden farklı. Bazısı can sıkıntısını gidermek bazısı da psikolojik rahatsızlığına terapi olması amacıyla bu sanata merak salıyor. Kursiyerler arasında yalnızlığını paylaşmak için oraya gelen de var gündelik hayatın stresinden uzaklaşmak isteyen de.
Midyat Adem Yöneticisi Ayşe Noyan, yaptığı açıklamada, kadınların zamanlarını en iyi şekilde geçirmek için kursa geldiğini Filografi kursuna 15 öğrencinin katıldığını söyledi.
KADINLAR AİLE BÜTÇELERİNE KATKI SAĞLIYOR
Filografi'nin çivi ve tellerin birleşiminde oluşan bir sanat olduğunu aktaran Noyan, " Kadınlar, filografi kursuna gelip burada hem meslek ediniyor hem sosyalleşiyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar. Bu sanat uzun yıllardadır yapılmaktadır. Kursiyerlerimiz özellikle seçtikleri desen ve motifleri çivi ve tellerle sararak güzel tablolar ve eserler ortaya çıkıyorlar. Kadın kursiyerlerimiz yaptıkları bu satarak aile bütçelerine de katkı sağlıyorlar. Kaymakamımız Sayın Tekin Dundar ve Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Sayın Orhan Şaşmaz her konuda bizlere destek vermektedirler. Onlara teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Filografi sanatının sabır gerektirdiğini ancak ortaya bir eser çıktığında mutlu olduğunu kaydeden kursiyerlerden Mensure Gönenç, "Yaptığımız çalışmalar çivi marifetiyle ortaya çıkıyor. Zamanın nasıl geçtiğini fark edemiyorum bile. El sanatlarını icra edebilmemiz için bu ideal mekânı oluşturan Kaymakamımıza tüm kadınlar adına teşekkür ediyorum" dedi.
Mehmet Halis NAYIFOĞLU/MİDYAT, (Mardin), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |