Spor Yazarı Ercan Güven hayatını kaybetti
Spor Yazarı Ercan Güven hayatını kaybetti
Çalışma arkadaşlarına saldırdı: 2 yaralı
Çalışma arkadaşlarına saldırdı: 2 yaralı
Şehidin dedesi yaşamını yitirdi
Şehidin dedesi yaşamını yitirdi
Muratpaşa’da Güneydoğu rüzgarı
Muratpaşa’da Güneydoğu rüzgarı
4 Kasım 2022 Cuma - 12:49

Fabrika yangını sonrası 'kalıcı kirleticiler' uyarısı

BURSA'nın Nilüfer ilçesinde, 42 saatte söndürülen tekstil fabrikasındaki yangın sonrası oluşan hava kirliliğine ilişkin Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Çevre Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık Cindoruk, polyester gibi kimyasalların çok fazla kirletici özelliğe sahip olduğunu belirtti.

Fabrika yangını sonrası  kalıcı kirleticiler  uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Nilüfer'deki Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren tekstil fabrikasında 1 Kasım'da çıkan yangın, 42 saat sonra söndürüldü. Özellikle polyester, boya, yağ gibi kimyasalların yanması, çevreyi olumsuz etkiledi. Dumanlar kentin dört bir noktasından görünürken, oluşan tabaka da uzun süre havada asılı kaldı. Bursa'daki hava kirliliğine ilişkin 20 yıldır çalışma yapan BUÜ Çevre Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık Cindoruk, "Hava kirliliğinde özellikle meteorolojik koşullar çok önemli. Bacadan herhangi bir emisyonun havaya atılması ile seyrelme olayları işin içine giriyor. Bu da meteorolojik faktörlerle gerçekleşiyor. Nem, sıcaklık, rüzgar gibi etkiler çok önemli. İşin kötü yanı bu yangın olmadan kentte durgun hava koşulları hakimdi. Rüzgar hızı oldukça düşüktü. Böyle olunca yangın sırasında ortaya çıkan emisyonların havada dağılma oranı, çok alt düzeyde oldu. Dumanı uzun süre gözlemleyebildik. Tabi ki duman çok genel bir tabir. Bunun içindeki kirleticiler çok önemli" diye konuştu.

'ATMOSFERDE UZUN SÜRE BEKLEDİ, İYİ OLMADI'

Polyester gibi kimyasalların çok fazla kirletici özelliğe sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Cindoruk, "Bunlar yanma sırasında ortama önemli miktarda kirletici aktarıyor. Bunların yanması, hem partikül hem de 'kalıcı kirleticiler' dediğimiz daha toksik maddelerin atmosfere çıkmasına neden oldu. Çok uzun süre atmosferde beklemesi, bizim açımızdan iyi olmadı çünkü bir kirletici atmosfere çıktığı zaman hem boyutuna hem yoğunluğuna göre atmosferde çökelmeler yaşanıyor. Kaba partiküller çok kısa sürede, ince partiküller ise daha uzun sürede çöküyor" dedi.

​'CAMLARI KAPALI TUTUN, HAVAYI SOLUMAYIN'

Havanın temizlenmesi için yağışa ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Prof. Dr. Cindoruk, "Havayı kendi kendine temizleme prensibi olarak gördüğümüz yağışlar ile seyrelme gibi etkiler olmadıkça bunlar atmosferde uzun süre kalabiliyor. Bizim de ümidimiz; bir an önce yağışların ve dispersiyon etkisinin aktif hale geçmesi ve kirliliğin azalması yönünde" diye konuştu.

Çocuklar, yaşlılar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar için uyarılarda bulunan Prof. Dr. Cindoruk, "Yangın emisyonlarının çıktığı sırada yaşlıların, kronik hastalığı olanların, çocukların ve hamilelerin camlarını kapalı tutmaları ve bu havayı çok solumamaları gerektiğini belirttik. Bugün kirleticilerin biraz dağıldığını gördük" dedi. 

Prof. Dr. Cindoruk, hava kirliliği ölçümü yapılamadığını da aktararak, "Bursa'da hava kalitesini izlemek için istasyon sayımız yetersiz. Bölgedeki havayı izleyemediğimiz için ne düzeyde kirlendiğini tam olarak ölçemedik. Hava izleme ağını genişletmemiz gerekiyor. İzleyemediğiniz şey hakkında önlem de alamazsınız, öneri de geliştiremezsiniz" diye konuştu.

TABİP ODASI BAŞKANI: BİZİ ENDİŞELENDİREN KISA VADELİ ETKİLER

Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş da "Sağlık açısında riskli olan kesimler var; kalp, akciğer, solunum yolu hastalığı olanlar, çocuklar, gebeler yüksek risk grubunu oluşturuyor. Yangının olumsuz etkilerine karşı bir gözlememiz var. Yangından kaynaklanan duman ile partiküllerin yükseldiğini görüyoruz. Kirletici gazların da yükselmiş olduğunu görüyoruz. Bölge başta olmak üzere doğu-batı ekseninde hava kirliliğine ilişkin verilerin arttığını görüyoruz. Bunlar da somut rakamlar. Öncelikle yangına yakın bölgelerde yaşayanların bu konuya dikkat etmesi gerekiyor, önlem alması gerekiyor. Genel olarak hava kirliliğin uzun vadeli etkileri oluyor. Bizi burada endişelendiren kısa vadeli etkileri. Kronik rahatsızlığı olan kişilerde hastalığın şiddetlenmesine yol açabilir. Mümkün olduğunca kirli bölgelerden kaçınmaları, açık havaya çıkmamaları, zorunlu durumları kaliteli maske kullanmaları riskli gruplar açısında yaralı olacaktır" dedi.

BURSA'DA BIR TEKSTIL FABRIKASINDA 42 SAAT SONRA SONDURULEN YANGININ ARDINDAN OLUSAN HAVA KIRLILIGINI UZMANLAR INSAN VE CEVRE SAGLIGI ACISINDAN DEGERLENDIRDI. FOTOGRAF:BURSA,(DHA)

BURSA'DA BIR TEKSTIL FABRIKASINDA 42 SAAT SONRA SONDURULEN YANGININ ARDINDAN OLUSAN HAVA KIRLILIGINI UZMANLAR INSAN VE CEVRE SAGLIGI ACISINDAN DEGERLENDIRDI. FOTOGRAF:BURSA,(DHA)

BURSA'DA BIR TEKSTIL FABRIKASINDA 42 SAAT SONRA SONDURULEN YANGININ ARDINDAN OLUSAN HAVA KIRLILIGINI UZMANLAR INSAN VE CEVRE SAGLIGI ACISINDAN DEGERLENDIRDI. BURSA ULUDAG UNIVERSITESI CEVRE MUHENDISLIGI FAKULTESI OGRETIM UYESI PROF. DR. SIDDIK CINDORUK, “HAVAYI KENDI KENDINE TEMIZLEME PRENSIBI OLARAK GORDUGUMUZ YAGISLAR VE SEYRELME GIBI ETKILER OLMADIKCA PARTIKULLER ATMOSFERDE UZUN SURE KALABILIYORLAR. YAGISLARLA BIRLIKTE COKELMEDE TOPRAK YUZEYINE GELEN KIRLETICININ TOPRAGI KIRLETMESININ YANINDA INFILTRASYON DEDIGIMIZ ETKIYLE DE YER ALTI SU TABAKASINA, YUZEYSEL SULARA ULASMASINA SEBEP OLUYOR MAALESEF. BU SIRADA YANGIN EMISYONLARININ CIKTIGI SIRADA HASSAS GRUPLARIN YANI YASLILARIN, KRONIK HASTALIGI OLANLARIN, COCUKLARIN VE HAMILE KADINLARIN CAMLARINI KAPALI TUTMALARI VE BU HAVAYI COK SOLUMAMALARI GEREKIYOR” DEDI. FOTOGRAF:BURSA,(DHA)



BURSA'DA BIR TEKSTIL FABRIKASINDA 42 SAAT SONRA SONDURULEN YANGININ ARDINDAN OLUSAN HAVA KIRLILIGINI UZMANLAR INSAN VE CEVRE SAGLIGI ACISINDAN DEGERLENDIRDI. FOTOGRAF:BURSA,(DHA)

BURSA'DA BIR TEKSTIL FABRIKASINDA 42 SAAT SONRA SONDURULEN YANGININ ARDINDAN OLUSAN HAVA KIRLILIGINI UZMANLAR INSAN VE CEVRE SAGLIGI ACISINDAN DEGERLENDIRDI. FOTOGRAF:BURSA,(DHA)

Muammer İRTEM- Semih ŞAHİN/ BURSA, (DHA)

 
Konyaaltı kütüphanesi cumartesi de açık
 
Güney Kore’den Kuzey Kore’ye nükleer kullanımı uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytin Dalı gazisi, protez bacaklarla hayata sarıldı
SURİYE'de Zeytin Dalı Harekatı'nda el yapımı patlayıcının infilak etmesiyle ...
Emine hemşireyi vuran kuzeni adliyede
KARAMAN'da, evlilik teklifini kabul etmeyen hemşire kuzeni Emine Ay'ı ...
KADES'e 4X4'lük destek
ERZURUMLU kadın off-road pilotlar, Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile kent ...
 
Bakan Koca: Depremde yaralanan 7 kişinin tedavisi sürüyor
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca, bugün sabaha karşı İzmir'de meydana gelen ...
İstanbul Boğazı'nda "av günü" iptal edildi
İSTANBUL Boğazı'nın 6 Kasım'da gemi trafiğine kapatılıp 14 saatliğine ...
Asansör boşluğuna düşen fayans ustası öldü
OSMANİYE’de fayans ustası Orhan Özkan (49), inşaatında çalıştığı apartmanda ...
 
Aksaray'a şehit ateşi düştü
PENÇE-Kilit Operasyonu bölgesinde, PKK'lı teröristlerce açılan taciz ateşi ...
Aslan balığı ile mücadelede av yarışması
HATAY'da, biyolojik çeşitlilik üzerinde olumsuz etkiye sahip olan aslan ...
Yeğenini, annesinin bakımı kavgasında öldürmüş
İZMİT'te Muharrem Çiçek'in, düğünde karşılaştığı yeğeni Hakan Aydın'ı ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da Tarzan Ağa'ya çok özel statü
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Alman modeli çöküyor mü?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ferit Demir gazeteciliği
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva