Yeni bir Anayasa değişikliği ile seçilme yaşının 18’e düşürülmesini isteyen AKP, bu konuda da MHP ve CHP’nin muhalefeti ile karşılaştı. CHP, 18 yaşı kabul etmedi ve 21 yaşta ısrarcı olmayı kararlaştırdı. MHP ise ‘’İktidarın istismarı’’ diyerek seçilme yaşının düşürülmesine karşı çıkıyor.
TARİHLERE MUHALEFET
Siyasi partiler yerel seçimlerin 2013 yılının 27 Ekim, 3 Kasım, 10 Kasım ya da 17 Kasım’da yapılması için uzlaşma sağlayamadılar. Bu tarihlerle ilgili her partinin çekincesi bulunuyor. AK Parti 27 Ekim 2013’ü isterken, MHP de destek verdi. Ancak TBMM’deki oylamada referandumsuz değişiklik yapılamadı. MHP 27 Ekim’i desteklemekle birlikte farklı bir hesap yapıyor ve “Türkiye’yi bölünmeye götürür” diyerek eleştirdiği Büyükşehir tasarısının yerel seçimlere yetişmesini engellemek istiyor.
Anayasa’daki seçimlere bir yıl kala seçim kanunlarında yapılan değişiklikler uygulanmaz maddesi nedeniyle 27 Ekim tarihi yeni yapılacak oylamada netleşse bile, yeni Büyükşehir yasası bu seçimde uygulanamayacak. CHP ise 27 Ekim 2013 tarihine, Cumhuriyet Bayramı’na denk geldiği için karşı çıkıyor.
AKP 3 Kasım’a da sıcak bakarken MHP ise Susurluk kazasının ile Ak Parti’nin 2002 yılında iktidara gelmesinin yıldönümü olması nedeniyle karşı çıkıyor. 3 Kasım’a daha önce ‘’Evet’’ diyen CHP ise Büyükşehir yasa tasarısı nedeniyle destekten vazgeçti. 10 Kasım ise Atatürk’ün ölüm yıldönümü olması nedeniyle düşünülmüyor. 17 Kasım tarihine ise, Ak Parti, Büyükşehir tasarısını yasalaştırmak için yeterli zamanı kazandıracağı gerekçesiyle olumlu bakıyor.
Ancak CHP ve MHP, bu tasarı içi iktidara geri adım attırmak amacıyla itiraz ediyor. 17 Kasım’ın da kış şartları açısından uygun olmadığı savunuluyor. AK Parti, yeni bir oylamada da fire yaşanabileceği hesabı ile kesin uzlaşma sağlanamazsa yerel seçimlerin zamanında ve 2014 Mart ayında yapılması seçeneğini gündeme getirecek. (Gazeteport)