Prostat bezinin 40'lı yaşlardan itibaren giderek büyümeye başladığına açıklayan Opr.Dr. Gürkan, normalde bir kestane büyüklüğünde olan prostat bezinin bir elma hatta portakal büyüklüğüne kadar ulaşabildiğini söyledi.
Hastalığın belirtileri hakkında bilgiler veren Dr. Gürkan, "Gündüz sık idrara gitme, gece idrara kalkma, acil işeme isteğine yol açan sıkışma hissi, tuvalete yetişemeden idrar kaçırma, idrara başlamada güçlük, idrar akımında zayıflama ve incelme, damla damla veya kesik kesik idrar yapma, idrar yaptıktan sonra mesanede idrar kalıyor hissi başlıca belirtileridir" dedi.
220 BİN KİŞİ ÖLÜYOR
Hastalığın ileri dönemlerde hiç idrar yapamama gibi belirtilerle kendini gösterebileceğine işaret eden Dr. Gürkan, "Prostat kanseri 50 yaş üzerindeki erkeklerde en sık görülen kanserdir. Ayrıca, kansere bağlı ölümlerin akciğer kanserinden sonra ikinci en sık nedenidir. Prostat kanseri yılda 220 bin kişinin ölmesine yol açmaktadır" dedi.
ERKEN TANIYLA TEDAVİ EDİLİR
Erken tanı ve tedavi uygulanmadığı takdirde, diğer kanser çeşitleri gibi prostat kanserinin de hayatı tehlike yarattığını vurgulayan Dr. Gürkan, prostat kanserinin sinsi bir hastalık olduğunu ve hiçbir belirti vermeden ilerleyebileceğine işaret etti. Ailesinde ve birinci derece yakınlarında prostat kanseri olan her erkeğin, 40'lı yaşlardan itibaren yıllık ürolojik muayeneden geçmesini öneren Dr. Gürkan, prostat kanserinin birçok kanserden farklı olarak, erken tanıyla tedavi edildiğini söyledi.
MUAYENE OLUN
Finike Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Abdullah Konak ise hastanenin üroloji polikliniğinde vatandaşların prostat muayenelerini yaptırabileceğini kaydetti. Erken tanının önemli olduğu hastalıklar hakkında vatandaşları bilinçlendirmeyi önemsediklerini dile getiren Dr. Konak, "Erken teşhisle birçok hastalığın tedavisinde olumlu sonuç almaktadır. Vatandaşların hastalıklardan korunmasını sağlamak amacıyla sağlıkla ilgili önemli konuları kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.
Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)