Cumhurbaşkanı teklifi bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e geri göndermezse, referanduma gidilecek.
Anayasa değişikliği oylamasında 330 ile 367 arasında kabul oyu çıkması durumunda değişiklik paketi referanduma sunuluyor.
'REFERANDUM, HAYIRLI OLSUN'
Konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bir açıklama yaptı. Anayasaya göre önlerinde 2 süreç olduğunu söyleyen Elitaş, şunları kaydetti:
"Sayın Cumhurbaşkanı onaylarsa referanduma gidilecek. Onaylanmaması durumda ise yasa yeniden görüşülmek üzere Meclis'e gelecek. Değşiklik 360 oyla kabul edildi. Anayasaya uygun olmayan bir durum olmadığı kanaatindeyiz. Bu nedenle, kişisel görüşüm Cumhurbaşkanı'nın onaylayacağı yönünde.
Anayasa değişikliği kabul edilmiştir ve Cumhurbaşkanı'na gönderilmiştir. 367'yi geçtikten sonra Cumhurbaşkanı isterse de referanduma götürebilirdi. Şu anda doğrudan doğruya referanduma gidiyor, hayırlı olsun."
Elitaş referandum ihtimaliyle ilgili yaptığı açıklamada ise "İki partinin desteklediğini halk da destekler" dedi.
ÇİÇEK: MECLİS İRADESİ BÖYLE TECELLİ ETTİ
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise ''Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı. Ya iade edebilir veya referanduma gönderebilir. Ayrıca partilerin değerlendirme yapması gerekiyor. Meclis iradesi bu yönde tecelli etti'' diye konuştu.
ŞAHİN: 367'NİN ALTINDA KALMASINI BEKLEMİYORDUM
AK Parti Mehmet Ali Şahin, oylamaya sonucuyla ilgili olarak "367'nin altında kalmasını beklemiyordum" diye konuştu.
KUZU: YA REFERANDUM YA İADE
Bir açıklamada TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'dan geldi. Kuzu, ''Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz'' dedi.
İYİMAYA: GÜL GERİ YOLLARSA 367 OY GEREKECEK
AK Parti'den Ahmet İyimaya da 'Sayın Abdullah Gül geri gönderirse 367 oy gerekecek. Onaylarsa zorunlu olarak referandum süreci başlar" dedi.
"ANAYASAYA AYKIRILIK TEŞKİL EDER"
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda, yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin oylama sonucunu değerlendirirken, ''Teknik olarak, halk oylaması ihtimali gözüküyor olmakla birlikte, bu, Anayasa'ya aykırılık teşkil edecektir'' dedi.
BAHÇELİ: BİZDE FİRE YOK
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise oylamada partilerinin fire vermediğini söyledi. Bahçeli, "Biz tavrımızı başından belirledik, bundan vazgeçmek söz konusu değil. Biz irademizin arkasında durduk. Meclis’in gündemine getirilecek yasalarla ilişkilendirilmesin. Kimse MHP üzerinde gölge kurmaya çalışmasın. İki parti arasında fitne yapmak doğru değildir. Siyasi ahlakla bağdaşmamıştır. Referandum konusunda da takdir Cumhurbaşkanı'nındır" diye konuştu.
AK PARTİ'DE ACİL TOPLANTI
Beklenmedik bu gelişme üzerine AK Parti grubu acil toplantıya çağırıldı. (Gazeteport)