MHP'den İstanbul Milletvekili seçilen Balyoz Davası'nın tutuklu sanığı emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye talebi oybirliğiyle reddedildi.Engin Alan'ın Avukatı Ayhan Nacak, karara Pazartesi günü itiraz edeceklerini söyledi.
'Balyoz Planı' davası kapsamında tutuklu olarak yargılanan MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliye talebi reddedildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, taleplerin ardından verilen 3 saatlik aranın ardından Alan'ın Avukatı Ayhan Nacak tarafından yapılan tahliye talebine ilişkin dilekçeyi de inceledi. Mahkeme heyeti, Alan'ın tahliye talebini oy birliğiyle reddetti. Kararın ardından duruşma salonunda bulunan MHP'li bir grup, Engin Alan'ı bozkurt işaretiyle selamladı. Engin Alan'da partililere bozkurt işaretiyle karşılık verdi. Bazı izleyiciler ve sanıklar da askeri marşlar söyleyerek karara tepki gösterdi. Duruşmanın ardından basın mensuplarına açıklama yapan Engin Alan'ın Avukatı Ayhan Nacak, karara Pazartesi günü itiraz edeceklerini belirterek, "Bir kişinin suçu sabit oluncaya kadar masumdur. Bir iddianamenin düzenlenmiş olması o kişinin suçlu olduğuna kesin bir kanaat getirmez. O halde Meclis'e seçilmiş bir kişinin içerde tutulmasının anlamını bir türlü çözemiyorum. Hukukçu olarak anlam da veremiyorum. Aile olarak zor günler geçiriyoruz. Damadımız çok ağır hasta. Engin Alan bütün bunlara rağmen 'hayırlı olsun' dedi. Başka herhangi bir şey söylemedi" dedi.
Bahçeli, "Karar, güdümlü yargının hazin bir örneğidir"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tahliye taleplerini reddeden mahkeme kararlarının milli iradeye saygı, Türk demokrasisi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı açısından “esef verici bir garabet” olduğunu belirterek, “Mahkemelerin keyfi yorum ve tasarruflarının önüne geçmek için gerekli yasal düzenlemelerin TBMM’nin öncelikli konusu olarak biran önce hayata geçirilmelidir” dedi.
Bahçeli, seçilmiş milletvekillerinin tahliye edilmemesiyle ilgili yargı kararları hakkında yazılı bir açıklama yaptı. 12 Haziran 2011 seçimlerinde milletvekili seçilen Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Engin Alan’ın tahliye taleplerini reddeden mahkeme kararlarının, milli iradeye saygı, Türk demokrasisi, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı açısından “esef verici bir garabet” olduğunu savunan Bahçeli, “AKP iktidarının vesayeti altında siyasallaşan güdümlü yargının hazin bir örneği olan bu kararlarla, egemenliğin yegane kaynağı olan milli iradeye, demokrasiye ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne meydan okunmuştur” dedi. Bahçeli şöyle devam etti:
“Türkiye, milli iradeyi hiçe sayan, tanımadığını ilan eden hukuk dışı bir yargı müdahalesiyle karşı karşıyadır. Adalete olan güven duygusu çok ağır yara almıştır. Milli irade gaspı olan bu kararlarla yargı krizi, demokrasi krizine ve siyasi krize dönüşmüştür. Bu vahim durum karşısında Sayın Cumhurbaşkanının, Başbakan ve AKP yöneticilerinin sessiz, suskun ve tepkisiz kalmaları, ileri demokrasi anlayışlarının ne olduğunun hazin bir göstergesidir. Bugün yaşanan krizin hukuki süreçler içinde aşılamaması halinde siyaset kurumu bu duruma müdahale etmek zorundadır. Bunun için yapılması gereken, mahkemelerin keyfi yorum ve tasarruflarının önüne geçmek için gerekli yasal düzenlemelerin TBMM'nin öncelikli konusu olarak biran önce hayata geçirilmesidir. Burada en büyük görev ve sorumluluk Meclis çoğunluğu nedeniyle Başbakan'a ve AKP’ye düşmektedir. Başbakan'ı bu konuda sorumlu davranmaya ve gerekli girişimleri başlatmaya davet ediyorum.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |