ÇOMÜ'nün evsahipliği yaptığı pograma Türkiye, Bulgaristan, İtalya ve Çek Cumhuriyeti'ndeki çeşitli üniversitelerinden öğretim elemanları ve beden eğitimi spor bölümü öğrencileri katıldı. ÇOMÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Dilara Özer, programın engelli bireyler için fiziksel aktivite alanında Türkiye'de ilk kez yapıldığını, öğrencilere hem teorik hem de pratik ders verildiğini, beden eğitimi derslerinin engelli bireylerle nasıl yapılacağının gösterildiğini ve bu alandaki son gelişmelerin öğretildiğini anlattı. Doç. Dr. Dilara Özer, beden eğitimi öğretmenlerinin tüm bireylerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Bu program, engelli bireyler için fiziksel aktiviteyi dünyada bilim, meslek, hizmet ve hak olarak geliştirmeyi amaçlıyor. Biz bu program ile beden eğitimi ve spor alanına eğitim gören öğrencileri şimdiden güçlendirmeyi hedefledik. İleride öğretmen, ya da antrenör olduklarında çok farklı özelliğe sahip bireylerle de çalışma özelliğine sahip olabilecekler. Çünkü mesleğe başladıklarında sınıflarında bedensel, zihinsel, görme engelli öğrencileri olabilir. Bu program boyunca öğrenciler tüm engel gruplarına özgü fiziksel aktivite düzenlenmesi, engelli sporları hakkında teorik eğitimler alıyor. Ayrıca bunların pratik uygulamalarını da yapıyoruz. Örneğin birçok öğrenci program kapsamında kendisini bedensel bir engelli yerine koyup tekerlekli sandalyeye bindi, oturarak voleybol oynadı. Böylece karşılarındaki bireyleri daha iyi anlayabilme kabiliyetini kazandı. Engellilerin dilinden anlamayı ve beden eğitimi hizmetini alabilmeleri için onlara uygun ortam hazırlamayı öğrendi. Engellilerin önünde çok fazla bariyer var. Amacımız bunları kaldırmak, engelli bireylerin de diğer arkadaşlarıyla birlikte spor yapabilmesini sağlamak."
Program kapsamında, 35 öğrenciye dört hafta boyunca 15'i yurtdışından olmak üzere toplam 21 öğretim elemanının ders vereceği bildirildi.
Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ ÇANAKKALE, (DHA)