Merkez Bankası, temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin yıllık artış oranındaki yükselişin bir süre daha devam etmesinin beklendiğine dikkat çekti. Merkez Bankası Şubat Ayı Fiyat Gelişmelerini açıkladı. Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0.73 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 4.16 düzeyine gerilediğini vurgulayan Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde de öngörüldüğü gibi, yıllık enflasyondaki bu düşüşte işlenmemiş gıda fiyatlarındaki geçtiğimiz yılın yüksek bazının belirleyici olduğunu, temel mal ve hizmet gruplarının yıllık artış oranının ise yükseldiğini ifade etti. Merkez Bankası, temel (çekirdek) fiyat göstergelerinin yıllık artış oranındaki yükselişin bir süre daha devam etmesinin beklendiğine dikkat çekti.
Şubat ayında enerji, islenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranı yüzde 4.22’ye, bu endeksten islenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranı ise yüzde 3.78’e yükseldi. Hizmet fiyatları Şubat ayında yüzde 0.38 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 4.22’ye geriledi. Grup enflasyonunun bu düşük seyrinde lokanta-otel grubu fiyatlarının işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu görünümün etkisiyle yavaşlaması etkili oldu.
-AKARYAKIT FİYATLARINDA GÖRÜLEN ARTIŞIN ULAŞTIRMA HİZMETİ FİYATLARINA YANSIMASI SÜRDÜ-
Son dönemde akaryakıt fiyatlarında görülen artışların ulaştırma hizmetleri fiyatlarına yansımaları sürerken kira yıllık enflasyonu düşük düzeydeki seyrini korudu. Temel mal (gıda, enerji, alkollü içecekler, tütün ve altın dışında kalan mallar) grubu fiyatları Şubat ayında yüzde 0.21 oranında gerilerken, grup yıllık enflasyonu 1.31 puan artarak yüzde 3.31 oldu. Bu gelişmede, ithalat fiyatlarındaki artış ve Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle artış eğilimini sürdüren dayanıklı mal (altın hariç) grubu fiyatları belirleyici oldu. Bu dönemde özellikle otomobil fiyatlarındaki yüzde 3.73 oranındaki artış dikkat çekti.
-PAMUK FİYATLARINDAKİ ARTIŞ TEKSTİL VE GİYİM SANAYİ FİYATLARINA YANSIDI-
Uluslararası pamuk fiyatındaki artışların tekstil ve giyim imalat sanayi fiyatlarına yansımaları Şubat ayında da sürdü. Söz konusu etkilerin yeni sezonda giyim grubu fiyat artışları üzerinde yukarı yönlü risk oluşturdu.
-PETROL FİYATLARI VE KUR GELİŞMELERİNİN AKARYAKIT FİYATLARINA YANSIMASI SINIRLI DA OLSA SÜRDÜ-
Şubat ayında uluslararası petrol fiyatları ve kur gelişmelerinin yurt içi akaryakıt fiyatlarına yansıması sınırlı da olsa sürdü. Öte yandan, bu dönemde İstanbul ili su tarifelerinde indirim gözlendi. Böylelikle, Şubat ayında enerji grubu fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmedi ve grup yıllık enflasyonu yüzde 6.23 seviyesine geriledi. Şubat ayında gıda ve alkolsüz içecekler grubu yıllık enflasyonu bir önceki aya kıyasla 2.53 puan azalarak yüzde 4.53 seviyesine geriledi. Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları taze meyve ve sebze fiyatlarındaki yükselişlerin etkisiyle yüzde 4.32 oranında artarken, grup yıllık enflasyonu kırmızı et fiyatlarındaki azalış ve baz etkisine bağlı olarak yüzde 2.89’a geriledi.
-BUĞDAY İTHALATINDA GÜMRÜK VERGİSİNİN SIFIRLANMASI, İŞLENMİŞ GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞLARI SINIRLAYACAK-
İslenmiş gıda fiyatları ise ekmek ve tahıl ürünleri ile katı ve sıvı yağ fiyatlarında süregelen artışlar neticesinde yüzde 0.94 oranında artarken bu grubun yıllık enflasyonunda bir değişim gözlenmedi. Buğday ithalatında yüzde 130 olan gümrük vergisinin 1 Mayıs 2011’e kadar geçici olarak kaldırılmasının önümüzdeki kısa dönemde işlenmiş gıda fiyat artışlarını sınırlayacağı tahmin edildi.
-DÖVİZ KURU VE EMTİA FİYATLARINDAKİ HAREKETLER İMALAT SANAYİ FİYATLARINDA ETKİLİ OLMAYI SÜRDÜRDÜ-
Üretici fiyatları Şubat ayında yüzde 1.72 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 10.87 oranı ile sabit seyretti. Tarım fiyatları meyve ve sebze fiyatlarındaki artısın etkisiyle yüzde 2.15 oranında yükseldi. Bu dönemde, canlı hayvan fiyatlarında belirgin bir değişim gözlenmezken pamuk fiyatlarında yüzde 8.04 düzeyinde yüksek oranlı artış kaydedildi. Şubat ayında, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki hareketler imalat sanayi fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam etti. İmalat sanayi fiyatları Şubat ayında yüzde 2.32 oranında artarak yükseliş eğilimini sürdürdü. Petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatları ise yüzde 2 oranında arttı.
-ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞTE, ENERJİ HARİÇ TÜM ALT GRUPLAR ETKİLİ OLDU-
MIGS sınıflamasına göre üretici fiyatlarındaki yükselişte enerji hariç tüm alt gruplar etkili oldu. Ara malları fiyatları ana metal ile kumaş imalatı fiyat artışlarına bağlı olarak artarken, sermaye malları fiyatları büyük ölçüde metal eşya ile motorlu taşıtlar imalatı fiyatlarındaki artışın etkisiyle yükseldi. Bu dönemde, dayanıklı tüketim malları fiyatları temelde mobilya imalatı fiyatlarındaki artışla yükselmeye devam ederken, dayanıksız tüketim malları fiyatları ise gıda, giyim ve tekstil ürünleri imalatı fiyat gelişmeleri neticesinde yükseldi.