Alanya'da son yıllarda dalış turizmi ilçede tatilini geçiren yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Dalış noktalarının kent merkezi ve Alanya Kalesi'ne yakın olması nedeniyle günde 2'den fazla dalış yapılıyor. Sualtı mağaraları ve sualtı zenginlikleriyle de gözde dalış merkezi haline gelen ilçede Akvaryum, Amfora, Korsan, Teras, Orta Mağara, Aşıklar Mağarası, Doğu ve Batı Dilvarda, Fosforlu Mağara, Kırıktaş, Tünel, Rambo ve Yapay Resif olmak üzere toplam 13 dalış noktası bulunuyor.
EN UZAK NOKTA 15 DAKİKA
En uzak dalış noktasının kıyıya 15 dakika uzaklıkta olduğu Alanya’da yılda yaklaşık 100 bin yabancı turist dalış yapıyor. Dalış yapan turistler arasında Ruslar ilk sırada yer alırken bunları Alman, Hollandalı ve İngilizler takip ediyor. İlçede en az dalış yapanlar ise Polonyalı ve Türk tatilciler. İlçedeki dalış merkezlerinin her gün düzenlediği dalış turlarında gece dalışı, batık dalışı, bot dalışı, mağara dalışı ve sualtı florası gibi çeşitli dalış türleri gerçekleştiriliyor. İlçede kış aylarında dalışlar azalsa da ılık havadan dolayı yılın 12 ayı dalış yapılıyor.
Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, ilginç bitki örtüsü, çeşitli sualtı canlıları, sualtı mağaraları ve kovukların Alanya’yı gözde dalış bölgesi haline getirdiğini vurguladı. Alanya’da Akdeniz’in en nadir türlerini yılın her döneminde sualtında görmenin mümkün olduğunu belirten Doğan, özellikle Alanya Kalesi arkasındaki sualtı mağaralarının dalgıçların büyük ilgisini çektiğini söyledi.
KADINLARIN İLGİSİ ARTIYOR
Alanya’da 15 yıldan bu yana faaliyet gösteren 'Dolphin Dive Dalış Okulu’nun müdürü Turgay Bilen, bu yıl çoğu yabancı 5 bin kişinin dalış yaptığını söyledi. Kadınların da son yıllarda dalış turizmine ilgisinin arttığını kaydeden Bilen, dalış yapan her 5 kişiden 1'inin kadın olduğunu söyledi. Bilen, geçen yıl 112 kişinin uluslararası dalgıç lisansı aldığını ekledi.