Kızılay’da 2 Haziran 2013’te düzenlenen Gezi eyleminde yüzüne saplanan plastik mermi ameliyatla çıkarılan 22 yaşındaki Abdullah Koç’un avukatı Eylem Hakverdi’nin şikâyeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, plastik mermiyi atan polis hakkında soruşturma başlattı.
Savcılığın, “Plastik mermi kullanıyor musunuz?” sorusuna 27 Eylül 2013’te yanıt veren Ankara Emniyet Müdürlüğü, “Olaylar sırasında plastik mermi kullanıldığı iddiaları asılsız olup şube envanterimiz kayıtlarında plastik mermi bulunmamaktadır” dedi.
Ancak bu süreçte İstanbul’daki Gezi eyleminde Volkan Kesanbilici’nin bir gözünü kaybetmesine ilişkin Ulusal Kriminal Büro’nun bilirkişi raporu ortaya çıktı. Raporda, Kesanbilici’yi yaralayan merminin “FN-303” adlı silahtan atıldığı, bunu da emniyetin kullandığı belirtildi.
EMNİYET’E SORDULAR
Bunun üzerine Hakverdi, savcılığa başvurarak emniyetin FN-303 adlı bir silahının olup olmadığının sorulmasını istedi. Savcılığa 14 Kasım 2014’te yanıt gönderen Ankara Emniyeti, plastik mermi atan silahın varlığını ilk kez doğruladı. Yanıtta özetle şöyle denildi: “FN-303 savunma tüfeğinde petrokimyasal madde ile temizlenebilen (lateks bazlı polimerik boya içeren) fişek, yüzde 100 zehirli olmayan (glikol malzeme içeren) fişek, floresan pembe renkli (glikol malzeme içeren) fişek ve turuncu renkli (zehirli olmayan glikol bazlı +10 biber konsantresi içeren) fişek olmak üzere dört çeşit kullanılmaktadır. Savunma tüfeği, yalnızca ‘Savunma tüfeği kullanımı kursu’ alan ve bu konuda belgelendirilmiş personel tarafından kullanılır.”
FN-303 savunma tüfeği ve mühimmatının Çevik Kuvvet Şubesi’nde mevcut olduğunu belirten emniyet, silahın Gezi eylemleri sırasında Ankara ve İstanbul’da da kullanıldığını belirtti. Habertürk -