Bu ağrılar kısa süreli veya uzun ömürlü, hafif veya yoğun, lokal veya yaygın şekilde olabilir, ancak hepsi yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltır ve bazı durumlarda sakatlığa yol açar. Peki eklem ağrısı neden olur ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Eklem ağrısı veya artralji (Yunan arthron- "eklem" ve algos - "ağrı") çeşitli hastalıklarda gözlenebilir. Bunlardan bazıları metabolik, romatizmal, akut bulaşıcı, endokrin ve romatizmal hastalıklardır. Bu nedenle, eklem ağrısının kesin olarak artritten kaynaklandığını söylemek yanlıştır.
Eklem ağrısı, iki kemiğin anatomisi ve fizyolojisi nedeniyle spesifiktir. Eklemler hareketi sağlayan eşsiz doğal bir mekanizmadır. Kemiklerin uç kısımları, eklem torbası yardımı ile birleşmiştir ve eklem torbasının dış kabuğu eklemin iç parçalarını mekanik hasardan koruyan katı bir kapsülle kaplıdır. Eklem torbaları, eklem çalışırken yumuşak kayma sağlayan sinovyal sıvı ile doludur. Bu mekanizmadaki bozulmalar eklem ağrısına sebep olur.
Şiddetli Eklem Ağrısının Olası Nedenleri
Aşağıdaki hastalıklar eklem ağrısının en sık nedenlerindendir.
1. Artrit
2. Bursit (kesecik iltihabı)
3. Çocuk hastalıkları
4. Sistemik hastalıklar
5. Tümör hastalıkları
Yukarıdaki liste, eklem ağrısının nedenlerinin ne kadar çeşitli olabileceğinin ve eklemlerde uzun süreli veya şiddetli ağrı yaşamanız durumunda kapsamlı bir incelemeye girmenin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.
Eklem Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Eklem ağrısının tedavisi semptomatiktir. Yani ağrıyı ortadan kaldırmayı veya azaltmayı amaçlar. Eklemlerdeki ağrının giderilmesi için tanısal test yöntemleri kullanılır. Bunlar;
Görsel (fiziksel) muayene
Ağrının ciddiyetinin ve doğasının belirlenmesi
Kan testi (genel, biyokimyasal)
Eklemlerin radyografik muayenesi
Manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve bilgisayarlı tomografi
Dansitometri veya hem MRI hem BT kullanılarak hem de ultrason kullanılarak Kıkırdak ve kemik dokusu yoğunluğunun belirlenmesi
artroskopi veya eklem boşluğunun endoskopik görselleştirilmesidir.
Ancak eklemlerdeki ağrının sebebine bakılmaksızın doktorlar genellikle ağrıyı ve şişmeyi azaltan, ateşi düşüren, enflamatuar süreçleri azaltabilen steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID) kullanırlar.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |