Zabun, "Mal fazlası iskontosu yasaklanırsa ülke genelinde eczanelerde kapatma ya da hizmet yavaşlatma eylemi yapmayı planlıyoruz" dedi.
Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun, ilaç fiyat kararnamesinde planlanan mal fazlası iskontosunun yasaklanması düşüncesi nedeniyle 12-18 Mayıs Eczacılık Haftası ile 14 Mayıs'taki Dünya Eczacılık Günü'nü bu yıl buruk kutladıklarını söyledi. Mal fazlası iskontosu yasaklanması düşüncesine tepki gösteren Zabun, Türkiye'de yılda 700 bin liranın altında ciro yapan 16 bin 300 eczacının düzenlemeden olumsuz etkileneceğini kaydetti. Zabun, mal fazlası iskontosunun yasaklanması halinde gelirinin yaklaşık yüzde 13'ünü bu uygulamadan sağlayan 7-8 bin civarında eczacının iş yerini kapatmak zorunda kalacağını söyledi.
Bu uygulamanın eczacılar için önemli bir gelir kaynağı olduğunu dile getiren Zabun, uygulamayı eczanenin 10 kutu ya da daha fazla aldığı ilaçtan birinin firma tarafından verilmesi örneğiyle anlattı. İlaç firmalarının zam talebine karşı devletin mal fazlası iskontosunu yasaklamayı düşündüğünü aktaran Zabun, uygulamanın kaldırılması halinde Türkiye'deki 24 bin 400 eczanenin üçte ikisinin kapanacağını, böyle bir durumun yaşanması halinde de eczanelerde çalışan yaklaşık 20 bin civarında kişinin işsiz kalacağını ve vatandaşların ilaca ulaşımında aksaklık yaşanacağına dikkati çekti.
ÜLKE GENELİNDE EYLEM
Kararnamedeki değişikliğin bu ay içerisinde yapılmasının planlandığı ve eczacılar olarak gelişmeleri takip ettiklerini dile getiren Zabun, "Mal fazlası iskontosu yasaklanırsa eczacılar olarak ülke genelinde eczanelerde kapatma ya da hizmet yavaşlatma eylemi yapmayı planlıyoruz. Eylem yapmamız halinde vatandaşlarımızı mağdur etmemek için nöbetçi eczaneler dışında gerekirse eczacıların hizmet vermemesini düşünüyoruz. Eczacılar isyan noktasına geldi" diye konuştu. Zabun, kararnamede yapılacak düzenleme hakkında ilgili bakanlıklar, ilaç üreticileri ve ithalatçıların eczacıların da görüşünü almaları yönünde çağrı yaptı.
Türkiye'de ilaç satan 453 firmanın 117'sinin mal fazlası iskontosu uygulamasını kullandığını aktaran Zabun, geçen yıl ilaç üreticilerinin 13 milyar 758 milyon lira satış yaptığını, bunun 1 milyar 734 milyar lirasının mal fazlası olarak gerçekleştiğini söyledi. Mal fazlası iskonto uygulamasını kullanan ilaç firmalarının çoğunluğunun yerli ilaç sanayisince üretilen ürünleri sattığını vurgulayan Zabun, uygulamanın yasaklanması halinde milli ilaç politikasının zarar göreceğini ve dışa bağımlılığın daha da artacağından bahsetti.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)