Konyaaltı’nda Donkişot Restoran’da basın toplantısı düzenleyen ve Türkiye’de adı ‘Talasemi hastalığını yok eden profesöre’ çıkan Duran Canatan, CHP İl Başkanı Özer Ülken, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve çok sayıda sivil toplum örgüt başkanının da katıldığı açıklamasında yapacaklarını anlattı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve en çok güvendiği danışmanlarından MYK Üyesi Prdf. Dr. Sencer Ayata ile birlikte, CHP’nin sağlık politikaları üzerinde çalışan Canata, bu raporun yakında genel merkez tarafından kamuoyuna açıklanacağını duyurdu.
“Niçin Antalya milletvekili aday adayı oldum?” diyen Canata bunu şöyle sıraladı;
Gücümüze Güç katmak için,
Özgür insan ve kardeşce yaşam için,
Güçlü Sivil Toplum Örgütleri için,
Güçlü ve Sağlıklı Birey için,
Sağlık Politikasını Paraya değil, İnsana dönüştürmek için,
Antalyada 200.000, ülke genelinde 1.5 milyon talasemilinin sesi olmak için.
ANTALYA MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYI
PROF. DR. DURAN CANATAN ÖZGEÇMİŞİ
1.8.1954 tarihinde Kırşehir - Kaman - Karkınyenice Kasabasında doğdum.
1962-1967 yılları arasında Karkınyenice İlkokulunu bitirdikten sonra, 1967-1973 yıllarında Devlet Parasız Yatılı Okulu sınavı ile Ortaokul ve Lise eğitimini Antakya’da tamamladım.
1973 - 1979 yıllarında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini tamamlayarak Tıp Doktoru olarak mezun oldum.
1979 -1980 yıllarında Gençlik ve Spor Bakanlığında Bakanlık doktoru olarak çalıştım. 1980- 1984 yıllarında Akdeniz Ü.Tıp F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldum.
1984-1985 yıllarında Foça Deniz Üs K da Askerlik görevini tamamladım.
1985-1990 yıllarında Elbistan Devlet Hastanesinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak Zorunlu hizmet yaptım.
1990-1993 yıllarında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalında , Çocuk Hematoloji Bilim Dalında yan dal uzmanlık eğitimini tamamladım.
1992 yılında 6 ay süre ile İsviçre Basel Universitesi Moleküler Genetik Bili dalında asistan olarak çalıştım.
1993 yılında Ankara Ü. Tıp F. Pediatri Doçenti oldum.
2001 yılında Süleyman Demirel Ü. Tıp F. Pediatri Profesörü oldum.
1994 -2001 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Kadrosuna geçerek Antalya Devlet Hastanesi ,Talasemi ve Kan Merkezini kurdum.
2000-2005 yılları arasında Sağlık Bakanlığı- Ulusal Talasemi Konseyi Başkanlığı görevini yürüttüm.
2001-2010 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Başkanı ve Kan Merkezi Müdürü olarak görev yaptım.
2002 -2003 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dekan Yrd.lığı görevinde bulundum.
2009 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi, Tıp Fakültesinde, Çocuk Genetik Hastalıkları uzmanlığı için başvuruda bulundum ve 2011 yılında uzmanlığım kabul edildi.
2003 -2010 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Talasemi Bilim Kurulunda Bilimsel Danışmanlık yaptım.
2003 -2010 yılları arasında Türk Kızılay Derneğinde Bilimsel Danışmanlık yaptım.
2005 yılından beri Azerbaycan- Haydar Aliyeva Vakfı Başkanı ve Birinci Hanım Mehriban Aliyeva’ya Talasemi konusunda danışmanlık yapmaktayım.
2000 yılından beri Dünya Talasemi Federasyonunun Türkiye Bilimsel Koordinatörülüğünü yapmaktayım.
2010 yılında Süleyman Demirel Ü. Tıp F. den emekli oldum.
Üyesi Olduğum Yerli Sivil Toplum Örgütleri
- Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı (Başkan)
- Talasemi Federasyonu( Genel Başkan)
- Akdeniz Kan Hastalıkları Derneği
- Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği
- Türk Kan Vakfı
- Türk Hematoloji Derneği
- Türk Pediatrik Hematoloji Derneği
- Antalya Tabip Odası
- Antalya Kırşehirliler Derneği
- AntalyaSivil Toplum Örgütleri Güç Birliği Platformu
Üyesi Olduğum Yabancı Sivil Toplum Örgütleri
- Dünya Talasemi Federasyonu
- Dünya Hematoloji Derneği
- Avrupa Hematoloji Derneği
- Dünya Kan Transfüzyon Derneği
- Dünya Genetik İletişim Derneği
Mevcut Görevlerim:
1996: Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Kurucu Başkanı
1996: Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği Kurucu Yönetim Kurucu Üyesi
2000: Dünya Talasemi Federasyonu. Türkiye Bilimsel Koordinatörü,
2004: Türk Kan Vakfı Denetim Kurulu Başkanı
2005: Azerbaycan – Haydar Aliyev Vakfı Danışmanı
2005: Talasemi Federasyon Kurucu Genel Başkanı
2010: Antalya Sivil Toplum Örgütleri Güç Birliği Platformu Başkan Vekili
2011: Dünya Talasemi Kongre Başkanı
Toplumsal Çalışmalarım:
1978 yılında Gençlik ve Spor Bakanı Yüksel Çakmur tarafından başlatılan “Toplumsal Kalkınmada Gençlik Projesi” ne Giresun'da grup başkanı olarak katıldı. Proje başarı ile tamamlanınca bakanlık adına proje hakkında konferanslar verdi. 1979 yılında okul bitince Bakan Doktoru olarak Gençlik ve Spor Bakanlığında göreve başladım.
1994 yılında Ankara Üniversitesi Tıp F. Çocuk Hematoloji Bilim Dalında Doçent Dr. olarak görev yapmakta iken, ülkemizde Talasemiyi Önlemek amacı ile, Talasemi Projesinin başına geçmek üzere Sağlık Bakanlığı kadrosuna geçtim. 1 Haziran 1994 tarihinde Antalya Devlet Hastanesi bünyesinde hem B tipi Kan Merkezini hemde Talasemi Merkezini kurdum.
1996 yılında Talasemi Merkezi binasını kurmak amacı ile, başta başkehim olmak üzere hekimler, hasta ve yakınları ve işadamları ile Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfını (AKHAV) kurdum.
1996 yılından beri, AKHAV olarak, Talaseminin önlenmesi için, Radyo ve televizyonlarda, Okullarda, Çadırlarda, Askeriyede, Belediyelerde, Sivil toplum örgütlerinde düzenli olarak eğitim çalışmalarını sürdürmektedir. Talasemi korku olmaktan çıkmış, talasemili hasta çocuk doğumu %90 azalmıştır.
2002 yılında, AKHAVın kamu hizmeti yapması ve kurulacak hastanenin alt yapısını oluşturması amacı ile şehir merkezinde “AKHAV-TAG (Tanı-Araştırma-Genetik) Laboratuarlar Grubu“nu kurmuştur.Bu merkezden elde edilen gelirler, talasemili ve diğer kan hastalarının sosyal ve eğitim çalışmalarına harcanmaktadır.
2007 yılında, AKHAV Antalya Devlet Hastanesi Bahçesine Adem Tolunay Talasemi ve Kan Hastalıkları Merkezinin temelini atmış, 2010 yılında tam kapasite ile çalışmasada merkezde hastalar hizmetlerini almaktadır.
2003 yılında, Sağlık Bakanlığı ve başkanı olduğu Ulusal Hemoglobinopati Konseyi tarafından talaseminin yoğun olduğu 33 ilde " Ulusal Hemoglobinopati Kontrol Programı" başlatıldı, talasemi merkezleri kuruldu, evlilik öncesi talasemi testleri zorunlu olmaya başladı. 2003 yılında evlenen çiftlerin yüzde 30'u taranır iken, 2009 yılında yüzde 82'i taranmaya başladı, yeni talasemili hasta doğumu yüzde 85 azaldı.
2005 yılında, ülkemizde bulunan 19 talasemi derneğini bir çatı altında toplayarak Genel Merkezi olan Talasemi Federasyonun kurdum. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile talaseminin önlenmesi konusunda, hastaların transfüzyonları konusunda Türk Kızılay Derneği ile işbirliğini sürdürmektedir. Talasemi Federasyonu 2006 yılında da Dünya Talasemi Federasyonuna üye olmuştur.
2000 yılından beri, Türkiye, Azerbaycan ve KKTC işbirliği ile, yaklaşık 600 civarında hastalara ve ailelere yönelik iki yılda bir Uluslararası Talasemi Yaz Okulları düzenlemektedir.
2000 yılından beri, her yıl 200 yoksul talasemi hastasına Ulusal Talasemi Gençlik Kampları düzenlenmektedir.
2009 yılından beri, Talasemi Federasyonu olarak her yıl üniversitede okuyan 35 talasemili öğrenciye karşılıksız burs vermektedir.
2010 yılında, Antalya Valiliği izni ve kaymakamların desteği ile 16 ilçede muhtarlara ve nikah kıyan memurlara talaseminin önlenmesi konusunda eğitimler verildi.
2011 yılında 12. Dünya Talasemi Kongre Başkanlığı üstelenerek, 11-14 Mayıs tarihlerinde Dünya Talasemi Federasyonu ile dünyanın en önemli kongresi olan TIF 2011 ’in, Akdeniz’in incisi olan Antalya’da düzenleyecektir. Kongreye dünyanın farklı ülkelerinden yaklaşık 3000 kişinin katılımı beklenmektedir.
Siyasi Çalışmalarım:
2007 yılında, CHP Bilim Kültür Yönetim Platformunda ve Antalya İl Örgütü’nde Sağlık
Politikaları ve Çözüm önerileri konusunda çalışmalar yapmıştır.
2009 yılında, Yerel Yönetimler ve Sağlık konusunda hazırladığı dosyayı Yerel Seçim
Öncesi CHP nin Antalya, Ankara, Istanbul ve Kırşehir Belediye Başkanları adaylarına
sunmuştur.
2009 yılında CHP Konyaaltı İlçesi Üyesi olmuştur, İl ve İlçe delegesi olarak seçilmiştir.
2010 yılında CHP Antalya İl başkanlığı tarafından oluşturulan Sağlık Komitesinde yürütme kurulu üyesi çalışmalar yapmıştır. Hazırladığı “Sağlık 2010 “ dosyası üzerine çalışılmış, dosyanın son hali Genel Merkeze sunulmuştur.
2010 yılında 12 Eylül Referandum çalışmalarında il ve ilçelerde aktif görev almıştır. İl örgütü tarafından Konyaaltı İlçesinde ki çalışmaları koordine etmek için görevlendirilmiştir.
2010 yılından beri CHP BYKP da Sağlık Komitesi Uzman Danışmanı olarak “SAĞLIK” dosyası üzerine çalışmaları devam etmektedir.