İtalya’nın Consorzio del Prosciutto di Parma isimli firması yıllardır üretimini yaptığı “domuz jambonu”nun coğrafi işaretlerinin tescili için Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) başvurdu.
Consorzio del Prosciutto di Parma 18 Aralık 2007 yılında TPE’ye başvurarak kendi ürettiği “domuz jambonu”nun tescilini istedi. TPE ise Consorzio del Prosciutto di Parma’nın coğrafi işarete konu olan domuz jambonunun üretimini, pazarlanmasını, tescil edilecek menşe adı ya da mahreç işaretinin kullanım biçimini, markalanmasını, ürün üzerinde belirtilmesini, işaretleme veya etiketleme şekillerinin ayrıntılı olarak denetlenmesine itirazları değerlendirmek için ilan verdi.
İtiraz çıkmaz ise Consorzio del Prosciutto di Parma’nı başvurusuna onay verilecek. TPE’nin bu kararıyla da Türkiye sınırlarında, “taç” içerisinde “PARMA” yazan “domuz jambonu”nun tüm hakları Consorzio del Prosciutto di Parma’ya ait olacak.
-JAMBON AB KORUMASINDA-
Consorzio del Prosciutto di Parma isimli firma İtalya’nın Parma kentinde faaliyet gösteriyor. Avrupa Birliği koruması altında olan domuz jambonu üreten firmanın üretim yeri ise İtalya’nın Emilia-Romagno bölgesindeki Parma kenti. Ürünün ham maddesi “taze domuz budu”, ayırt edici özellikleri ise kavisli dış cephesi, ağırlığı, dilimlendiğindeki rengi, aroma ve tadı ile analitik değerlere uygunluğu. Parma Jambonu, 1970 yılından itibaren ulusal düzeyde korunuyor. (ANKA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |