Panele Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, Kıbrıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Kazım Abak, İspanya'nın Almeria bölgesi Tarım Bakanlığı uzmanı Agronomist Dr. Jose Antonio Alia Mateos ile İstanbul Haller Müdürü Bayram Ali Çakıroğlu konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Erkan, domateste bulunan antioksidan özelliği sebebiyle günümüzde olduğu gibi bundan sonra da önemli bir sebze olmaya devam edeceğini söyledi. Ancak tüketicinin her geçen gün farklı istekleri olduğuna değinen Prof. Dr. Erkan, bu istekler doğrultusunda üretim yapılması halinde üretilen ürünün de hak ettiği değeri bulacağını sözlerine ekledi.
Domatesin insan yaşamında 3 bin 500, Türkiye'ye ise 250 yıllık yer alan bir sebze olduğunu belirten Prof. Dr. Kazım Abak, domatesin, özellikle Amerika'nın keşfinden sonra Avrupa'ya ardından da Cumhuriyet sonrası Anadolu'da yetiştirilmeye başlanıldığını söyledi. Ülkemizde yetiştirilen domatesin yüzde 75'nin açıkta, yüzde 25'nin ise örtü altı denilen seralarda yetiştirildiğine değinen Prof.Dr. Abak, domates üretiminde Türkiye'nin dünyada Çin, Hindistan ve ABD'den sonra dördüncü sırada olduğunu belirtti.
Dünya sebze üretiminin yarısına yakının Çin ve Hindistan'da üretilmesine rağmen, tüketim merkezlerine uzak olmaları sebebiyle piyasaya hakim olamadıklara değinen Prof.Dr. Abak, "Ülkemizde domates üretiminde en önemli sorunun üreticilerin örgütlenememesinden kaynaklanıyor" dedi. İspanya'nın Almeria Bölgesi Tarım Bakanlığı Uzmanı Agronomist Dr. Jose Antonio Alia Mateos da, İspanya'da domates üretimi hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Dünya'da domates üretiminin her geçen yıl artış gösterdiğini dile getiren Mateos, burada önemli olanın kalite ve çeşit yönüyle farklılık yaratmaktan geçtiğini söyledi. İspanya ile Türkiye'nin Üretim şartları bakımından benzer özellikler gösterdiğini belirten Jose Antonio Alia Mateos, İspanya olarak Türkiye'yi Avrupa pazarında en önemli rakibi olarak gördüklerini belirtti.
Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)