Sevgül, "Bu çalışmanın, 'eğer bir bölge kaya tırmanışı alanıysa buraya taş ocağı izni verilmeyecek, ya da rafting alanıysa bölgeye HES izni çıkmayacak' bir geri dönüşü olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca 81 ilde yürütülen Doğa Turizmi Master Plan çalışmaları Antalya'da da devam ediyor. Vali Yardımcısı Recep Yüksel, ilki 2012 Nisan ayında yapılan toplantının ardından 15 gün önce Antalya Doğa Turizm Master Plan çalışmasının dar katılımlı bir toplantıyla devam ettiğini kaydetti. Toplantıya katılan 10 kişinin konuyla ilgili görüşlerini dile getirdiğini aktaran Vali Yardımcısı Yüksel, "Sadece koruyan, yasaklayan bir anlayışı terk ederek koruma- kullanma dengesiyle milli parkların, tabiat alanlarının yerli ve yabancı turistlere açılması hedefleniyor" dedi.
ÇOK SESLİLİK SAĞLANDI
O toplantıların katılımcılarından BESYO Öğretim Görevlisi Yılmaz Sevgül, toplantılarda çok sesliliğin yakalandığını söyledi. Doğa turizmi ya da diğer adıyla ekoturizm konusunun tüm paydaşlarının sektörden, akademiye ve bürokrasiye kadar toplantılara davetli olarak katıldığını aktaran Sevgül, "Bu çok seslilik aynı zamanda potansiyelin ortaya çıkarılması konusunda ayrı bir önem taşıyor" dedi.
YENİ BİR ANLAYIŞ YERLEŞİYOR
Master planın en başından doğru hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Sevgül, "Geç başlamış fakat çok çok değerli bir çalışma. Bugüne kadar alışılagelen koruma, yasaklama anlayışını bir tarafa bırakan koruma ve kullanma dengesini ve buna yönelik anlayışı yerleştirmeye çalışan bir bakış açısı söz konusu" diye konuştu.
TEHDİTLER ORTADAN KALLKACAK
Master plan çalışmasının 6 ay içinde tamamlanabilecek halde olduğunu kaydeden Sevgül, bu yeni anlayışın aynı zamanda doğal kaynakların tüketilmemesi noktasında da önem taşıdığını dile getirdi. Sevgül, ekoturizm için yeni bir örgütlenme modelinin de yaratılması gerektiğini söyledi. Sevgül, ekoturizm için kullanılan alanların Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait olduğunu, fakat turizm boyutuyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da sürecin içinde olduğunu kaydetti.
5 yılda 2 kat turist
Antalya'da 5 milli park, 3 tabiat parkı, 3 tabiat koruma alanı, 8 yaban hayatı geliştirme sahası ve çok sayıda doğal ve arkeolojik sit ve muhafaza ormanları bulunuyor. Master plan çerçevesinde korunan alanlarda rafting, doğa yürüyüşleri, dağ bisikleti, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü, foto safari ve kampçılık etkinliklerinin yaygınlaştırılmasıyla yerel ekonomiye sağlayacağı katkı, turizmin 12 aya yayılması olanakları tartışılırken, Antalya'ya gelen turist sayısının gelecek 5 yılda iki katına çıkaracak bir vizyon içinde çalışmalar yürütülüyor.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)