Gül üretimi için çalışmalara başlayan Sarıca, vazgeçme noktasına gelinen gül üretimini yaşatmak adına örnek uygulama yapacaklarını söyledi.
Tarımsal ilaç ve gübrenin bilinçsizce kullanımına bağlı olarak bitkisel üretimdeki artış yandığını anlatan Sarıca, bunun yanında kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya çıktığını söyledi. Toprağa sızan fosfor ve nitratın tatlı su kaynaklarına ulaştığını anlatan Sarıca, "Bu maddeler insan, evcil hayvan ve yaban hayatı açısından ciddi problemlere yol açmakta. Tarım ilaçları toprakta birikmekte, bitki sağlığını olumsuz etkileyerek ekolojik dengeyi bozuyor" dedi.
Organik üretim yaparak hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya çalıştıklarına değinen Sarıca, "İnsana ve çevreye dost üretim modeliyle örnek olmak istiyoruz. Unutulma noktasına gelen geleneksel üretimimize dikkat çekmek istiyoruz. Gül, Burdur'un geleneksel üretimi olmasına rağmen üreticilerimizin daha kazançlı alanları tercih ederek gül üretiminden vazgeçmekte. Organik üretilen gülün pazarlamasında sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum" diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı ise "Burdur'da 1185 üretici organik gül, rezene ve anason üretiyor. 2012 yılı verilerine göre kentte 604 dekarda organik gül üretiliyor. Bu anlamda Öztürk Sarıca'yı doğa ve çevreye olan duyarlılığı, yürüttüğü projede gösterdiği özverili çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. İl müdürlüğü olarak her tür teknik desteği vermeye hazırız" dedi.
Onur ÖZKAN/BURDUR, (DHA)