Kris Kristofferson hayatını kaybetti
Kris Kristofferson hayatını kaybetti
79 kültürel değer UNESCO listesinde bekliyor
79 kültürel değer UNESCO listesinde bekliyor
Benzin, motorin ve LPG fiyatları ne kadar oldu?
Benzin, motorin ve LPG fiyatları ne kadar oldu?
Antalya'da konsere dönüşen kutlama
Antalya'da konsere dönüşen kutlama
30 Eylül 2024 Pazartesi - 11:13

Doç. Dr. Acar: Çocuklar 3 yaşa kadar ekrana maruz bırakılmamalı

ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Başak Şahin Acar, çocuklarda 3 ila 6 yaş arasında televizyon, tablet ve telefon bağımlılığının başladığını belirterek, "Çocuklarda sınır olmadığı için neyi daha fazla yaparsa beyin o yöne doğru gelişerek devam ediyor" dedi.

Doç. Dr. Acar: Çocuklar 3 yaşa kadar ekrana maruz bırakılmamalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ODTÜ Psikoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Başak Şahin Acar, çocuklarda sınır kavramının olmadığını ve günlük yaşamda daha fazla yaptıkları alışkanlıkların beynin gelişmesinde rol oynadığını söyledi. Doç. Dr. Acar, "Ekran konusunda çocukların yaşı da önemli ama yaş kadar ne kadar maruz kaldığı, ailenin bu konudaki tutumu da çok önemli. 4-5 aylık bir bebeğin eline bir telefon verme ya da ekrana sürekli maruz bırakma ile 4-5 yaşından sonra ekrana maruz bırakılan çocuklar arasında aslında farklılıklar var. Ama ne kadar erken maruz bırakırsanız bağımlılık diyebileceğimiz şey de o kadar çabuk sürede gelişir. Okul öncesi eğitim zamanında yani 3 ila 6 yaş arasında genelde hem televizyon; ama aynı zamanda tablet ve telefon bağımlılığının başladığını görebiliyoruz" dedi.

'YAŞA ÖZGÜ SÜRELERİN AYARLANMASI ÖNEMLİ'

Çocuklar için sınırların çok önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Acar, "Günde belirli bir saat mesela yarım saat ya da 45 dakika gibi yaşa özgü sürelerin ayarlanması önemli. Ama böyle bir sınır olmadığı ve sınırsız biçimde kullandığı zaman tabii ki de özellikle genç bir beyinde bütün nöral bağlantılar yani beyin hücrelerimiz olan nöronların arasındaki bağlantılar aslında neyi daha fazla yaparsak o yöne doğru gelişerek devam ediyor. Böylece ne oluyor? Tablette gördüğü bütün görüntüler realitesinin, gerçekliğinin ciddi bir kısmını oluşturmaya başlıyor. Özellikle uyarıcılar anlamında sürekli olarak ekranda bir uyarıcı olduğu için renkler, ışıklar, sesler, belki bir oyun varsa, oyunun çeşitli takip edilecek adımları, bunların hepsi işin içine girdiği için çocukları normal dünyaya göre çok daha içine çeken bir şey haline getiriyor. Sürekli o ekrana bakma isteği, özellikle sınır konmadığı zaman ve burada saatleri geçirme isteğini çok görüyoruz. Beynin de ödül merkezini tetikleyen bir şey olduğu için hakikaten bir acı da çekmeye başlıyor çocuklar" dedi.

'EKRANI ALDIĞINIZDA AGRESİFLEŞİYOR'

Dışarıda ayıracağı zamanı ekrana ayırdığı için çocukların anti sosyal davranışlara yakınlaştığını söyleyen Doç. Dr. Acar, "Sosyalleşmeden uzak kaldığı ve tamamen ekrana baktığı zaman, daha agresifleşebiliyor ekranı elinden aldığımız zaman. Çok büyük itirazlar gelebiliyor. Mesela bir gün tablet ya da telefon vermezseniz o gün çok rahat geçerken; 1 saatin üzerinde ekranı kullanmaya başladığı zaman, çocuğu ekrandan ayırmak istediğinizde itiraz etmeye, ağlamaya, ayak diremeye, karşı çıkmaya başlar. Anne babaların yumuşak disiplin diyeceğim, hatta şefkatle ağlatmak diyebilirim, sınır koyup koymadığına bağlı şeyler bunlar. Biz 0-3 yaşa kadar mümkün olduğu kadar az maruz bırakma, hatta mümkünse aslında devam eden trend içinde hiç maruz bırakmamayı öneriyoruz. Ondan sonra okul öncesi dönemde de mesela yarımşar saat, 15'er dakika ve yaşına uygun içerik sunulabilir. Bu çok önemli bir şey. İlkokul içinde belki haftada birkaç gün, 1 ya da 2 gün ve belirli saatler arasında mesela günde 1 saat gibi günü belli olursa ve belirli saatler arasında öneriyoruz" diye konuştu.

'ÇEVRİM İÇİ OKUR YAZARLIK ÇOK ÖNEMLİ'

Sosyal medya kullanımının küçük yaşlara kadar düşmesi nedeniyle siber zorbalık olasılığını da vurgulayan Doç. Dr. Acar, "Belirli bir yaştan sonra biliyorsunuz sosyal medya hesapları kullanmaya başlıyorlar. Aynı yaş grupları içindeki bir siber zorbalık olasılığının da ne kadar fazla ekran zamanı kullanıyorsa o kadar büyük bir olasılıkla ortaya çıktığını görüyoruz. Bu anlamda çevrim içi okur yazarlık çok önemli. Okulların müfredatlarına alması gereken, belki Milli Eğitim Bakanlığı'nın da müfredatına alması gereken bir şey. Çevrim içi ortamda nasıl davranılması gerektiği, yabancı tanımadığı kişilere hangi bilgilerin verilip verilmemesi gerektiği, nasıl bir üslupla yazılıp yazılmaması gerektiği gibi şeyler öğretilebilir. Yaşıtlarla olan zorbalıkta da artık geleneksel zorbalık kadar siber zorbalığı da çok görüyoruz" dedi.

Ruken KADIOĞLU-Ali Eren İĞDE/ANKARA, (DHA)

 
BT Danışmanlığı Nedir?
 
Burdur'da ev yangını
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oyuncuların bölüm ücretleri dudak uçuklattı
Televizyonlardaki ve dijital platformlardaki diziler teker teker ekranlara ...
Türkiye'de tarihi an: 80 bin yılda bir görülüyor...
Bilim insanlarına göre 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek ...
Rüşvet ve yolsuzluk
Turgut Güngör
 
Bakanlıktan gençlere "evlilik dersi"
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Aile ve Gençlik Fonu kapsamında evlilik ...
Askeri araç ile otomobil çarpıştı: 5’i asker 8 yaralı
MALATYA’da, askeri araç ile otomobilin karıştığı kazada 5’i asker 8 kişi ...
İki kuzen silahlı kavgada can verdi
DİYARBAKIR’ın Lice ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada amca ...
 
Altın Koza'da ödüller verildi
ADANA'da bu yıl 31'incisi düzenlenen, 16 kategoride ödüllerin dağıtıldığı ...
Abla-kardeş 3 yıl arayla aynı kaderi paylaştı
DENİZLİ'nin Merkezefendi ilçesinde, yolunun karşısına geçmeye çalışan ...
Hale'nin feci ölümü
SAKARYA'nın Erenler ilçesinde kamyonete arkadan çarpan motosikletin yola ...
 
Dursun Gündoğdu
Değirmenin suyu nereden geliyor?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Rüşvet ve yolsuzluk
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Alman Yeşiller‘in çöküşü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva