İlçe merkezinde ücretsiz diyaliz tedavisi görebilecekleri yer olmadığı için 3 gün Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi'ne gelip- giden hastalar, sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.
Serik İlçesi'nden 50 kilometre uzaklıktaki Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi'ne 2 yıldan bu yana gelip gittiğini anlatan 70 yaşındaki Mustafa Nuri Yılmaz, "Günün 4 saati yolda geçiyor. Diyalizden çıkınca baygınlık geçiriyoruz. Şoför arkadaşlarımız bazen yoldan dönüp bizi acil servise götürüyor" dedi. Yılmaz, sorunun çözümü için Serik'teki devlet hastanesine bir diyaliz merkezi kurulmasını istediklerini anlattı.
"DAYANILMAZ İKİ SEÇENEK"
Özel hastanelerde diyalizin 1 seansının 170 TL olduğunu anlatan Mustafa Nuri Yılmaz, bu parayı sürekli bulup ödemesinin mümkün olmadığını anlattı. Yılmaz, şöyle konuştu:
"Ben orada para ödemeye dayanamadım. Burada da yola dayanamıyorum. Ya haftanın 3 günü saatlerce yolculuk yapıp Antalya'ya geleceksin ya da parayı verip özel hastanede tedavi olacaksın. Bizim para ve sosyal güvencemiz olmadığı için yorucu yolculuğa katlanıyoruz."
"SARHOŞTAN BETER OLUYORUM"
Serik'in Bucak Mahallesi'nde oturan 56 yaşındaki Süleyman Türkmen de aynı sorundan yakındı. Oturduğu yerin Serik'e 25 kilometre uzakta olduğunu anlatan Türkmen, gidiş- gelişinin 6 saati bulduğunu söyledi. 4 saat de hastanede kaldığını anlatan Türkmen, "6 saat yol, 4 saat de diyalizde kalmam nedeniyle çok yorgun düşüyorum. Eve vardığımda sarhoştan daha beter durumda oluyorum. Bayılıp yatıyorum" diye konuştu.
"İMZA TOPLADIK SONUÇ ALAMADIK"
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'ne kendisi gibi diyaliz yolculuğu yapan 25 kişinin imzasının olduğu bir dilekçe verip sorunlarına çözüm bulunmasını istediklerini anlatan Türkmen, "Bize diyaliz merkezinin açılacağını söylediler, ama yapmadılar. Ekimde ekildik, haziranda da biz biçeriz" dedi.
"HEPİMİZ PERİŞANIZ"
Hastalardan 49 yaşındaki Hüseyin Göküş de 10 yıldır diyalize girdiğini söyledi. 2012 yılında böbrek nakli olduğu halde nakledilen böbreğin 2 ay sonra sonuç vermemesi üzerine tekrar diyalize girmeye başladığını belirten Göküş, Serik Devlet Hastanesi'ne diyaliz merkezi açılması için çalmadık kapı bırakmadıklarını söyledi. Herkesin farklı açıklamada bulunup, değişik tarihler verdiğini kaydeden Göküş, yol yorgunluğu nedeniyle çok büyük sıkıntı çektiklerini anlattı, "Hepimiz perişanız" dedi.
Serik Devlet Hastanesi'nde diyaliz doktoru olduğu halde diyaliz ünitesi olmadığını anlatan Göküş, özel hastanelerin de acil bir durum olduğunda hastaları Antalya'ya sevk ettiğini söyledi.
"BİR HOŞ OLUYORUM"
"Diyaliz yolculuğu sırasında bir hoş oluyorum" diyen 48 yaşındaki Mustafa Uslu ise acilen sorunlarına çözüm bulunmasını beklediklerini anlattı. 74 yaşındaki Cemal Özen de saatler süren yolculuk ve diyalizde geçen zamandan sonra evine gidince saatlerce uyuduktan sonra kendisine gelebildiğini anlattı. Cemal Özen, bacaklarından sorunu olduğu için ayakta durmaya güç kalmadığını aktardı.
Kadriye Mahallesi'nden gelen 53 yaşındaki Fatma Örnek de 5 yıldır diyaliz için Antalya'ya gidip- geldiğini anlattı. Serik Kocayatak'ta oturan 60 yaşındaki Nurettin Sepetçi de, tüm yetkililerden Serik İlçesi'ne diyaliz merkezinin açılmasını istediğini anlattı. Serik'te oturan aynı yaştaki Menekşe Ersöz de 12 yıldır diyabet hastası olduğunu söyledi. Diyabetten dolayı böbreklerini kaybettiğini ve diyalize girebilmek için haftanın 3 günü Antalya'ya gidip- geldiğini anlatan Ersöz, Serik ilçe merkezine acilen bir diyaliz merkezi açılmasını istediklerini söyledi.
"GÖRME ENGELLİ DE VAR"
Serik'te 62 yaşındaki Mehmet Kırmızı da özel hastanelerin kendilerinden para istediği için bu nedenle gidemediklerini söyledi. Görme engelli 43 yaşındaki Ahmet Bülbül de diğer hastaların yardımıyla gelip gidebildiğini söyledi. 65 yaşındaki Naciye Yılmaz ise Serik Dikmen'den geldiğini ve yol yorgunluğuna dayanamadığını söyledi.
Diyaliz hastalarını Serik Kocayatak, Dikmen, Kadriye, Bucak, Deniztepe gibi mahalle ve köylerden alıp, getirip götüren servis şoförü Murat Uyar da hastaların çok büyük sıkıntı yaşadığını anlattı.
Mustafa KOZAK/ ANTALYA, (DHA)-