Bir kimyasal depolama şirketi, bu arazinin bir bölümünün kendilerinin tapulu arazileri olduğunu belirterek ağaçları kesip buraya kimyasal depolar yerleştirmek isterken, ilçe sakinleri ise buna karşı çıkıyor.
Aralarında 3 büyük ölçekli demir çelik ve metalurji fabrikası ile 10'a yakın boya fabrikasının da bulunduğu, 100 civarında sanayi kuruluşu ile kimyasal depolama tesislerin konut alanlarıyla içiçe girdiği Dilovası'nda hava kirliliği ve buna bağlı kanser vakaları yıllardır tartışılıyor. Bu kadar sıkışık sanayi nedeniyle yeşil alanların yokedildiği ilçe merkezinde tek ağaçlık alan olan Adatepe'nin de kimyasal tank alanına dönüştürülmesi girişimi, ilçe sakinlerini ayağa kaldırdı.
Adatepe'nin eteklerinde kurulu bulunan Solventaş A.Ş. adlı kimyasal depolama şirketi, bu arazinin bir bölümünü 1970'li yıllarda satın aldıklarını, kendilerinin ağaçlandırdıklarını belirterek, şimdi ihtiyaç duyulduğu için tapulu arazideki ağaçları kesip kimyasal tanklar yerleştireceklerini bildirdi. Bunun için ÇED toplantıları da yapıldı.
Bu gelişmeler üzerine Dilovası sakinleri ve ilçede kurulu Dilovası Dernekler Platformu, Adatepe'nin ağaçlarının kesilmesini önlemek için harekete geçerken, Kocaeli Valiliği de firmanın işaretlediği belirtilen ağaçların kesimini durdurarak, burasının kimyasal tank alanına dönüştürmesne izin vermedi.
Kocaeli Valiliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde oluşturulan ve ilçede birçok kez inceleme yapan TBMM Dilovası Araştırma Komisyonu'nun, bu bölgedeki mevcut tesislerin dışında yeni tesis kurulmaması, mevcutların ilave tesis yapmamaları konusunda tavsiye kararı aldığını belirterek bu karara dayanarak ağaçların kesilmesine izin vermiyor.
FİRMA YETKİLİLERİ NE DİYOR?
Solventaş A.Ş.'nin avukatlarından Burak Diyarbakırlı, depolama tesisi yapılması planlanan taşınmazın müvekkili olan şirketin tapulu arazisi olduğunu, Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde kaldığını belirterek, "Üzerine inşaat yapılabilmesi için imar durumu Sanayi tesisi için uygun olup, gerekli ruhsat ilgili kurumlardan alınmıştır. Yine depolama tesisinin yapımıyla ilgili 'ÇED olumlu' ve 'ÇED gerekli değildir' belgeleri ve diğer tüm izinler Kocaeli Valiliği'nden alınmıştır. Taşınmaz üzerinde inşaata başlaması için hiçbir engel bulunmamaktadır. Yapılacak tesis tüm yasal mevzuata uyularak projelendirilmiştir" dedi.
Avukat Burak Diyarbakırlı, bu arazinin şirket tarafından 30 yıl önce alındığını, buradaki ağaçların da firma tarafından dikildiğini ileri sürerek, konuyla ilgili olarak Valiliğin uygulamasına karşı Kocaeli İdare Mahkemesi'nde devam eden bir dava bulunduğunu, yargılamayı etkilememek için de bunun dışında açıklama yapmayacaklarını bildirdi.
DİLOVASI SAKİNLERİ TEPKİLİ
Dilovası sakinlerinden, Çevre Derneği Başkanı Ercan Peker Adatepe'nin 1975 yılında ormanlık alana dönüştürülmüş ilçenin nadir yeşil alanlarından biri olduğunu, çevre kirliliği olan bir bölgede yeşil alan sayısının arttırılması gerektiğini belirterek, "Var olan ender yeşil alanlarımızın da yok edilmeye çalışılması kabul edilebilir bir durum değil. Bizler Dilovası'ndan yaşayan insanlar olarak, bu alanımızın yeşil alan olarak kalması yönünde gerekli iradeyi sonuna kadar ortaya koymaya devam edeceğiz. Ormanlık bir alan üzerine tapu verilemez, tapu verilirse de bu yok hükmümdedir" dedi.
CHP İlçe Başkanı İsmail Kaya ise Dilovası'nın hem sanayi kirliliğine, hem sanayiye doymuş bir bölge olduğunu belirterek şu iddialarda bulundu:
"Bu bölge ağaçlandırma mazereti altında kiralanmış. Ne yazık ki kiralanan bu yere dikilen ağaçlar yaşlandığı gerekçesiyle kesilmiş. Alt kısımlara ağaç yerine kimyasal tanklar ekilmiş. Kimler yetki verdi, nasıl oldu bunu bilmek bir hayli zor. Biz Dilovası halkı olarak buna karşıyız. Dilovası'nın tek oksijen aldığı yer Adatepe, ama sanayici belli periyotlarla burasının yok edilmesinin peşinde. Belediye ve Kaymakamlık burasını mesire alanı ilan etmesine rağmen maalesef kurtaramıyor. Burada Orman idaresi tarafından çam dikildi. Firmanın elindeki belgelerin yasal mı değil mi buna yasal mercilerin karar vermesi gerekiyor."
Dilovası sakinlerinden Abdullah Uçar ise Adatepe üzerinde oyunlar oynandığını, Dilovası'nın oksijen deposu olan bu yeşil alanın düzenlenmesi için devletin de para harcadığını belirterek, "Burasını 1978 den beri Fatih Mahallesi'nin vatandaşı olarak biz koruyoruz. Firma, ormanı koruma diye 49 seneliğine kiraladıkları yerlere tank dikiyor, çam yerine tank dikiyorlar. Bu hava kirliliğinin önlenmesi için kurum ve kuruluşlardan devletimizden yardım istiyoruz" diye konuştu.
Mustafa BAĞDİKEN/DİLOVASI (Kocaeli), (DHA) -