'Yenidoğan Çetesi' davasında ara karar
'Yenidoğan Çetesi' davasında ara karar
Çevre dostu Antalya için toplanıyorlar
Çevre dostu Antalya için toplanıyorlar
5. Geleneksel Kültür, Sanat ve Spor Şenliği düzenlendi
5. Geleneksel Kültür, Sanat ve Spor Şenliği düzenlendi
Rektör Özkan engelli çalışanlarla bir araya geldi
Rektör Özkan engelli çalışanlarla bir araya geldi
14 Haziran 2023 Çarşamba - 12:06

Deri kanserindeki artış alarm veriyor

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan’ın katılımıyla alanında uzman hekimlerin ve asistan hekimlerin katıldığı melanoma bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Deri kanserindeki artış alarm veriyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Toplantıda Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yaptığı tespit dikkat çekti. Cilt kanseri sayısındaki artışa dikkat çeken Prof. Dr. Özlenen Özkan “Özellikle Antalya genelinde ben asistanken haftada bir görürken veya hiç görmezken bu vakaları ama şu an haftada 4-5 görüyoruz. Bunu merak ediyorum, bence melanom artışları incelenmeli.” dedi. Prof. Dr. Ömer Özkan ise güneş etkisine ve bağışıklık sistemindeki değişikliklere dikkat çekti.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan’ın katılımıyla alanında uzman hekimlerin ve asistan hekimlerin katıldığı melanoma bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Su Otel’de düzenlenen toplantıda Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan BRAF+Adjuvan Melanom Tedavisinde Plastik Cerrahinin Rolü: Cerrahi Yaklaşımın Tedavideki ve Eksizyon Kriterleri başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

DERİ KANSERİ SIKLIĞI ARTTI

Toplantıda Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın yaptığı tespit dikkat çekti. Cilt kanseri sayısındaki artışa dikkat çeken Prof. Dr. Özlenen Özkan “Özellikle Antalya genelinde ben asistanken hafta bir görürken veya hiç görmezken bu vakaları ama şu an haftada 4-5 görüyoruz. Bunu merak ediyorum, bence deri kanseri (Melanom) artışları incelenmeli.” ifadelerini kullandı.

İLK ŞÜPHELİ GÜNEŞ ETKİSİ

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ömer Özkan ise artışta güneş etkisine dikkat çekti. Prof. Dr. Ömer Özkan, “Bunda ozon tabakasının incelmesi ile insanların güneşten gelen UV ışınlarına daha fazla etkili olduğu düşünülmektedir. Güneş ışığına maruz kalma deri kanseri oluşumunda en önemli sebeplerdendir, yine bu nedenle deri kanseri en sık olarak baş boyun, kollar gibi en fazla güneş gören bölgelerde gelişir. Açık tenliler, kolay çillenme olanlar, çok fazla sayıda nevüsü (beni) olanlar, nevüs boyut ve şeklinde değişiklik olanlar, ailesinde deri kanseri bulunanlar, çok fazla güneş ışığına maruz kalanlar, iyileşmeyen yarası olan hastalar, radyoaktif ışın tedavisi alanlar daha çok risk taşımaktadır.” dedi.

İMMÜN SİSTEMİ DEĞİŞMESİ ETKİLİ OLABİLİR

Ancak vücutta güneş olmayan birçok yerde de melanomun göründüğünü söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, “Bu tespit de güneşe bağlamaktan ziyade daha çok immün (Bağışıklık) sistemiyle ilgili bir şey gibi geliyor. Yediğimiz, içtiğimiz, yaşantımız immün sistemimizi etkiliyor. Artışta insanların immün sistemindeki değişiklik de etkili olabilir. Bildiğimiz mikrobiyal bir hastalık değil ama bakteri, virüs gibi anında kendisini değiştirebiliyor bence.” ifadelerini kullandı.

CİLTTE DEĞİŞİKLİK VARSA DİKKAT

Deri kanserleri çok geniş bir spektrumda karşımıza çıkabildiklerini söyleyen Özkan “Vücutta oluşan farklı lezyonlardan da kanser açısından şüphelenilmesi gerekmektedir. Bunlar pembe renkli küçük bir kitle şeklinde veya çukur şeklinde, beyaz renkli, üzeri pullu veya kabuklu biçimde, iyileşmeyen yara biçiminde de ortaya çıkabilmektedirler. Deride sonradan oluşan bu tür farklı lezyonların değerlendirilmesi gerekir. Daha önceden var olan bir nevüste ise sonradan ortaya çıkan büyüme, asimetri, kenar düzensizliği, renginde kıllanmasında farklılık, kanama ve kaşıntı, kızarıklık ve kabuklanma dikkatten kaçmamalı ve kanserleşme açısından değerlendirilmelidir. Bu değişikliklerin olması benlerin cerrahi olarak çıkarılıp patolojide incelenmesi için sebep olarak kabul edilir.” ifadelerini kullandı.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Bazal Hücreli Kanser (BCC), Skuamöz Hücreli Kanser (SCC), Malign Melanoma (MM) ismiyle üç tipi olduğunu söyleyen Özkan, “BCC; en sık olarak görülen deri kanseri tipidir. İlerlemesi yavaştır, yıllar sürebilir, lokal olarak etrafındaki dokuya yayılır, metastaz yapmaz. SCC; sık rastlanan diğer bir deri kanseri tipidir. Dudaklar, yüz ve kulaklarda sık rastlanır. Hem etrafındaki dokulara doğru lokal olarak ilerleyerek hem de lenf bezleri yolu ile uzak organlara kadar yayılabilir. Erken teşhis önemlidir. Erken teşhis ile tamamen tedavi edilmesi mümkün iken tedavi edilmediğinde hayatı tehdit eder. MM; daha nadir görülen ancak deri kanserleri arasında en tehlikeli tiptir. Erken teşhis çok önemlidir, sadece erken evrede saptanırsa tam olarak tedavi edilebilir. Bu sebeple vücutta MM şüphesi olan lezyonların gecikmeden biyopsi alınarak değerlendirilmesi önerilmektedir.” şeklinde konuştu.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Güncel tedavi seçenekleri arasında cerrahi, kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapinin yer aldığını söyleyen Özkan, “Tedavi cerrahi işlemle kanserin vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Tedavinin kapsamı kanserin yerine, büyüklüğüne ve başka organlara yayılım olup olmamasına göre değişmektedir. Eğer küçük bir lezyon ise lokal anestezi ile sadece lezyonun çıkarılması yeterlidir. Eğer yayılım varsa daha geniş olarak lezyonun bulunduğu alanın çıkarılması, bazen kalan boşluğu doldurmak için doku nakli yapılması, radyoterapi ya da kemoterapotik ilaçlarla antikanser tedavisi gerekebilmektedir.” şeklinde konuştu. Toplantıda, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karaca BRAF+ Adjuvan Melanom Hastalarında Tafinlar+Mekinist Tedavisi başlıklı, Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Akman BRAF+ Adjuvan Melanom Tedavisinde Dermatolojinin Rolü: Dermatolojik Muayene ve Ben Taramasının Önemi başlıklı sunumları gerçekleştirdi.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ONKOLOJİ ALANINDA SAYILI MERKEZLER ARASINDA

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karaca ise “Malign Melanom ülkemizde ve dünyada görülme insidansı artan kanserler içerisinde yer almakta olup bu agresif seyirli cilt kanserine erken dönemde yakalanan hastalarda 5 yıllık sağkalım sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. O yüzden kişiler ciltlerinde meydana gelen her türlü değişiklikte vakit kaybetmeden dermatoloji ve plastik cerrahi polikliniklerine başvurmaları gerekmektedir. Malign Melanom isimli agresif seyirli cilt kanseri çok hızlı yayılan bir cilt kanseri olmasına rağmen önce 2010 yılında akıllı hedefe yönelik tedavilerin daha sonra 2015 yılında immunoterapi tedavilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte bu ilaçlar bu kanser türünde çok aktif bir şekilde kullanılmakta hastalarımız açısından da yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.” dedi.

GENETİK İNCELEME LABORATUVARI FARK YARATIYOR

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde yer alan onkoloji merkezinde Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın kanser tedavisine verdiği önem neticesinde kurulan onkoloji genetik inceleme laboratuvarında Malign Melanom  hastalarının önce genetik olarak  ayrıntılı incelemesi yapılıp (ngs yöntemi ile) ardından uygun olan hastalara akıllı hedefe yönelik ilaç ya da immunoterapi ilaçları verildiğini söyleyen Karaca, “Merkezimiz de de bu ilaçlar uzun zamandır uygulanmakta olup yapılan başarılı nakiller ile organ naklinde dünyada sayılı merkezler arasında gösterilen üniversitemiz kanser hücrelerinin ayrıntılı genetik incelenmesine yönelik yapılan yatırımlar ile  baş döndürücü gelişmelerin yaşandığı onkoloji alanında da en yeni tedavilerin uygulandığı sayılı merkezler arasında  yer edinmiştir.” ifadelerini kullandı.

 
Antalya'da araçlara otomobili ile çarptı; tekme tokat dövüldü
 
Antalya'da yol yapım çalışmaları tam gaz devam
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mezunlar Antalya'da 'Geleneksel Pilav Günü'nde buluştu
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal ...
Mucize bebek Ömer Özkan 3 yaşında
Akdeniz Üniversitesi’nde 2011 yılında rahim nakli olan Derya Sert, 4 Haziran ...
Akdeniz Üniversitesi, eğitim fuarı NAFSA’ya katıldı
Akdeniz Üniversitesi, dünyanın en kapsamlı yükseköğretim zirvesi olan ...
 
Sınav kaygısı, depremzede öğrencilerde daha fazla
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Ali Erdoğan, sınava ...
Akdeniz Üniversitesi, yeni bir proje türünü desteklemeye başladı
Akdeniz Üniversitesi, lisans öğrencilerinin projelerde daha fazla yer ...
Kanser hastası annesi ve ablası için dezenfektan geliştirdi
KANSER hastası annesi ve ablasının dezenfektanlara alerjisinden yola çıkan ...
 
Tazelenme Üniversitesi’nden 82 öğrenci mezun oldu
AKDENİZ Üniversitesi’nde (AÜ) 60+ Tazelenme Üniversitesi İkinci Dönem ...
AFAD’dan Mağara Araştırma Topluluğu üyelerine eğitim
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Mağara Araştırma Topluluğu üyeleri olası afetlere ...
Doktor adayı 7 öğrencinin 'IP' hilesi kurula takıldı
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden 7 öğrencinin online yapılan ...
 
Dursun Gündoğdu
İdam edilen ülkücünün adını caddeye veren CHP'liler...
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Savaş sınırda
İsa Altun
İsa Altun
YENİ TEHLİKE: ÇOCUK ÇETELERİ
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva