Merhaba Değerli Denizci Dostlarım;
Denizcilik Müsteşarlığı kapatılıyor mu ?
Ulaştırma Bakanlığının ismi değişiyor mu?
Denizcilik Müsteşarlığının akibeti ne olacak ?
IMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı'nda konuşan DTO Meclis Başkanı Sn Cengiz Kaptanoğlu , Denizcilik Müsteşarlığı'nın kapatılacağını konusunda endişelerini belirterek eski Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü gibi olmaması temennisinde bulundu.
Bende bu konuyu detayları ile inceleyip siz denizci dostlar ile paylaşmak istedim.
Ulaştırma Bakanlığı nın Yeni Teşkilat Kanunu'nun değişmesi ile birlikte , Ulaştırma Bakanlığı’nın ismi “ Ulaştırma İletişim ve Denizcilik Bakanlığı” olarak değişirken, Denizcilik Müsteşarlığı ise Bakanlık bünyesinde,geniş yetkiler ile “ Denizcilik Genel Müdürlüğü ” adı altında toplanacağı , Bakanlık Künyesine "Denizcilik" isminin verilerek, yıllardır olması istenen " Denizcilik Bakanlığı " beklentilerine bir nebze cevap verileceği bu sayede bürokrasi azaltılırken, hizmet merkezli bakanlığın hızlı ve verimli çalışması sağlanacağı hedefleniyor.
Aynı Kanun taslağında Denizcilik Müsteşarlığı bünyesinde bulunan Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü ve Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı statüsüne indirilirken, Sektöre, Denizcilik Genel Müdürlüğü ve Deniz Ulaştırma Genel Müdürlüğü olarak iki Genel Müdürlük tahsis edilecek.
Yeni Teşkilat Kanunu'nun yayınlanması ile birlikte, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı kadrosunda bulunan, Denizcilik Müsteşarı, Denizcilik Müsteşar Yardımcıları, Deniz Ticareti Genel Müdürü, Deniz Ulaştırma Genel Müdürü ve Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü, Ulaştırma, İletişim ve Denizcilik Bakanlığı bünyesinde Müşavir kadrosuna atanacak.
Bu anlamda bu Müsteşarlığın kapatılması Ulaştırma ile ilgili tüm hususların tek elden yürütülmesi ve çok başlılığın ortadan kaldırılması bakımından faydalı gibi görünse ve çoklu taşımanın gelişmesi bakımından bu bütünlüğe ihtiyaç duyulsa da , artık durumun eskisi gibi olmadığı ve gerekli kadroların oluşturulduğu ve Müsteşarlığın mevcut kadrosu ile faaliyetine devam edeceği ileri sürülse de Müsteşarlık dinamik karar alma süreçlerinde etkinliğini kaybedecektir.
Şirketler büyüdükçe dinamizmini ve etkinliğini kaybetmektedir. Oysa günümüzde her şey çok çabuk değişmekte ve çabuk etkin kararlar alınmasını gerektirmektedir. Bu gün Müsteşarlık ile yakın ilişki içerisinde olan sektörün aynı rahatlığı Bakanlık bünyesinde iken sağlayıp sağlamayacağı şüphelidir.
Ulaştırma Bakanlığı daha siyasi , Denizcilik Müsteşarlığı ise daha teknik bir makamdır.
Amerika yı tekrar keşfetmeğe gerek yok . A.B.D Ulaştırma Bakanlığı bile yok .Ulaştırma dan sorumlu idare “ Department of Transport “ genel müdürlük seyisindedir . Örgüt yapısı incelendiğinde “ Denizcilik Dairesi “ olarak “ Maritime Administration” hizmet vermektedir.
Nasıl hizmet vermektedir esas buna dikkatinizi çekmek istiyorum.
1) Denizcilikte Uzman bir teşkilat ile
2) İşine Odaklanmış personel ile
3) Başarılı ,yetenekli ve deneyimli kadro ile
4) Üst düzey yetkilerle donanmış bölge müdürlükleri ve liman başkanlıkları ile
Ancak hızlı ve doğru kararlar vererek ve yukarıda bahsettiğim uygulamalar sayesinde
“ Ulaştırma , İletişim ve Denizcilik Bakanlığı” başarılı olur düşüncesindeyim.
Bekleyip uygulamaları göreceğiz. Doğruyu bulmak için aksaklıklar olursa da eleştireceğiz.
Bu vatan ve mavi vatan hepimizin çünkü.!!!
Türkiye'nin geleceği denizlerde !!!
Medeniyet denizlerden gelmiştir.
Denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye büyüyecek ve güçlenecektir. Devleti ve milletiyle denizci olması halinde üzerinde yaşadığımız coğrafya jeopolitik bir güç merkezi olacaktır.
Henüz tam anlamıyla yüzünü denize dönememiş veya dönmesi engellenmiş, denizin nimetlerinden, ekonomik zenginliklerinden ve imkanlarından yeterince yararlanamayan bir milletiz. Kara ülkesi kadar deniz ülkesine diğer bir ifade ile kara egemenlik alanı kadar deniz egemenlik alanına sahip olan Türkiye'nin denizcilik idaresi de güçlü ve büyük olmak zorundadır. Denizci devlet, denizci millet ve denizci ülke olma yolunda en önemli ve öncelikli adım bu olmalıdır. Türkiye de araba alan vatandaşlarımıza , neden filika , lastik bot , yelkenli tekne, yat almaları özendirilmez anlamakta zorlanıyorum .
Denizciliği sevdirelim ve geliştirelim.
Denizciliği Türk'ün büyük milli ülküsü olarak düşünerek onu başarmalıyız.
Türk milletine denizler altında ikinci bir vatanları olduğunu öğretmeliyiz.
Pruvanız Neta ; Rüzgarınız kolayına olsun
Sevgiyle kalın Denizci dostlarım.