AKDENİZ'e 640 kilometre sahil şeridi ile dünyanın turizmdeki en üst düzey kentleri arasında yer alan Antalya'da, özellikle yaz dönemlerinde tekne hareketliliğinin yoğun olması nedeniyle, deniz yüzeyine yakın fok, yunus ve deniz kaplumbağaları pervanelerle yaralanıyor. Antalya'da bu deniz canlılarını tedavi edebilecek bir merkez olmadığı için onlarcası bu büyük eksik yüzünden kaybediliyor.
Deniz canlılarının tedavi ve rehabilitasyonuna yönelik bir merkezin olmayışının büyük eksiklik olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, "Antalya'ya en yakın tedavi ve rehabilitasyon merkezi, denize hiç kıyısı olmayan Denizli'de Pamukkale Üniversitesi'ne bağlı olarak Dalyan'da bulunuyor" dedi.
Antalya'da özellikle turizm sezonunun yoğunlaştığı aylarda teknelerin pervaneleriyle onlarca deniz kaplumbağası, yunus ya da Akdeniz Foku'nun yaralandığını aktaran Doç.Dr. Gökoğlu, "Bunların hepsi de nesli tehlike altında ve korunması gereken türler. Çok sayıda ihbar alıyoruz. Ancak yaralı getirilen bu canlıların tedavisi için üniversitemiz bünyesindeki imkanlar yeterli değil" diye konuştu.
YENİ SEZON ÖNCESİ UYARI
Birçok deniz canlısının gerekli ilk müdahale ve tedavi şartları olmadığı için kaybedildiğini belirten Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, yeni turizm sezonuna yaklaşılırken, tekne sahiplerine de seslendi. Doç. Dr. Gökoğlu, havaların ısınmasıyla birlikte tekne hareketliliğinin yine artacağını ve deniz yüzeyinde gezen yunus, Akdeniz foku ya da deniz kaplumbağalarına karşı daha dikkatli olunmasını istedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)