Serik'e bağlı Burmahancı Mahallesi'nden üretici Veli Balaban, geçen mayıs ayında deneme amaçlı zencefil bitkisi ekti. Şubat ayındaki hasat dönemini bekleyen Veli Balaban, zencefilin üretim maliyetlerinin düşük olduğunu, fazla eziyetinin olmadığını söyledi. Veli Balaban, "Üretmek güzel bir şey, yeni şeyler denemeyi seviyorum. Çevrede duydum. Üretimi Antalya bölgesinde de yapılıyormuş. Ben de deneme amaçlı olur mu olmazsa bilemiyorum ama 1 dönümlük kapalı alan serada ekim yaptım. İnşallah başarılı sonuç alacağız. İlçemizde yeni yeni denenmeye başladı. Üretim arttığı zaman Türkiye'de pazarı da artacak" dedi.
'HERKESİN EKEBİLECEĞİ BİR MAHSUL'
Zencefilin çok bir işçiliği olmadığını, ekimini yaptıktan sonra su ve gübresini verdiğini anlatan Veli Balaban, "Mayıs ayında ekim gerçekleştirdik. Hasat süresi 9 ay. Fidan olarak alıp ekimini gerçekleştirdik. Tek hasatlık bitki. Her sene yeniden fidan alıp dikilmesi gerekiyor. Üretmek isteyen herkese tavsiye ederim. Herkesin ekebileceği bir mahsul. Haftada 2 defa suyunu veriyoruz. Soğuk algınlığı, nezle ve bağırsağa faydalı olduğunu biliyoruz. Vitamin açısından sağlıklı bir bitki. Toplam 1 dönüm kapalı alan maliyeti bize 25 bin liraya mal oldu" diye konuştu.
Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |