Kararla biyolojik mücadele yöntemiyle üretim yapan Demreli sera üreticilerine verilen desteklerin yüzde 50 artırılması bekleniyor.
Demre İlçesi'nde yaklaşık 20 bin dekar alanda örtü altı sebze üretimi yapılıyor. Bunun 6 bin dekarı biber. Biyolojik mücadele yöntemi, ağırlıklı olarak biber üretiminde uygulanıyor. 5 yıl önce başlayan biyolojik mücadeleyle üretim, bu yıl 2 bin 500 dekar biber serasında uygulanıyor. Bazı üreticiler, domates ve salatalık üretiminde de biyolojik mücadele yöntemlerini uygulamaya başladı. Biyolojik mücadeleyle üretimde, bitkide hastalık yapan zararlı böcekler, seraya salınan faydalı böceklerce yok ediliyor. Böylece serada zirai ilaç kullanılmasına gerek duyulmuyor. Biyolojik mücadele yöntemiyle üretilen ürünün kalitesi de artıyor ve ilaç kalıntısı bulunmadığı için ihracatında sorun yaşanmıyor.
Biyolojik yöntemle üretim yapılan seralarda, devlet dekar başına 430 lira teşvik veriyor. Alınan bu kararla, bu oranın yüzde 50 oranında artırılması bekleniyor.
ÜRETİCİ MEMNUN
Sera üreticisi Osman Gökçe, Demre'nin biyolojik mücadelede pilot bölge ilan edilmesinin kendileri için çok yararlı olacağını söyledi. Gökçe, "Sebzeyi daha sağlıklı ve daha kaliteli üreteceğiz. Biyolojik mücadele yöntemiyle seracılık yapanların daha çok teşvik edilmesini bekliyoruz" dedi.
Demre'de 5 yıl önce biyolojik mücadele yöntemini ilk uygulayan çiftçi Recep Karatop ise "Beş yıldır yaptığım biyolojik tarım hem insan sağlığı için, hem ülke menfaatleri için, ayrıca biz çiftçiler için daha iyi. Daha sağlıklı ürün satıyoruz. Ürünlerimizi satmakta hiçbir sıkıntı çekmiyoruz" diye konuştu.
KALİTE VE FİYAT ARTACAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüseyin Şahin, Demre'nin, turfanda sebzeciliğin önemli merkezlerden biri olduğuna işaret ederek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu nedenle Demre'yi biyolojik üretim yönünden pilot ilçe olarak seçtiğini söyledi. Biyolojik mücadelenin Demre sebzeciliğine katkı sağlayacağına değinen Şahin, şöyle devam etti:
"Bu sayede ilçemizde üretilen sebzenin kalitesi artacak, üreticilerimiz daha çok para kazanacak ve ilçemizden yurt dışına gönderilen ürünlerin pestisit (zirai ilaç kalıntısı) yüzünden geri dönmesinin önüne geçilecek. Biyolojik mücadele kapsamında şu anda 430 lira olan dekar başına destekleme miktarın yüzde 50 oranında artırılacağı kanaatindeyiz."
Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya), (DHA)